Rocky Mountains

De Rocky Mountains vormen sinds jaar en dag één van de meest tot de verbeelding sprekende trekpleisters van de Verenigde Staten. Deze imposante bergketen strekt zich dan ook helemaal uit van New Mexico tot in Canada. De Rockies lopen dan ook doorheen verschillende andere nationale parken. Het gaat hierbij niet alleen om Yellowstone, maar ook om Grand Teton en het Glacier National Park aan Amerikaanse zijde. In Canada loopt ze onder meer doorheen de parken van Banff, Jasper, Koontenay, Waterton en Yoho. Het Rocky Mountain National Park zelf is gelegen in de Amerikaanse staat Colorado en mag zich één van de populairste nationale parken van Amerika noemen. Een bezoek aan de Rocky Mountains in Amerika is er één die je in ieder geval niet snel zal vergeten. Je vertoeft er dan ook in een werkelijk sublieme omgeving boordevol met prachtige vergezichten. Ben jij ook van plan om het Rocky Mountains NP te bezoeken? Dan is het alvast meer dan de moeite waard om je even te verdiepen in de informatie op deze pagina!

rocky mountain national park

Je Rocky Mountains bezoek voorbereiden

Vooraleer een Rocky Mountains rondreis te ondernemen is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Een goede voorbereiding kan er namelijk voor zorgen dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Een belangrijk onderdeel van je voorbereiding heeft betrekking tot het klimaat en het bijbehorende weer dat je kan verwachten in de Rockies. Het weer in het Rocky Mountain National Park staat er namelijk om bekend vaak over een zeer grillig karakter te beschikken.

De hoge ligging van de bergketen zorgt er bovendien voor dat met name heel wat wegen en wandelpaden grote delen van het jaar niet toegankelijk zijn. Ga je een uitstap maken in de Rocky Mountains in Amerika? Zorg er dan ook zeker altijd voor dat je, je in lagen aankleedt. Een plotselinge onweersbui kan er immers voor zorgen dat de temperatuur meteen een stevige duik naar omlaag maakt. Wees er bovendien ook altijd zeker van om een kaart van het nationaal park bij de hand te hebben. Ook dat is absoluut geen overbodige luxe wanneer je van plan bent om zonder gids het indrukwekkende gebied te verkennen.

Praktische informatie

Ben je van plan om een bezoek te brengen aan de Rocky Mountains? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de hieronder terug te vinden, praktische informatie! 

  • De temperatuur in de Rockies kan snel veranderen. Een enkele onweersbui kan het weerbeeld dan ook compleet laten omslaan. Je aankleden in lagen is altijd aan te raden. 
  • Hou er rekening mee dat bepaalde wandelpaden een behoorlijke hoogte overbruggen en dus een aanzienlijke fysieke inspanning vereisen. Ook hoogteziekte loert altijd om de hoek. Wees er dus zeker van dat je hier goed op bent voorbereid.
  • Stel je, je de vraag hoe hoog de Rocky Mountains precies zijn? Het hoogste punt bevindt zich 4401 meter boven het zeeniveau.
  • Het park kent verschillende toegangswegen. Vier van deze wegen bevinden zich aan de oostkant. Het merendeel van de bezoekers die het Rocky Mountain National Park bezoeken komen het park dan ook binnen via de ‘Fall River Entrance’. Ook de ‘Beaver Meadows Entrance’ is vrij populair. Wil je het park binnenrijden langs de westkant? In dat geval zijn de mogelijkheden beperkter. Je kan ze dan immers uitsluitend binnen- en buitenrijden via de ‘Grand Lake Entrance’.
  • De toegangsprijs voor het Rocky Mountain National Park bedraagt 25 dollar voor één dag. Er zijn speciale toegangskaarten te koop die 7 dagen lang geldig blijven. Hiervoor bedragen de kosten 35 dollar per voertuig. Het is mogelijk om de toegangstickets ter plaatse of op voorhand online aan te kopen. Voor jongeren onder 16 jaar is toegang tot het park volledig gratis.

Geschiedenis van het Rocky Mountain National Park

Het waren de ‘Paleo-Indianen’ die aan de basis hebben gelegen voor het ontstaan van het nationaal park. Zij ontdekten de regio toen ze via de ‘Trail Ridge Road’ op zoek gingen naar voedsel. In het jaar 1820 werd er onder leiding van Stephen H. Long voor het eerst een langdurige expeditie georganiseerd naar het ongerepte gebied. De expeditieleden benaderden de Rockies via de Platte River. Enkele jaren gelegen, ergens in het midden van de jaren 1800 verschenen de eerste kolonisten in de regio. In eerste instantie stond de omgeving van het nationaal park in het bijzonder bekend omwille van de zoektocht naar goud en zilver. Daar kwam een einde aan in het jaar 1883. Op 26 januari 1915 kregen de Rockies in Colorado daadwerkelijk de status van Nationaal Park.

Plaatsen in de omgeving 

Zoals eerder reeds aangegeven is het zo dat je binnen de grenzen van dit nationaal park geen overnachtingsmogelijkheden zal aantreffen. Dit betekent dat je daarvoor zal moeten uitwijken naar één van de plaatsen die in de directe omgeving van het nationaal park zijn gelegen. Aan de westkant kan je hiervoor terecht in ‘Grand Lake’. De meeste bezoekers zullen echter wellicht aan de oostkant willen verblijven waardoor ze een accommodatie kunnen boeken in het toeristische stadje ‘Estes Park’. Beide steden beschikken over meer dan voldoende hotels, motels en B&B’s waardoor er naar ieders wens en volgens ieders budget een overnachting kan worden geboekt.

Let op! Ben je van plan om tijdens de populaire zomermaanden het Rocky Mountains NP te bezoeken en wil je graag verblijven in één van de twee net aangehaalde steden? In dat geval is het altijd een aanrader om jouw boeking (ruim) op voorhand te doen. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Wanneer het Rocky Mountains NP het best bezoeken?

In principe is het, het hele jaar door relatief goed mogelijk om een bezoek te brengen aan dit uitnodigende, nationale park. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat je voor het boeken van je reis altijd rekening dient te houden met de weersomstandigheden die je kan verwachten. Vanuit deze optiek is het dan ook aan te raden om een vakantie naar de Rockies te ondernemen in de maanden juni tot en met september. In deze periode kan je namelijk niet alleen rekenen op aangename temperaturen, maar ook op beduidend minder neerslag in vergelijking met andere maanden.

Waarom de Rocky Mountains in Amerika bezoeken?

Het Rocky Mountain National Park mag zich met terechte trots één van de populairste nationale parken in de USA noemen. Heel wat bezoekers zijn dan ook van mening dat je dit nationaal park samen met deze van Yellowstone absoluut ooit eens gezien moet hebben. Mocht je er een reisgids op naslaan zal je ook meteen kunnen concluderen dat er verspreid over dit nationaal park heel wat fantastische bezienswaardigheden zijn terug te vinden. Het gaat hierbij onder meer om: 

  1. Adams Falls in de omgeving van Grand Lake; 
  2. Bear Lake (één van de drukst bezochte plaatsen in het park); 
  3. Alberta Falls met haar stevige hike parcours; 
  4. Elanden spotten nabij Sprague Lake; 
  5. De fysiek zware, maar ronduit indrukwekkende Alpine Ridge Trail; 

Naast bovenstaande zijn er verspreid over de Rocky Mountains op moment van schrijven zomaar even 1.500 kilometer aan wandelpaden terug te vinden. Deze wandelpaden nemen je mee doorheen het prachtige landschap waarbij je regelmatig wordt getrakteerd op onvergetelijke vergezichten. Zeker voor de wandelliefhebber is dit nationaal park dan ook werkelijk een toppertje van formaat te noemen. 

Tours & Excursies

Ondanks het feit dat Grand Lake en Estes Park de meest praktische steden zijn om in te overnachten voor een bezoek aan het Rocky Mountain National Park is het zo dat er ook heel wat tours en excursies worden georganiseerd vanuit Denver. Vanuit deze stad is het dan ook perfect mogelijk om bijvoorbeeld voor een paar uur een hike te gaan maken doorheen de prachtige omgeving van de Rockies. Dit is bovendien niet alleen mogelijk vanuit Denver, maar ook vanuit Boulder. Ben jij echt avontuurlijk aangelegd? In dat geval is ook de speciale ‘Rocky Mountains: 6-Zipline Adventure Tour’ een meer dan te overwegen activiteit. 

Boek een onvergetelijke vakantie naar de Rocky Mountains!

De informatie op deze pagina heeft ongetwijfeld heel wat vragen beantwoord. Zo hoef je, je nooit meer de vraag te stellen; “Waar liggen de Rocky Mountains?”. Bovendien weet je ondertussen ook wat er allemaal te beleven valt in deze boeiende regio en is het duidelijk welke steden je het beste als uitvalsbasis kan gebruiken. Ben jij ook warm gemaakt voor een bezoek aan de Rocky Mountains? In dat geval hoeft niets je nog tegen te houden om een vakantie naar deze fantastische regio te boeken. Ben je van plan om er meteen een rondreis van te maken? Vergeet dan zeker niet om ook even kennis te maken met de andere nationale parken die je tijdens je tocht doorheen de Rockies mogelijks zal doorkruisen!