Yellowstone National Park

Er mogen dan wel heel wat prachtige nationale parken in Amerika terug te vinden zijn, één die je absoluut ooit eens gezien moet hebben is natuurlijk ‘Yellowstone’. Yellowstone National Park is niet alleen het oudste, maar volgens veel reizigers ook meteen het mooiste en meest indrukwekkende nationaal park van allemaal. In immense gebied spreidt zich uit over zomaar even drie verschillende staten. Het Yellowstone NP kenmerkt zich onder meer door de altijd weer even bijzondere geisers, de grazende bizons evenals de talrijk aanwezige warmwaterbronnen. Wil je graag meer te weten komen over dit nationaal park evenals het weer Yellowstone dat je kan verwachten? Raadpleeg dan snel de informatie op deze pagina!


Onze tip: leg de meest geboekte excursie naar Yellowstone NP van te voren vast!

Door deze populaire tour vooraf te boeken voorkom je dat er geen plek meer is op de gewenste dag. Tijdens de 12 uur durende tour geniet je met een kleine groep van een volledige dag in Yellowstone National Park. De tour brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het park, waaronder Old Faithful, Yellowstone Lake, de Lower Falls en Hayden Valley. Je hebt eveneens kans om wild te zien zoals beren, wolven, elanden en bizons. Een bijzondere ervaring waardoor wij deze met stipt aanbevelen!

Reserveer hier alvast een plek voor deze veel geboekte tour!


Ook andere tours raden we van harte aan, omdat deze tours de beste en meest volledige indruk geven van het gigantische Yellowstone National Park. Zo is de 2-daagse, 1-Night Tour door het Yellowstone National Park en het Grand Teton National Park absoluut de moeite waard. Je bezoekt de belangrijkste bezienswaardigheden en hebt grote kans om wilde dieren te spotten onder begeleiding van ervaren rangers. Deze tour is er zelfs in een 4-daagse, 3-Night Tour variant voor de meest complete ervaring. Heb je minder tijd? Dan is de dagtrip vanuit Jackson aan te raden. Je bezoekt tijdens deze 12 uur durende tour de Old Faithful Area, Midway Geyser Basin, Fountain Paint Pots, de Canyon Area, Hayden Valley en meer!


Voorbereiding

Tijdens een rondreis door de Verenigde Staten mag je eigenlijk het Yellowstone National Park onder geen enkel beding over het hoofd zien. Dit nationaal park staat er evenwel om bekend over een oppervlakte te beschikken van een slordige 8.983 vierkante kilometer. Dit betekent dat een goede voorbereiding van je uitstap naar het Yellowstone NP beslist geen overbodige luxe is, in tegendeel. In eerste instantie moet er worden nagedacht over de accommodatie die je wil boeken. Hou er rekening mee dat Yellowstone één van de populairste locaties is in de Verenigde Staten en het aanbod aan verblijfsmogelijkheden nog steeds vrij beperkt is.

Niet alleen omwille van de beperkte beschikbaarheid, maar ook omwille van het prijskaartje (verblijven in Yellowstone is niet goedkoop) is het aan te raden om je vakantie altijd vroegtijdig te plannen. Er zijn mensen die twee maanden voor afreizen geen verblijf meer kunnen boeken bij één van de campings en accommodaties in het nationaal park. Het mag dus duidelijk zijn, zo vroeg mogelijk jouw verblijf boeken is van cruciaal belang.

Aanbevolen excursies in en naar Yellowstone National Park

Praktische Informatie

Het merendeel van het Yellowstone National Park is gelegen in het uiterste noordwesten van de staat Wyoming. Een beperkt stuk van het nationaal park is gelegen in andere staten, namelijk Idaho en Montana. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vijf belangrijke toegangen tot het park, namelijk:

 • De North Entrance bij het plaatsje Gardiner;
 • De North East Entrance aan de US-212 of Beartooth Highway;
 • De East Entrance bij de plaats Cody;
 • De South Entrance ten noorden van Grand Teton National Park;
 • De West Entrance aan de US-20;

Ondanks het feit dat je, je in het Yellowstone National Park echt lang kan vermaken is het zo dat er in de praktijk heel wat reizigers voor kiezen om hun verblijf hier te combineren met een bezoek aan het bescheidenere, maar zeker niet oninteressante Grand Teton National Park.

De toegangsprijs die je moet betalen voor het Yellowstone National Park is uiteraard afhankelijk van de manier hoe je het park gaat bezoeken. Voor personen bedraagt de kostprijs 20 dollar. Het park bezoeken met de motor kost 30 dollar en met de auto bedraagt de toegangsprijs 35 dollar. Ga je vaker het Yellowstone National Park bezoeken? In dat geval kan het interessant zijn om te opteren voor de jaarpas van 70 dollar.

Geschiedenis van Yellowstone

Het was de Amerikaanse president ‘Ulysses S. Grant’ die er voor koos om op 1 maart 1872 de zogenaamde Yellowstone Park Protection Act te bekrachtigen. Dit was een bijzonder belangrijke mijlpaal, niet alleen voor de USA, maar ook voor de wereld in haar totaliteit. Wat veel mensen niet weten is namelijk dat Yellowstone NP ’s werelds eerste nationaal park was. Zowel ecologische, recreatieve als nationalistische overwegingen lagen aan de basis van de beslissing. De direct aanleiding voor de oprichting van het nationaal park was echter de geologische expeditie welke werd uitgevoerd in het jaar 1871 onder leiding van Ferdinand Hayden.

In het jaar 1883 werd er een wet ingevoerd die de bescherming van de dieren in het park moest zien te garanderen. Het ging hierbij om alle wilde dieren die er woonden met uitzondering van wolven, coyotes, beren, poema’s evenals kleine roofdieren. In het jaar 1978 werd er door UNESCO voor gekozen om het nationaal park op te nemen op haar UNESCO Werelderfgoedlijst. Het jaar 1988 vormt de meest donkere bladzijde uit de geschiedenis van het park. Toen werd namelijk een deel van Yellowstone verwoest door een grote natuurbrand.

Plaatsen in de omgeving van Yellowstone NP

In de omgeving van het Yellowstone NP zijn tal van verschillende plaatsen terug te vinden. Mede omwille van het feit dat overnachten in Yellowstone National Park zo duur is kiezen heel wat reizigers er voor om in één van deze plaatsen te verblijven. We hebben de belangrijkste alvast even voor jou op een rijtje gezet:

 • Livingston op een afstand van 84 kilometer van de North Entrance;
 • Bozeman op een afstand van 134 kilometer van de North Entrance;
 • Billings op een afstand van 200 kilometer van de North East Entrance;
 • Cody op een afstand van 85 kilometer van de East Entrance;
 • Jackson op een afstand van 96 kilometer van de South Entrance;
 • Idaho Falls op een afstand van 160 kilometer van de West Entrance;
 • Bozeman op een afstand van 144 kilometer van de West Entrance;

Wanneer kan je rekenen op het beste weer Yellowstone?

De beste reistijd voor het Yellowstone National Park wordt grotendeels bepaald door het weerbeeld. Het weer Yellowstone is op haar best tijdens de zomermaanden. In de maand juli bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur dan ook een mooie 24 graden. December is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van -5 graden. Het klimaat dat je in Yellowstone National Park aantreft is een typisch landklimaat. Deze staat bekend om haar warme zomers, maar koude winters. Het is niet ongewoon dat er in de maanden december, januari en februari sneeuw valt in het park. Het spreekt voor zich dat ook dit voor een ronduit bijzondere aanblik kan zorgen.

Waarom het Yellowstone National Park bezoeken?

Verspreid over het Yellowstone National Park zijn heel wat indrukwekkende bezienswaardigheden terug te vinden die je niet zal willen missen. De bekendste bezienswaardigheid van het hele park is ongetwijfeld de ‘Old Faithful’ geiser. Deze geiser maakt deel uit van de ‘Upper Geyser Basin’ en slaagt er in om zomaar even 30.000 liter kokend heet water de lucht in te stuwen. Het spreekt voor zich dat dit lang niet de enige bezienswaardigheid is die je tijdens een reis naar Yellowstone zal ontdekken. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer:

 • Yellowstonecaldera;
 • Grand Prismatic Spring;
 • Het Yellowstonemeer;
 • Mammoth Hot Springs;
 • De Upper Yellowstone Falls;
 • De Firehole;

In totaal zijn er verspreid over Yellowstone zo’n slordige 10.000 warmwaterbronnen terug te vinden. Dit gecombineerd met ruim 200 geisers en een 352 vierkante kilometer groot meer zorgen er voor dat je hier best een behoorlijke tijd kan vertoeven. Tijdens de zomermaanden is het bovendien mogelijk om op het Yellowstonemeer aan sportvissen te doen en kan je er bovendien ook op varen.

Tours & Excursies

De enorme populariteit van Yellowstone heeft er voor gezorgd dat er heel wat verschillende tours en excursies naar deze omgeving worden georganiseerd. Het gaat hierbij zowel om dagtrips als om meerdaagse uitstappen. Enkele van de veruit meest interessante tours en excursies zijn onder meer de volgende (klik op de link om meer informatie over de specifieke excursies te vinden):

Bekijk hier alle tours & excursies in Yellowstone National Park

Ontdek ’s werelds eerste nationaal park!

Er zijn ongelofelijk veel verschillende redenen aan te halen om het Yellowstone National Park te bezoeken. Niet alleen de uitgestrekte landschappen (met of zonder bizons) zijn erg fijn om te ontdekken, wat bovendien ook te denken van de ronduit indrukwekkende geisers? Het vulkanische karakter van deze omgeving zorgt er voor dat er een werkelijk zeer bijzonder nationaal park is ontstaan die je tijdens één van je Amerika reizen absoluut niet over het hoofd mag zien. Let wel, wil je echt alle mooiste bezienswaardigheden van Yellowstone ontdekken en misschien ook nog het Grand Teton National Park meepikken? Dan zal je daar wel enkele dagen (of een weekje) tijd voor moeten voorzien. Deze beide parken zijn je tijd echter ruimschoots waard!