Mesa Verde National Park

Bij nagenoeg alle nationale parken die in de Verenigde Staten zijn terug te vinden draait het in het bijzonder om de natuur en de wilde dieren die er hun woonplaats van hebben gemaakt. Dat geldt niet voor het Mesa Verde National Park. De belangrijkste reden om een bezoek te brengen aan het Mesa Verde is dan ook om kennis te maken met de speciale rotswoningen die er door de indianen zijn gebouwd. Aan het einde van de dertiende eeuw zagen de indianen zich om een nog onbekende reden genoodzaakt om het gebied te verlaten. Ze lieten daarbij al hun persoonlijke spullen achter waardoor er een waas van mysterie hangt rond het Mesa Verde NP. Ben jij ook van plan om Mesa Verde USA te bezoeken, maar wil je graag eerst meer te weten komen over deze bijzondere plaats? Dan ben je daarvoor op deze pagina zonder twijfel aan het juiste adres!

Je bezoek aan Mesa Verde voorbereiden

Het Mesa Verde National Park is terug te vinden in het uiterste zuidwesten van de Amerikaanse staat Colorado. Ondanks het feit dat het park het hele jaar door is geopend is het zo dat de hoger gelegen gebieden mogelijks in de winter slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet bereikbaar zijn ten gevolge van de sneeuwval. Bovendien is het ook belangrijk om er bij stil te blijven staan dat de voorzieningen ter plaatse uitsluitend zijn geopend tijdens het hoogseizoen. Dit betekent dat ze enkel zijn geopend van april tot halverwege oktober. Tijdens voorbereiden van je reis en bepalen van de beste reistijd voor je bezoek aan Mesa Verde NP is dit uiteraard iets waar je zeker en vast even bij stil zal willen blijven staan.

Wil je graag zo dicht mogelijk bij het Mesa Verde NP verblijven? Dan is het mogelijks de moeite waard om daarvoor te kijken in de richting van de Morefield Campground. Deze is gelegen op ongeveer 4 mijl ten noorden van de ingang van het park. Je moet er wel rekening mee houden dat het niet mogelijk is om hier jouw kampeerplaats te reserveren. Dit is uitsluitend mogelijk voor groepen. In principe is het wel zo dat er nog plaatsen beschikbaar zijn. Let op! Deze camping is uitsluitend geopend van 20 april tot 17 oktober. Ben je buiten deze periode van plan om naar het Mesa Verde National Park af te reizen? Dan zal je in de richting van een andere accommodatie moeten kijken.

Praktische Informatie

In tegenstelling tot de andere nationale parken in de VS is het zo dat Mesa Verde slechts over één enkele toegang beschikt. Deze toegang is gelegen aan de CO-160 welke zich bevindt op ongeveer 10 mijl ten oosten van de stad Cortez. De toegang is eveneens terug te vinden op een afstand van ongeveer 36 mijl ten opzichte van de stad Durango. Meteen na het nemen van de afslag zie je reeds het Mesa Verde Visitor and Research Center liggen. Bij dit bezoekerscentrum is het mogelijk om verschillende kaartjes aan te kopen, waaronder voor verschillende van de populairste tours die in dit nationale park worden georganiseerd. Daarover verder op deze pagina meer.

De toegangsprijzen voor het Mesa Verde National Park zijn met ingang van 1 januari 2020 verhoogd. De prijs voor een bezoek voor personen is daarmee gestegen van 12 naar 15 dollar. Een bezoek met een motor kost 25 dollar en een bezoek met de auto komt je op een toegangsprijs te staan van 30 dollar. Wil je graag de mogelijkheid hebben om meerdere malen per jaar het nationaal park te bezoeken? In dat geval kan je kiezen voor de Park-Specific Annual Pass. Deze toegangspas kost 55 dollar (per jaar).

Geschiedenis

Het is tot op de dag van vandaag onduidelijk waarom de indianen die in het gebied van Mesa Verde woonden er op een zeker ogenblik voor hebben gekozen om de regio te verlaten. Wellicht dat verschillende factoren daaraan hebben bijgedragen. Zo is algemeen bekend dat de weersomstandigheden in Mesa Verde National Park vaak niet bepaald meezitten terwijl er ook nog eens sprake zou zijn geweest van overbevolking en het uitgeput raken van landbouwgronden. Al deze verschillende zaken samen hebben er wellicht voor gezorgd dat het leven van de indianen in deze regio behoorlijk werd bemoeilijkt. Een langdurige droogte die plaatsvond tussen het jaar 1273 en het jaar 1284 zou de finale klap zijn geweest voor de bevolking.

De ruïnes die je op vandaag terug kan vinden in Mesa Verde USA werden voor het eerst bestudeerd in het jaar 1891. Dit gebeurde door Gustaf Nordenskiöld. Het gebied werd uiteindelijk in het jaar 1906 erkend als nationaal park. Omwille van haar belangrijke, historische waarde koos de UNESCO er vervolgens in het jaar 1978 voor om de site op te nemen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Plaatsen in de omgeving van Mesa Verde USA

Mesa Verde staat er om bekend een nationaal park te zijn welke over een meer dan degelijke toegankelijkheid beschikt. Het is dan ook vanuit tal van verschillende plaatsen mogelijk om een tour of excursie naar dit gebied te ondernemen. Enkele van de belangrijkste plaatsen op dit vlak zijn:

 • Cortez op een afstand van 16 kilometer;
 • Durango op een afstand van 58 kilometer;
 • Silverton op een afstand van 135 kilometer;
 • Moab op een afstand van 201 kilometer;
 • Kayenta op een afstand van 208 kilometer;
 • Montrose op een afstand van 228 kilometer;
 • Denver op een afstand van 599 kilometer;
 • Colorado Springs op een afstand van 496 kilometer;

De beste reistijd voor het Mesa Verde National Park

Ondanks het feit dat dit nationale park in principe het hele jaar door kan worden bezocht geldt dat niet voor de hoger gelegen. Deze zijn gedurende een groot deel van het jaar dan ook onbereikbaar omwille van winterse omstandigheden. Bovendien is het ook nog eens zo dat bezoekers er altijd rekening mee zullen houden dat de voorzieningen die in het park aanwezig zijn eveneens niet het volledige jaar door geopend zijn. Doorgaans zijn deze dan ook slechts geopend van april tot en met (half) oktober.

Mede omwille van bovenstaande wordt er doorgaans aangegeven dat de beste reistijd voor een bezoek aan Mesa Verde NP is van mei tot en met september. Ga je dit nationaal park tijdens de zomermaanden bezoeken? Hou er dan wel rekening mee dat je te maken kan krijgen met vrij hete temperaturen. De gemiddelde maximumtemperatuur in deze streek ligt in juli dan ook op 29 graden.

Waarom het Mesa Verde NP bezoeken?

In Morefield Village beginnen drie verschillende trails. Op moment van schrijven is het echter zo dat twee van deze routes gesloten zijn als gevolg van een hevige bosbrand. Het gaat hierbij om de Prater Ridge Trail en de Knife Edge Trail. Het is op dit ogenblik niet bekend wanneer deze beide trails terug open zullen gaan voor het publiek. Een andere route die je wel kan afleggen heeft een lengte van 3,7 kilometer (heen en terug) en luistert naar de naam ‘Point Lookout Trail’. Tijdens deze tocht beschik je over een prachtig uitzicht over de Montezuma Valley in het westen en de Mancos Valley in het oosten. Ben je benieuwd naar alle bezienswaardigheden die je in Mesa Verde USA zal aantreffen? Dat zijn de volgende:

 • Cliff Palace;
 • Balcony House;
 • Spruce Tree House;
 • Chapin Mesa Archeological Museum;
 • Square Tower House;
 • Mesa Top Loop;

Tours & Excursies

In het Mesa Verde Visitor and Research Center is het mogelijk om tickets te kopen voor verschillende tours die doorheen het nationale park worden georganiseerd. Het gaat hierbij in eerste instantie om de populaire Balcony House Tour, maar ook om de Cliff Palace Tour evenals om de Long House Tour. Het is op tal van verschillende manieren mogelijk om een tocht te ondernemen doorheen het Mesa Verde NP. Een eveneens zeer interessante tour die populair is bij bezoekers is de 4,5 uur durende kajaktocht naar Granite Reef in Mesa Verde.

Een mysterieus en zeer interessant nationaal park

Het Mesa Verde is een bijzonder nationaal park. De natuur is er dan misschien niet zo indrukwekkend als in andere nationale parken het geval is, maar daar staat tegenover dat er een waas van mysterie over deze plaats hangt die je ooit eens ervaren moet hebben. Daarnaast zijn de rotswoningen echt bijzonder om te zien en vormen ze wat ons betreft een ronduit unieke bezienswaardigheid in de wereld. Het mag dan ook duidelijk zijn, er zijn meer dan voldoende redenen aan te halen om een bezoek aan het Mesa Verde NP op z’n minst te overwegen!