Theodore Roosevelt National Park

Toen de 24-jarige latere Amerikaanse president ‘Theodore Roosevelt’ in het jaar 1883 een bezoek bracht aan de zogenaamde Badlands in North Dakota was hij meteen diep onder de indruk van de schoonheid van het gebied. In het bijzonder het ruige karakter wist Roosevelt meteen aan te spreken. Vervolgens besloot de jonge Roosevelt om te investeren in een veehouderij die was gelegen nabij het plaatsje ‘Medora’. Tijdens de verschillende bezoeken die hij in de daarop volgende jaren aan de regio bracht stelde hij vast dat onder meer het dierenleven ernstig werd bedreigd. In het bijzonder overbegrazing vormde een aanzienlijk risico. Meteen besefte hij hoe belangrijk het was om deze omgeving te beschermen. Het idee voor het tot stand komen van het ‘Theodore Roosevelt National Park’ was hierdoor meteen geboren.

Je bezoek voorbereiden

Tijdens het voorbereiden van je bezoek aan het ‘Theodore Roosevelt National Park’ is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat het nationaal park bestaat uit drie verschillende gebieden. Deze gebieden bevinden zich wel allemaal in de Amerikaanse staat North Dakota. De South Unit grenst aan de Interstate 94. voor de North Unit geldt dat ze ongeveer op een afstand van 75 mijl verder naar het noorden is gelegen in de omgeving van de Interstate 85. Tussenin is de Elkhorn Ranch terug te vinden.

Wil je graag tijdens je bezoek ook overnachten in het Theodore Roosevelt National Park? Dat kan. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er in het nationaal park geen hotels zijn terug te vinden. Wil je een kamer boeken in een hotel? Dan kan je daarvoor terecht in onder meer Medora of Belfield. Wel is het zo dat er in het nationaal park verschillende campings aanwezig zijn. Het gaat hierbij om:

 • Cottonwood Campground;
 • Roundup Group Campground;
 • Juniper Campground;

Let op! Wil je graag op één van de bovenstaande campings verblijven? Hou er dan rekening mee dat je geen plaatsen kan reserveren. Al deze campings werden dan ook volgens het ‘first come, first served’ principe. In het merendeel van de gevallen vormt dit echter geen enkel probleem.

Praktische Informatie

Wanneer je een bezoek wil brengen aan het Theodore Roosevelt National Park zal je in eerste instantie natuurlijk rekening willen houden met het prijskaartje dat aan je bezoek verbonden is. Bezoek je het nationaal park alleen als persoon? In dat geval betaal je daarvoor een toegangsprijs van 15 dollar. Voor een bezoek met de motor bedragen de kosten 25 dollar. Een bezoek met de auto kost je 30 dollar. Op het ogenblik dat je meer dan één keer in het jaar een bezoek wil brengen aan dit nationaal park kan het eventueel de moeite waard zijn om het aankopen van de Park-Specific Annual Pass te overwegen.

Verspreid over het Theodore Roosevelt National Park zijn drie verschillende bezoekerscentra terug te vinden. Het gaat hierbij om het Medora Visitor Center, het Painted Canyon Visitor Center evenals het North Unit Visitor Center. De openingstijden zijn sterk afhankelijk van het bezoekerscentrum in kwestie. De belangrijkste is het ‘Medora Visitor Center’. Dit bezoekerscentrum is elke dag geopend van 08h00 tot 20h00 in het hoogseizoen en tot 16h30 in het laagseizoen. Voor het Painted Canyon Visitor Center geldt dat ze in het hoogseizoen is geopend tot 18h00 en in het laagseizoen tot 16h30. Het North Unit Visitor center is geopend van 09h00 tot 17h30. Let op! Het is zo dat dit bezoekerscentrum in de maanden oktober tot mei regelmatig gesloten is.

Geschiedenis

Theodore Roosevelt ontdekte de North Dakota Badlands voor het eerst in het jaar 1883. Naar aanleiding van zijn eerste bezoek aan de regio besloot hij om over te gaan tot het investeren in een veehouderij in de omgeving van Medora. Hij zou hier in de daarop volgende jaren uiteindelijk ook heel wat meer tijd gaan doorbrengen. Toen hij moest vaststellen dat vooral het dierenleven in de omgeving (ernstig) werd bedreigd besloot hij daar later tijdens zijn presidentschap iets aan te doen.

Zo gezegd zo gedaan en tijdens de periode van 1901 tot 1909 heeft Roosevelt verschillende gebieden in deze regio een speciale status bezorgd. Tijdens zijn presidentschap was er bijvoorbeeld zomaar even sprake van een slordige 150 nieuwe, nationale bosgebieden. Bovendien riep Roosevelt ook 18 nationale monumenten in het leven en 15 zogenaamde wildlife refuges.

Toen Roosevelt kwam te overlijden gingen er nagenoeg meteen stemmen op om deze bijzondere president te gedenken door middel van een natuurmonument. Het zou uiteindelijk evenwel nog tot het jaar 1947 duren vooraleer het Theodore Roosevelt National Memorial Park werd opgericht. 30 jaar later, meer bepaald in het jaar 1978 kreeg het gebied uiteindelijk de status van Nationaal Park.

Plaatsen in de omgeving

Het merendeel van de mensen die het Theodore Roosevelt National Park bezoeken combineren dit met nog enkele andere plaatsen in de buurt. Dat is ook perfect mogelijk. In de omgeving van dit nationaal park zijn dan ook nog verschillende andere plaatsen terug te vinden die eveneens het ontdekken meer dan waard zijn, namelijk:

 • Bismarck (op een afstand van 214 kilometer);
 • Rapid City (op een afstand van 405 kilometer);
 • Billings (op een afstand van 457 kilometer);

Wanneer het Theodore Roosevelt National Park het best bezoeken?

In principe zou je er het hele jaar door voor kunnen kiezen om het Theodore Roosevelt National Park te bezoeken. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat je tijdens jouw bezoek steeds waakzaam moet zijn voor plotseling veranderde, extreme weersomstandigheden. Bovendien is het zo dat de winters er in deze regio bekend om staan vaak erg koud te zijn. De gemiddelde temperaturen liggen dan ook niet voor niets tussen de -8 en -17 graden in de maand januari. Sta er bovendien bij stil dat de winters hier vaak erg lang duren. Sneeuwstormen in de maand oktober zijn bijvoorbeeld eerder regel dan uitzondering.

Hoe koud de winter is, des te warmer de zomers kunnen zijn in het Theodore Roosevelt National Park. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt hier dan ook op zo’n 30 graden. Toch gebeurt het niet zelden dat er uitschieters worden gemeten richting de 40 graden en meer. Hou er wel rekening mee dat het naar de avond toe behoorlijk kan afkoelen. Altijd een vestje bij hebben is dan ook absoluut de boodschap. Tot slot regent het vrij weinig in deze omgeving. Er valt dan ook gemiddeld slechts 40 centimeter neerslag per jaar. Valt er neerslag? Dan zijn de buien doorgaans wel behoorlijk hevig.

Waarom het Theodore Roosevelt National Park bezoeken?

Ondanks het feit dat het Theodore Roosevelt National Park zeker niet het bekendste en populairste nationaal park is van de Verenigde Staten moet het gezegd dat er wel heel wat interessante bezienswaardigheden in te ontdekken vallen. In het bijzonder bepaalde routes die door het nationaal park lopen zijn een absolute aanrader van formaat. Enkele zaken die je tijdens een bezoek aan het Theodore Roosevelt National Park in ieder geval zeker niet over het hoofd mag zien zijn onder meer:

 • De Maah Daah Hey Trail;
 • De Maltese Cross Cabin;
 • De Elkhorn Ranch;
 • De Badlands Overlook;
 • De Chateau de Mores State Historic Site;
 • De Wind Canyon Trail;

Treed in de voetsporen van Theodore Roosevelt!

Het is best bijzonder om zoveel jaren na de dood van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt een omgeving te kunnen bezoeken die zoveel voor hem heeft betekend en eigenlijk nog relatief weinig is  veranderd. Roosevelt heeft voor deze regio heel veel betekend en dat blijkt ook meteen wanneer je hier met enkele locals gaat praten. Doe dat vooral, want ze kunnen tot op vandaag fantastische verhalen vertellen over de vele bezoeken die president Roosevelt aan deze regio heeft afgelegd. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, heb jij altijd al eens in de voetsporen willen treden van één van de presidenten van de Verenigde Staten? Dan zijn er maar weinig plaatsen in de wereld waar dat beter kan dan hier in het Theodore Roosevelt National Park!