Lassen Volcanic National Park

Het Lassen Volcanic National Park is één van de minder bekende, maar daarom zeker niet minder interessante nationale parken van de Verenigde Staten. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat je in dit nationaal park kennis kan maken met één van ’s werelds grootste kegelvormige vulkanen, namelijk ‘Lassen Peak’. De vulkaan beschikt op haar hoogste punt over een grootte van zomaar even 3.187 meter boven zeeniveau. Ze torent bovendien ongeveer 600 meter boven het omliggende landschap uit. Ben jij ook benieuwd wat er allemaal te ontdekken valt in het Lassen Volcanic nationaal park? In dat geval zal de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld bij kunnen helpen!

Je bezoek voorbereiden

Lassen Volcanic National Park, vaak afgekort als gewoon ‘Lassen Volcanic’ is gelegen in het noordoosten van de Amerikaanse staat Californië. Ze bevindt zich op een afstand van ongeveer 250 mijl ten opzichte van de grootstad San Francisco. Dat is echter niet de stad die het dichtstbij is gelegen. Dat is namelijk Redding op een afstand van zo’n 48 mijl. Het is in principe het hele jaar door mogelijk om dit nationaal park te bezoeken, maar hier moet een niet onbelangrijke kanttekening bij worden gemaakt. Het is namelijk mogelijk dat de enige, verharde weg die doorheen het nationaal park loopt tijdens bepaalde momenten in het jaar is gesloten vanwege de aanzienlijke sneeuwval. Deze weg is dan ook in de praktijk slechts enkele maanden van het jaar (de zomermaanden) toegankelijk.

Naast bovenstaande is het tijdens het voorbereiden van je uitstap naar het Lassen Volcanic eveneens zo dat je rekening zal willen houden met de twee verschillende toegangen waar het nationaal park over beschikt. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de noordwestelijke toegang en de zuidwestelijke toegang. Afhankelijk van de toegang waar jij precies gebruik van gaat maken is het mogelijk om respectievelijk gebruik te maken van Redding of van Red Bluff als uitvalsbasis.

Praktische Informatie

Er zijn heel wat praktische zaken waar je rekening mee zal willen houden op het ogenblik dat je een bezoek plant aan het ‘Lassen Volcanic National Park’. In eerste instantie is het bijvoorbeeld interessant om even stil te blijven staan bij de toegangsprijs die je moet betalen. Wat de toegangsprijs betreft wordt er een onderscheid gemaakt tussen de volgende prijzen:

 • 15 dollar per persoon;
 • 25 dollar voor een motor;
 • 30 dollar voor een auto;

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat je ook kan opteren voor het aankopen van een ‘Park-Specific Annual Pass’. Aan deze toegangskaart is een kostprijs verbonden van 55 dollar per jaar, maar is uiteraard alleen maar interessant wanneer je meerdere bezoeken plant.

Zoals eerder reeds aangegeven beschikt het Lassen Volcanic over twee belangrijke toegangen. Beiden zijn gelegen aan de CA-89. Deze weg doorkruist een afstand van zo’n slordige 30 mijl. De manier waarop je naar het nationaal park zal rijden is uiteraard afhankelijk van het soort toegang waar gebruik van wordt gemaakt. Kom je vanuit de richting van San Francisco of Sacramento? In dat geval kan je er het best voor kiezen om de I-5 north te nemen. Ter hoogte van Red Bluff neem je vervolgens de CA-36 east. Vervolgens zal je via de CA-89 north uiteindelijk de zuidwestelijke ingang bereiken van Lassen Volcanic.

Kom je vanuit het noorden en wil je een bezoek brengen aan het Lassen Volcanic National Park? In dat geval is het aangewezen om de I-5 south te nemen. Vervolgens kan je ter hoogte van redding de CA-44 east nemen om vervolgens je weg verder te zetten via de CA-89. Uiteindelijk kom je op deze manier aan bij de noordwestelijke toegang van het nationaal park. Buiten deze twee belangrijkste toegangen is het zo dat er ook nog drie onverharde wegen bestaan die leiden naar het park. Twee bevinden er zich in het zuidoosten en één bevindt zich in het noordoosten.

Geschiedenis van Lassen Volcanic

In eerste instantie bestond Lassen Volcanic National Park eigenlijk uit twee, kleine nationale monumenten. Het ging hierbij om de ‘Lassen Peak’ en de ‘Cinder Cone’. Ze werden erkend als monumenten door de Amerikaanse president Theodore Roosevelt. Tussen het jaar 1914 en 1921 vonden er in het gebied een reeks uitbarstingen plaats. Deze uitbarstingen hadden als gevolg dat het landschap drastisch veranderde. Er wordt gesteld dat het grotendeels deze uitbarstingen zijn die er voor hebben gezorgd dat het park op 9 augustus 1916 de status van nationaal park verkreeg. De ‘Main Park Road’, welke tot op vandaag de enige hoofdweg is werd aangelegd tussen 1925 en 1931. In de nabijheid van de Lassen Peak beschikt deze weg over een hoogte van zomaar even 2594 meter.

Plaatsen in de omgeving

Het is altijd de moeite waard om bij een bezoek aan het Lassen Volcanic National Park even stil te blijven staan bij de afstanden ten opzichte van mogelijks interessante steden in de omgeving. Ook op dit vlak geldt dat het belangrijk is om rekening te houden met de gekozen toegang tot het park. De afstanden naar de zuidwestelijke toegang verschillen logischerwijze immers aanzienlijk ten opzichte van de afstanden naar de noordwestelijke toegang.

 • 86 kilometer van Red Bluff naar de zuidwestelijke toegang;
 • 245 kilometer van Reno naar de zuidwestelijke toegang;
 • 294 kilometer van Sacramento naar de zuidwestelijke toegang;
 • 382 kilometer van San Francisco naar de zuidwestelijke toegang;
 • 75 kilometer van Redding naar de noordwestelijke toegang;
 • 380 kilometer van Crater Lake National Park naar de noordwestelijke toegang;
 • 391 kilometer van Redwood National Park naar de noordwestelijke toegang;

Wanneer Lassen Volcanic het best bezoeken?

Niet alleen de temperaturen die je kan ervaren in het Lassen Volcanic National Park kunnen sterke verschillen vertonen, dit geldt ook voor de hoeveelheid aan neerslag die er valt. Omwille van deze reden wordt er globaal gezien gesteld dat de beste periode voor een reis naar Lassen Volcanic de maanden juni tot en met september zijn. Dit niet alleen omdat de temperaturen dan aangenaam zijn en er geen grote hoeveelheden neerslag vallen, maar ook omdat je er dan min of meer zeker van kan zijn dat de hoofdweg van het nationaal park bereikbaar is. Tijdens grote delen van het jaar is dat namelijk niet het geval. Dan moet de weg worden afgesloten vanwege grote hoeveelheden sneeuw die de doorgang versperren.

Waarom het Lassen Volcanic National Park bezoeken?

Het bijzondere landschap dat hier tot stand is gekomen door de vele (hevige) erupties van de Lassen Peak heeft er voor gezorgd dat menig aantal natuurliefhebbers maar wat graag naar deze omgeving afreizen. Het moet dan ook gezegd dat dit een landschap is welke iedereen ooit eens gezien moet hebben. Ondanks het feit dat de beste reistijd zeker en vast de zomer is moet het gezegd dat de omgeving van Lassen Volcanic er ook tijdens de winter werkelijk sprookjesachtig mooi uitziet. Tijdens je bezoek aan dit nationaal park is het de moeite waard om de volgende bezienswaardigheden te ontdekken:

 • De Lassen Peak vulkaan;
 • Het Lassen National Forest;
 • Manzanita Lake;
 • Cinder Cone;
 • Bumpass Hell;
 • Mount Tehama;
 • Lake Helen;

Laat je verrassen door dit boeiend nationaal park!

De kans bestaat dat je nog niet eerder van het Lassen Volcanic nationaal park had gehoord. Dat is ook niet erg, zolang je ze maar ooit eens gaat bezoeken! Vergis je namelijk niet, de prachtige omgeving die je hier aantreft is er eentje die je gegarandeerd lang zal bijblijven. Ben je dan toch in de buurt en heb je nog wat tijd over? Dan kan je een bezoek aan Lassen Volcanic ook combineren met bijvoorbeeld het Redwood en Crater Lake National Park!