Hawaii Volcanoes National Park

Het bezoeken van een echte Hawaii volcano is iets wat op het verlanglijstje van menig aantal reizigers is terug te vinden. De Amerikaanse staat Hawaii bestaat dan ook uit een aantal vulkanische eilanden welke allemaal zijn ontstaan boven de zogenaamde ‘Pacific Plate’. In totaal beschikken de eilanden over vijf verschillende vulkanen waarvan er zich twee binnen de grenzen bevinden van het Hawaii Volcanoes National Park. Wil je tijdens jouw vakantie naar Amerika ook graag kunnen genieten van de prachtige eilanden van de staat Hawaii en ben je wel te vinden voor een beetje avontuur? In dat geval mag een bezoek aan dit prachtige nationale park absoluut niet op jouw verlanglijstje ontbreken, in tegendeel!


Onze tip: leg de meest geboekte excursie naar Hawaii Volcanoes NP van te voren vast!

Door deze populaire tour vooraf te boeken voorkom je dat er geen plek meer is op de gewenste dag. Tijdens de 11 uur durende dagtour verken je met een tourgids gevarieerde landschappen en 8 klimaatzones. Hawaii Volcanoes National Park is tijdens deze dagtour één van de hoogtepunten. We bevelen deze tour van harte aan want het was één van onze persoonlijke hoogtepunten van onze rondreis door Amerika!

Reserveer hier alvast een plek voor deze veel geboekte tour!

Ook andere tours om het Hawaii Volcanoes National Park goed te verkennen zijn de moeite waard. Zo verken je tijdens deze dagtour alle bezienswaardigheden van Hawaii Volcanoes NP, bekijk je de schilderachtige en majestueuze Rainbow Falls en duik je in een privé-grottenstelsel.

Het is ook mogelijk om een Big Island tour te doen in de hoogte. Ga met een Zipline en Helikopter over het Hawaii Volcanoes National Park en beleef zo de meest avontuurlijke manier om het park te ontdekken. Alleen voor de waaghalzen onder ons weggelegd!


Je bezoek aan het Hawaii Volcanoes National Park voorbereiden

Het is absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Hawaii Volcanoes National Park. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat je er goed aan doet om dit bezoek even grondig voor te bereiden. Op het internet zijn verschillende plattegronden terug te vinden die je beter op voorhand even goed bekijkt. Deze plattegronden maken duidelijk dat het nationaal park eigenlijk uit drie verschillende delen bestaat. Het gebied dat voor toeristen het belangrijkst is grenst aan de oceaan. Ze bevindt zich enkele mijlen landinwaarts en herbergt de zogenaamde ‘Kilauea vulkaan’. Dit gebied is te bereiken door middel van de State Highway 11. Het betreft hier een weg welke het park van oost naar west doorsnijdt.

In het noorden van dit gebied zal je kunnen vaststellen dat ze door middel van een smalle strook is verbonden met een groot gebied. Deze strekt zich helemaal uit tot in het westen en noordwesten. Het betreft hier de zogenaamde “Wilderness area”. Ondanks het feit dat ook dit gebied weliswaar erg bijzonder en bezienswaardig is moet het gezegd dat er voor reizigers nauwelijks voorzieningen zijn terug te vinden. Het belangrijkste onderdeel van dit gebied wordt gevormd door de ‘Mauna Loa’ vulkaan. Het derde en laatste deel van dit nationaal park luistert naar de naam ‘Ola’a Forest’ en is terug te vinden ten noordoosten van de Kilauea Caldera.

Aanbevolen excursies in en naar Hawaii Volcanoes National Park

Praktische informatie

Ga je een bezoek brengen aan het Hawaii Volcanoes National Park? Dan zal je natuurlijk graag willen weten met welke toegangsprijs je rekening dient te houden. De toegangsprijs die je moet betalen is uiteraard afhankelijk van de manier waarop je het nationaal park gaat bezoeken. Voor personen ligt de toegangsprijs op 15 dollar. Met de motor het nationaal park bezoeken kan voor een prijs van 25 dollar. Ga je met de auto door Hawaii Volcanoes National Park rijden? In dat geval bedragen de kosten 30 dollar. Ben je voor een langere tijd op Hawaii en ben je van plan om meermaals een bezoek te brengen aan het Hawaii Volcanoes National Park? Dan kan je ook het aankopen van de jaarpas overwegen voor een prijs van 55 dollar.

Overweeg je om te verblijven in of rond het Hawaii Volcanoes National Park? In dat geval kan je een keuze maken uit verschillende campings en hotels. In eerste instantie is er de ‘Namakani Paio Campground’. Deze is gelegen aan de State Highway 11 op een afstand van zo’n drie mijl van de parkgrens. De tweede camping heeft de naam ‘Kulanaokuaiki Campground’ en is gelegen aan de Halini Pali Road. Opvallend is dat de campings allebei gratis toegankelijk zijn en ook reserveren is er eigenlijk nooit nodig, ook niet in het hoogseizoen.

Ben jij iemand die er niet echt van houdt om te verblijven op een camping en geef je dan ook liever de voorkeur aan een hotel? Ook dat is een mogelijkheid. Het zogenaamde ‘Volcano House Hotel’ is gelegen op een boogscheut afstand van de ‘Kilauea Caldera’ en beschikt in totaal over 42 hotelkamers. Het hotel beschikt bovendien over een eigen restaurant, een snackbar evenals een lounge en twee souvenirshops. De eigenaar van dit hotel beschikt bovendien eveneens over 10 cabins die zijn terug te vinden op de Namakani Paio Campground.

Geschiedenis

Op vandaag kan er worden gesteld dat het ‘Hawaii Volcanoes National Park’ één van de bekendste en tevens ook belangrijkste bezienswaardigheden is van de Amerikaanse staat Hawaii. Het park werd opgericht in het jaar 1916 en toont op vandaag de evolutie evenals de impact die het vulkanisme heeft gehad op de eilanden van Hawaii. Dit vulkanisme heeft er op zichzelf voor gezorgd dat er een compleet nieuw en bovendien uniek ecosysteem is ontstaan welke ongelofelijk bijzonder is. De unieke eigenschappen van dit gebied hebben er voor gezorgd dat UNESCO in het jaar 1987 heeft besloten om het nationaal park op de UNESCO Werelderfgoedlijst op te nemen. In het jaar 2003 vond er bovendien een uitbreiding plaats van het nationaal park. Er kwam toen met de voormalige Kahuku Ranch zo’n slordige 457,3 vierkante kilometer aan oppervlakte bij.

De bereikbaarheid van het nationaal park

Het Hawaii Volcanoes National Park is terug te vinden in het zuiden van het eiland Hawaii. Het is dit eiland waar in de praktijk vaak naar wordt verwezen als zijnde ‘The Big Island’. Er zijn op het eiland twee luchthavens terug te vinden, namelijk:

  • De luchthaven bij de plaats Hilo in het oosten van het eiland;
  • De luchthaven bij de plaats Kona in het westen van het eiland;

Het merendeel van de vluchten die worden ondernomen naar deze luchthavens zijn zogenaamde inter-eiland vluchten. Dit betekent dat het merendeel van de vluchten wordt uitgevoerd naar met name Honolulu op het eiland Oahu. Er zijn uiteraard wel vluchten die van het Amerikaanse vasteland naar The Big Island vliegen, maar die vluchten zijn relatief beperkt.

Het nationaal park zelf is vanuit de beide locaties waar de luchthavens zijn gevestigd bereikbaar door het nemen van de State Highway 11. Vanuit Hilo neem je deze weg in zuidwestelijke richting. De afstand tot het Kilauea Visitor Center bedraagt dan zo’n 30 mijl waardoor je hiervoor zo’n 45 minuten tijd moet voorzien. Vanuit Kona neem je de weg uiteraard in zuidoostelijke richting. In dit geval moet wel rekening worden gehouden met een afstand van 96 mijl waarvoor je zo’n 2,5 uur reistijd moet voorzien.

Wanneer kan je best een Hawaii volcano bezoeken?

Veel mensen die een echte Hawaii volcano willen bezoeken stellen zich de vraag wanneer ze dat nu precies in het jaar het best kunnen doen. In principe kan dit het hele jaar door gebeuren. Het is opvallend dat de temperatuur in de Kilauea Area geen echt grote verschillen vertoont tussen de zomer- en de wintermaanden. De temperaturen waar je op kan rekenen balanceren hier dan ook altijd tussen de 11 en 21 graden.

Je dient er wel rekening mee te houden dat de weersomstandigheden in het park altijd zeer onvoorspelbaar zijn. In het bijzonder tijdens één van de vele regenbuien zal je kunnen vaststellen dat de temperatuur ook een stevige duik kan nemen. Het wordt dan ook altijd aangeraden om je hierop te voorzien. Ga je ook de lager gelegen gebieden bezoeken? Hou dan rekening met een veel droger en doorgaans ook aanzienlijk warmer klimaat. De temperatuur kan dan al snel zo’n 10 graden meer bedragen dan in het Kilauea gebied het geval is.

Waarom het Hawaii Volcanoes National Park bezoeken?

Door de jaren heen is het gebied dat deel uitmaakt van het Hawaii Volcanoes National Park uitgegroeid tot één van de meest bijzondere op deze planeet. Het unieke ecosysteem dat is ontstaan zorgt er voor dat een bezoek aan een Hawaii volcano een absolute must is voor iedereen die de Amerikaanse staat Hawaii op zijn of haar reisplanning heeft opgenomen. Bezienswaardigheden die je tijdens je bezoek aan dit nationaal park zeker niet over het hoofd mag zien zijn onder meer:

  • De Kilauea vulkaan;
  • Mauna Loa;
  • Halema’uma’u;
  • Nahuku – Thurston Lava Tube;
  • De Chain of Craters Road;
  • De Crafter Rim Drive;

Tours & Excursies

Wil je op de meest optimale wijze kennis kunnen maken met een Hawaii volcano? In dat geval is het altijd de moeite waard om één van de tours & excursies te boeken die worden aangeboden. Er zijn heel wat verschillende excursies die het overwegen meer dan waard zijn, zoals:

Ondanks het feit dat het erg mooi is om door het nationaal park te rijden zijn ook de excursies per helikopter een absolute aanrader te noemen.

Bekijk hier alle tours & excursies in Hawaii Volcanoes National Park

Een prachtige omgeving met een echt bijzonder ecosysteem

Sowieso is het altijd een aanrader om tijdens een reis naar de Verenigde Staten de eilanden van Hawaii te bezoeken. Er zijn maar weinig andere plaatsen op deze planeet waar de vakantiesfeer altijd zo hard aanwezig is als hier. Dat is echter niet alles. Ook het Hawaii Volcanoes National Park is een uitstekende reden om een bezoek aan de Amerikaanse staat Hawaii niet over te slaan. Je treft hier een bijzondere omgeving aan met een uniek ecosysteem die zowel voor natuurliefhebbers als de meer avontuurlijke reizigers een absolute aanrader is om te ontdekken!