Yosemite National Park

Wanneer je in je leven slechts één van de vele prachtige nationale parken van Amerika wil gaan bezoeken dan moet het eigenlijk gewoon Yosemite National Park zijn. Dit prachtige park mag zich dan ook met recht en rede het absolute paradepaardje noemen van de Verenigde Staten. Bovendien is een bezoek een Yosemite National Park uitstekend te combineren met een citytrip in San Francisco. Het park bevindt zich namelijk op (slechts) drie uur rijden. Jaarlijks brengen zo’n 3 miljoen toeristen of locals een bezoek aan deze bijzonder indrukwekkende omgeving.

Een goede voorbereiding is noodzakelijk

Wanneer je van plan bent om een bezoek te brengen aan Yosemite National Park is het belangrijk om er rekening mee te houden dat dit nationale park over een oppervlakte beschikt van een slordige 3.000 vierkante kilometer. Dit maakt het meteen tot één van de grootste nationale parken van Amerika en zorgt er voor dat een goede voorbereiding eigenlijk van groot belang is. Je doet er dan ook altijd goed aan om een reisplan op te stellen. Alleen op deze manier zal je namelijk optimaal kunnen genieten van de vele hoogtepunten die in het nationale park zijn terug te vinden.

De geschiedenis van Yosemite National Park

De geschiedenis van dit nationale park zag er niet altijd even rooskleurig uit. Vele duizenden jaren geleden was dit gebied de woonplaats van indianen. Zij werden echter uit hun gebied verdreven door blanke kolonisten. Het was in deze periode dat er voor het eerst erg veel werd verteld over de prachtige natuur in deze omgeving. Het toeristische karakter van Yosemite is er eigenlijk altijd al een beetje geweest. De fundamenten hiervoor werden echter pas echt gelegd tussen 1850 & 1890. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het park was het jaar 1890. Toen werd het gebied namelijk uitgeroepen als nationaal park.

Het duurde uiteindelijk wel nog tot het jaar 1916 vooraleer het beheer van het park werd overgedragen aan de National Park Service. Deze beslissing zorgde er voor dat de eerste wegen konden worden aangelegd doorheen het park. Bovendien werden ook de eerste twee campings gebouwd. Die zomer zouden uiteindelijk zomaar even meer dan 600 auto’s het park binnenrijden via de Tioga Pass Road. 89 procent van het nationale park is extra beschermd als wilderness area. Dit zorgt er voor dat er hier niets meer op mag worden gebouwd. Zo hoopt men de authentieke, natuurlijke uitstraling van deze plaats te kunnen behouden.

Plaatsen in de omgeving van Yosemite National Park

Vooraleer naar Yosemite National Park af te reizen kan het interessant zijn om een goed beeld te hebben van de plaatsen die in de omgeving van het nationale park zijn terug te vinden. Zoals eerder reeds aangegeven kan je in principe San Francisco als uitvalsbasis gebruiken, maar dan dien je toch nog rekening te houden met een niet onaanzienlijke reistijd van minimaal 3 uur. De afstand tussen Yosemite en San Francisco bedraagt namelijk zo’n 293 kilometer. Fresno is met amper 96 kilometer een stuk dichter bij de ingang gelegen. Merced is terug te vinden op 112 kilometer en San Jose ligt op 280 kilometer. Wil je vanuit Los Angeles naar Yosemite rijden? Hou dan rekening met een afstand van iets meer dan 500 kilometer.

Yosemite National Park bezoeken tijdens de winter

In principe is het min of meer het volledige jaar door mogelijk om een bezoek te brengen aan Yosemite National Park. Wie tijdens de winter naar deze bijzondere plaats komt moet er echter rekening mee houden dat bepaalde wegen en attracties vaak worden afgesloten ten gevolge van de sneeuwval. Voorbeelden van wegen waar je dan problemen bij kan ondervinden zijn met name Tioga Road, Glacier Point Road en Mariposa Grove Road.

Waarom Yosemite National Park bezoeken?

Er zijn heel veel goede redenen aan te halen waarom een bezoekje brengen aan Yosemite National Park interessant kan zijn. De natuur is er bijvoorbeeld ronduit indrukwekkend te noemen. Vooral het uitzicht vanaf Glacier Point is er ongetwijfeld één die je niet snel meer zal vergeten. Wist je bovendien dat er in dit nationale park ook heel wat te doen valt? Je kan er niet alleen klimmen en vissen, daarnaast is het tijdens de winter zelfs mogelijk om er de skilatten onder te binden! Tijdens een bezoek aan Yosemite National Park is het ook de moeite waard om even stil te staan bij de oudste boom die in deze omgeving is terug te vinden. De reus meet zomaar even 65 meter en is meer dan tweeduizend jaar oud. Ook de bijzonder uitgebreide populatie dieren in het park is een extra reden om deze fantastische omgeving te ontdekken.