Mount Rainier National Park

Verspreid over de Verenigde Staten zijn menig aantal vulkanen terug te vinden. De hoogste vulkaan van de zogenaamde Cascades luistert naar de naam ‘Mount Rainier’. Het betreft hier een indrukwekkende, steile vulkaan welke er om bekend staat te zijn samengesteld uit verschillende lagen lava evenals andere producten van vulkanische oorsprong. Het Mount Rainier National Park waar de vulkaan deel van uitmaakt is één van de belangrijkste bezienswaardigheden voor natuurliefhebbers van de regio. Niet alleen de vulkaan op zich, maar ook de prachtige bossen die in de lager gelegen gebieden zijn terug te vinden zijn een ware streling voor het oog. Ben jij ook van plan om een bezoek te brengen aan het Mount Rainier National Park? Neem dan zeker eerst even de informatie door welke hier op deze pagina is terug te vinden!


Onze tip: leg de meest geboekte excursie naar Mount Rainier NP van te voren vast!

Door deze populaire tour vooraf te boeken voorkom je dat er geen plek meer is op de gewenste dag. Tijdens de 10,5 uur dagwandeling op Mount Rainier geniet je van de prachtige vergezichten en leer je over de majestueuze bergen en gletsjers door de deskundige natuurgids. Je hebt ook grote kans om wilde dieren te spotten, zoals coyotes, elanden en zwarte beren. We bevelen deze tour van harte aan want het was één van onze persoonlijke hoogtepunten van onze rondreis door Amerika!

Reserveer hier alvast een plek voor deze veel geboekte tour!

Je bezoek aan Mount Rainier voorbereiden

Het is bij het voorbereiden van je bezoek aan Mount Rainier van cruciaal belang om rekening te houden met de weersomstandigheden. Deze zorgen er namelijk voor dat verschillende wegen grote delen van het jaar niet zijn geopend. Wanneer je graag dit nationaal park in al haar schoonheid wil bezoeken wordt het dan ook vooral aangeraden om ze te bezoeken tijdens de zomermaanden. In andere delen van het jaar is het immers mogelijk dat bepaalde gebieden ontoegankelijk zijn. De belangrijkste wegen die worden afgesloten in het Mount Rainier National Park zijn:

 • De Cayuse Pass (afgesloten van november tot april);
 • De Chinook Pass (afgesloten van november tot mei);
 • De Stevens Canyon Road (afgesloten van oktober tot juni);
 • De Sunrise Road (afgesloten van oktober tot juli);
 • De White River Road (afgesloten van oktober tot juli);

De Longmire naar Paradise route staat er om bekend wel het volledige jaar door geopend te zijn. Wanneer je dus tijdens bijvoorbeeld de wintermaanden een bezoek wil brengen aan Mount Rainier zal je wellicht genoodzaakt zijn om te kiezen voor deze route.

Praktische Informatie

Het Mount Rainier National Park bezoeken betekent uiteraard ook dat je rekening zal moeten houden met een bepaalde toegangsprijs. Voor personen ligt deze kostprijs op 15 dollar. Met de motor kan je het nationaal park bezoeken tegen een kostprijs van 25 dollar en voor auto’s bedragen de kosten 30 dollar. Wanneer je van plan bent om niet één, maar wel meerdere keren dit nationaal park te bezoeken kan het een aanrader zijn om daarvoor gebruik te maken van een speciale jaarpas. Het aankopen van deze jaarpas gaat gepaard met een kostprijs van 55 dollar.

Het Mount Rainier National Park is gelegen in de Amerikaanse staat Washington, ten zuiden van de stad Seattle. Heel wat bezoekers van het park maken dan ook gebruik van Seattle als uitvalsbasis. De afstand tussen deze Amerikaanse grootstad en het belangrijkste bezoekerscentrum van het nationaal park bedraagt zo’n 106 mijl.

Wil je graag overnachten in het Mount Rainier National Park? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat er heel wat verschillende verblijfsmogelijkheden in het park zijn terug te vinden. Zo is er bijvoorbeeld sprake van zomaar even zes verschillende campings die in totaal goed zijn voor een slordige 600 plaatsen. In het merendeel van de gevallen kiezen reizigers er voor om gebruik te maken van de zogenaamde ‘Sunshine Point Campground’.

Deze camping is gelegen in het uiterste zuidwesten van het park en is het hele jaar door geopend. Dat geldt niet voor andere campings zoals bijvoorbeeld de lastig te bereiken ‘Ipsut Creek Campground’ in het noordwesten. Ondanks het feit dat deze camping laat uitschijnen altijd open te zijn sluit ze toch haar deuren bij slechte weersomstandigheden. Verblijf je liever in een hotel? In dat geval kan je kiezen tussen de National Park Inn in Longmire en het Hotel Paradise Inn. Let op, deze laatste is uitsluitend geopend van midden mei tot ergens begin oktober.

Geschiedenis

Het Mount Rainier National Park kent op moment van schrijven een indrukwekkende oppervlakte van zomaar even 953 vierkante kilometer. Dit gebied bevindt zich rondom de 4392 meter hoge stratovulkaan Mount Rainier. Het was de Amerikaanse president ‘William McKinley’ die er voor koos om op 2 maart 1899 het park op te richten. Het was op dat moment het vijfde nationaal park van de Verenigde Staten. Het park valt onder het beheer van de National Park Service.

Plaatsen in de omgeving van het Mount Rainier National Park

Heel wat mensen die er voor kiezen om Mount Rainier te gaan bezoeken proberen dit te combineren met één of meerdere andere steden of gebieden in de omgeving. Dat is perfect mogelijk. Binnen een relatief korte afstand (zeker naar Amerikaanse normen) zijn immers enkele niet te missen steden en locaties terug te vinden. Het gaat hierbij in het bijzonder om:

 • Yakima op een afstand van zo’n 147 kilometer;
 • Mount Saint Helens op een afstand van zo’n 167 kilometer;
 • Seattle op een afstand van zo’n 170 kilometer;
 • Portland op een afstand van zo’n 247 kilometer;

In het merendeel van de gevallen is het vooral Seattle die dienst doet als uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationaal park van Mount Rainier. De route tussen Seattle en het nationaal park kan doorgaans worden afgelegd in ongeveer twee en een half uur tijd.

Wanneer Mount Rainier het best bezoeken?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven geldt voor het Mount Rainier National Park dat heel wat (erg mooie) wegen worden afgesloten voor de winter. Dit zorgt er voor dat de beste reistijd voor een bezoek aan dit nationaal park eigenlijk van juli tot en met september is. Echter neemt dit niet weg dat het ook de moeite waard kan zijn om deze omgeving in de winter te komen bezoeken. De mogelijkheden zijn dan wel eerder beperkt, maar wanneer de omgeving is omgetoverd tot een sprookjesachtig winterlandschap zal dat je gegarandeerd heel wat prachtige herinneringen en beeldmateriaal opleveren.

Waarom het Mount Rainier National Park bezoeken?

Het Mount Rainier National Park is een onderschat nationaal park. Wanneer je in de buurt bent is even halt houden in deze bijzondere omgeving dan ook altijd de moeite waard. Je maakt er niet alleen kennis met de imposante Mount Rainier vulkaan, daarnaast tref je er ook zomaar even 26 verschillende gletsjers aan. Daarnaast ontdek je in dit gebied prachtige oerbossen, indrukwekkende watervallen evenals zeer aantrekkelijke subalpiene bloemenweiden. Verspreid over het park zijn bovendien naar verwachting zo’n 50 verschillende soorten inheemse zoogdieren terug te vinden.

Tours & Excursies

Je kan er uiteraard voor kiezen om het Mount Rainier National Park op je eentje te gaan ontdekken, maar het is wellicht veel interessanter om één van de verschillende tours en excursies te boeken die worden aangeboden. Het merendeel van deze tours worden aangeboden vanuit Seattle. Het gaat hierbij onder meer om:

 1. De Seattle: Mount Rainier Park All-Inclusive Groepsreis;
 2. De Mount Rainier National Park: 4-daagse backpacking-trip;
 3. De Seattle All-Inclusive: Wandeling Mount Rainier en wijnproeven;
Bekijk hier alle tours & excursies in Mount Rainier National Park

Een niet te missen nationaal park!

Ondanks het feit dat Mount Rainier National Park niet het populairste nationaal park is van de Verenigde Staten moet het toch gezegd dat ze het bezoeken meer dan waard is. De omgeving is er werkelijk prachtig, zowel tijdens de zomer (het hoogseizoen) als in de winter. Zowel voor de echte natuurliefhebbers als voor de meer avontuurlijke reizigers is dit een locatie die eigenlijk niet over het hoofd gezien mag en kan worden. Het mag dan ook duidelijk zijn, ben je in Seattle of omgeving? Vergeet dan absoluut niet om ook eens een bezoek te brengen aan Mount Rainier. Je bezoek aan dit nationaal park combineren met een bezoek aan Mount Saint Helens is overigens eveneens een absolute aanrader!