Mammoth Cave National Park

Wist je dat je in de Verenigde Staten ’s werelds grootste grottenstelsel kan ontdekken? Het gaat hier uiteraard om het Mammoth Cave National Park welke is gelegen in het midden van de staat Kentucky. Hier bevindt zich een onderaards labyrint welke door de jaren heen uitstekend in kaart is gebracht. Ondanks het feit dat een verbazingwekkend deel van grottenstelsel reeds in kaart is gebracht verwacht men dat er nog heel wat nieuwe ontdekkingen zullen gebeuren. De algemene verwachting is dan ook dat het Mammoth Cave grottenstelsel zich uiteindelijk zal uitstrekken over een afstand van zo’n slordige 1600 kilometer. Wil jij ook graag kennismaken met ’s werelds grootste grottenstelsel? Lees dan zeker eerst even de informatie die is terug te vinden op deze pagina!

Je bezoek aan Mammoth Cave voorbereiden

Het uitgestrekte karakter evenals de boeiende omgeving van het Mammoth Cave National Park zorgen er voor dat menig aantal bezoekers van dit park er graag nog even wat langer vertoeven. Omwille van deze reden is het bij het maken van je voorbereiding ook altijd de moeite waard om voor jezelf te bepalen of je hier gaat overnachten of niet. Er verspreid over dit park drie campings terug te vinden. Het gaat hierbij om:

 • Headquarters Campground;
 • Houchins Ferry Campground;
 • Maple Springs Group Campground;

Deze laatste camping is enkel en alleen bestemd voor groepen van tussen de 8 en 24 personen. In het bijzonder trekt deze camping mensen aan die van plan zijn om het Mammoth Cave National Park te paard te ontdekken. De meest uitgebreide en tevens ook best toegankelijke camping is Headquarters Campground. Deze is gelegen op de site van het bezoekerscentrum en biedt haar gasten niet alleen warme douches, maar ook een winkel evenals een wasserette. Let op, deze camping is slechts geopend van maart tot en met november. Wil je er zeker van zijn dat je er een plaatsje hebt tijdens je bezoek? Dan is vooraf reserveren aangewezen!

Wil je liever niet verblijven op een camping? Dat hoeft ook niet, want er is ook een hotel aanwezig in het Mammoth Cave National Park. Het zogenaamde Mammoth Cave Hotel is gelegen in de directe omgeving van het Visitor Center. Het hotel beschikt over een eigen restaurant en bovendien is er ook een coffeeshop in terug te vinden evenals een fast food restaurant.

Praktische Informatie

Mammoth Cave National Park is terug te vinden ongeveer nabij het midden van de Amerikaanse staat Kentucky, meer bepaald aan de westkant van de Interstate 65. Deze snelweg voert je mee van Louisville naar Nashville. Je kan er voor kiezen om ofwel de afslag 53 te nemen of de afslag 48. Via beiden kan je binnen een tijdsduur van ongeveer een kwartiertje de ingang van het park bereiken. Het is eveneens mogelijk om het park via lokale wegen binnen te rijden. Let op! Kom jij uit het noorden? In dat geval zal je rekening willen houden met het geldende tijdsverschil van één uur!

Wanneer je uitsluitend het bovengrondse gedeelte van Mammoth Cave gaat bezoeken dien je geen rekening te houden met het betalen van een bepaalde toegangsprijs. Het spreekt echter voor zich dat het meest interessante zich onder de grond afspeelt en daarvoor wordt wel een bepaalde kostprijs aangerekend. Hou er bovendien rekening mee dat de populaire ‘America the Beautiful Pass’ geen recht geeft op gratis toegang tot het grottenstelsel. De kostprijs die je zal moeten betalen is afhankelijk van de tour die je kiest. De prijzen variëren van 7 tot 55 dollar per persoon.

Geschiedenis

Veel mensen beseffen het wellicht niet meteen, maar tijdens een bezoek aan het Mammoth Cave National Park kom je op een zeer belangrijke, natuurkundige locatie. Het complex dat zich hier door de jaren heeft gevormd bestaat uit een groot aantal tunnels met lange, meanderende canyons. Van deze canyons is bekend dat ze onder het grondoppervlak overgaan in een soort van buisvormige tunnels welke beschikken over een ovalen doorsnede. In de grotten die het hoogst zijn gelegen zijn tussen de 2,3 en 3,5 miljoen jaar oude sedimenten terug te vinden. Gelukkig zitten ze veilig weggeborgen onder de zandsteenruggen. Omwille van het grote belang van het grottenstelsel dat zich hier heeft gevormd en alles wat er in is terug te vinden heeft de UNESCO er in het jaar 1981 voor gekozen om het park op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.

Plaatsen in de omgeving van het Mammoth Cave National Park

In de buurt van Mammoth Cave zijn verschillende plaatsen terug te vinden die interessant kunnen zijn om eveneens aan te doen tijdens je rondreis of vakantie in de VS. Ondanks het feit dat het Mammoth Cave National Park zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven eveneens over tal van verschillende overnachtingsmogelijkheden beschikt is het zo dat ook met name Louisville en Nashville veelvuldig als uitvalsbasis worden gebruikt. Wij hebben alvast enkele interessante plaatsen in de buurt van Mammoth Cave inclusief hun afstanden voor je op een rijtje gezet:

 • Louisville op een afstand van 149 kilometer;
 • Nashville op een afstand van 150 kilometer;
 • Lexington op een afstand van 210 kilometer;
 • Cincinatti op een afstand van 305 kilometer;
 • Indianapolis op een afstand van 332 kilometer;

Beste reistijd voor Mammoth Cave

Voor een bezoek aan het Mammoth Cave National Park wordt het aangeraden om je uitstap te plannen in de maanden april tot en met oktober. Niet alleen kan je binnen deze periode rekenen op aangename temperaturen, daarnaast blijft ook de hoeveelheid neerslag aanzienlijk binnen de perken. De hoogste gemiddelde temperatuur in het nationaal park wordt doorgaans bereikt in de maand juli en is gelegen rond de 30 graden. Ga je Mammoth Cave buiten het hoogseizoen bezoeken? In dat geval moet je er rekening mee houden dat de Headquarters Campground is gesloten van november tot maart.

Waarom het Mammoth Cave National Park bezoeken?

Het gebied van Mammoth Cave herbergt het grootste grottenstelsel dat er op deze planeet is terug te vinden. Dit is voor veel mensen dan ook alvast een uitstekende reden om deze locatie te bezoeken. Betekent dit dat alleen de grotten de moeite waard zijn? Zeker niet. We hebben alvast enkele niet te missen bezienswaardigheden van Mammoth Cave en haar directe omgeving voor je verzameld en stellen ze graag aan je voor:

 • De Diamond Caverns;
 • Nolin Lake State Park;
 • Guntown Mountain;
 • Nolin Lake;
 • Frozen Niagara Road;
 • Crystal ONYX Cave;

Tours & Excursies

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het grottenstelsel van het Mammoth Cave National Park niet op eigen houtje kan worden bezocht. Je bent dan ook verplicht om één van de 13 verschillende tours te boeken. Op elke tour wordt je begeleid door een ranger. Wanneer je de grotten gaat bezoeken wordt het altijd aangeraden om gepaste kleding bij te hebben. De temperatuur in de grotten bedraagt ongeveer 12 graden. De verschillende tours die worden aangeboden zijn:

 • De Mammoth Passage Tour;
 • De Historic Tour;
 • De Frozen Niagara Tour;
 • De Travertine Tour;
 • De Grand Avenue Tour;
 • De Violet City Lantern Tour;
 • De River Styx Cave Tour;
 • De Great Onyx Lantern Tour;
 • De Wild Cave Tour;
 • De Introduction to Caving;
 • De Trog Tour;
 • De Star Chamber Tour;
 • De Focus on Mammoth Photo Tour;

Elke tour beschikt wel over diens eigen, specifieke karakter. Ben jij een amateurfotograaf? Boek dan zeker eens de ‘Focus on Mammoth Photo Tour’. Op deze tour is het overigens toegestaan om een statief evenals cameratassen mee te nemen.

Maak zelf kennis met ’s werelds grootste grottenstelsel!

Hoe je het ook draait of keert, het Mammoth National Park is een ronduit bijzondere locatie die iedereen eigenlijk ooit eens gezien moet hebben. De vele verschillende tours die er worden aangeboden bieden je stuk voor stuk een andere kijk op dit gebied. Hoe indrukwekkend het grottenstelsel ook mag zijn, vergeet ook niet om je even te verdiepen in al het moois dat bovengronds is terug te vinden. Ook hier zitten immers enkele pareltjes van formaat tussen! Ga je het Mammoth National Park bezoeken? Vergeet dan ook zeker niet om even halt te houden bij enkele uitnodigende plaatsen in de omgeving zoals Louisville en Nashville!