Guadalupe Mountains National Park

Het Guadalupe Mountains National Park beslaat een significant deel van de 80 kilometer lange Guadalupe Mountains in de Amerikaanse staat Texas. Verspreid over dit gebied zijn tal van verschillende indrukwekkende punten in het ruige berglandschap terug te vinden. Zo is er natuurlijk Guadalupe Peak welke over een hoogte beschikt van zo’n slordige 2.667 meter. Op het ogenblik dat je er aan denkt om het Guadalupe Mountains National Park te bezoeken dien je er wel bij stil te blijven staan dat een niet onaanzienlijk deel van dit gebied uitsluitend toegankelijk is te voet of met een paard. Ben jij een ervaren wandelaar en wil je graag een bijzondere en ruige omgeving verkennen? Dan leent het Guadalupe Mountains National Park zich daar als geen ander voor!

Voorbereiding

Wanneer je, je uitstap naar het Guadalupe Mountains National Park gaat voorbereiden zal je in eerste instantie altijd rekening willen houden met de zogenaamde moesson. Deze pittige buien vinden plaats in de maanden juli, augustus en september en staan er om bekend vaak onweer met zich mee te brengen. Ondanks het feit dat deze buien zich doorgaans vooral in de avond laten voelen is toch belangrijk om er rekening mee te houden. Je wil er namelijk niet ergens halverwege een uitstap in onherbergzaam gebied mee geconfronteerd worden, in tegendeel. Hou bovendien ook rekening met het feit dat het in het park vaak behoorlijk stevig waait.

Heel wat mensen die het Guadalupe Mountains National Park bezoeken spelen met het idee om er te verblijven. Dat kan. Er zijn in dit park namelijk twee campings evenals tien backcountry campings terug te vinden. De bekendste van deze campings luistert ongetwijfeld naar de naam ‘Pine Springs Campground’. Ze beschikt in totaal niet alleen over 20 tentplaatsen, daarnaast zijn er ook nog 19 plaatsen voor campers beschikbaar. Deze uitnodigende camping is gelegen op een hoogte van ongeveer 1.780 meter. Op de Dog Canyon Campground zijn helaas slechts een zeer beperkt aantal plaatsen terug te vinden. Zo is er plaats voor 9 tenten en 4 campers. Op beide campings is water verkrijgbaar.

Praktische Informatie

Je vindt het Guadalupe Mountains National Park terug in de Amerikaanse staat Texas. Het park bevindt zich op de grens met de staat New Mexico. Wanneer je naar dit park wenst af te reizen zal je daarvoor gebruik willen maken van de US Highway 62/180. Deze loopt aan de oostkant langs het park. Dit is niet de enige mogelijkheid om dit nationaal park te bereiken. Een andere mogelijkheid waarover je beschikt is naar het park rijden vanuit het noorden. Van hieruit kan je de State Route 137 nemen. Hou er bij het bezoeken van dit nationaal park altijd rekening mee dat er in het park zelf nauwelijks verharde wegen zijn terug te vinden.

Een bezoek brengen aan het Guadalupe Mountains National Park is niet gratis. Door de jaren heen werd er bovendien reeds verschillende keren voor gekozen om de toegangsprijs te verhogen. Voor het jaar 2019 was het bijvoorbeeld zo dat de toegangsprijs per persoon op een bedrag stond van 5 dollar. In het jaar 2019 werd deze prijs verhoogd tot 7 dollar om vervolgens met ingang van het jaar 2020 nog eens te verhogen tot 10 dollar. Ook de prijs voor de Parc-Specific Annual Pass werd verhoogd. Kostte deze voor 2019 nog 20 dollar, dan bedraagt de kostprijs daarvoor op moment van schrijven reeds 35 dollar!

Geschiedenis

Het Guadalupe Mountains National Park is opgericht in september van het jaar 1972. De geschiedenis van het gebied gaat echter heel wat verder terug in de tijd. Zo was Felix McKittrick één van de eerste Europese ontdekkers van deze regio. Hij ging er aan de slag als herder in de jaren 1870. De McKittrick Canyon welke deel uitmaakt van het nationaal park is naar hem vernoemd. Het was Frijole Ranch die er om bekend staat de eerste permanente woonplaats van het gebied te zijn geweest. Deze woning werd gebouwd in het jaar 1876 door de broers Rader.

Een andere belangrijke naam in de geschiedenis van het Guadalupe Mountains National Park is Wallace Pratt. Hij was in het jaar 1921 werkzaam voor de Humble Oil and Refining Company en was zo onder de indruk van de schoonheid van McKittrick Canyon dat hij besloot om het land te kopen en er twee huizen op te bouwen. Beide woningen werden door de jaren heen gebruikt als vakantiewoning voor de family Pratt. Dit bleef zo tot in het jaar 1960. Wallace Pratt besloot uiteindelijk om ongeveer 6.000 hectare van McKittrick Canyon te schenken zodat het kon worden opgenomen in het Guadalupe Mountains National Park.

Plaatsen in de omgeving

Hoe mooi de omgeving van het Guadalupe Mountains National Park ook mag zijn, ook de omgeving van het nationaal park heeft heel wat moois in petto voor haar bezoekers. Wanneer je toch in de buurt bent is het dan ook altijd aan te raden om even bij een aantal locaties halt te houden. Enkele absolute aanraders zijn onder meer:

  • Carlsbad Caverns op een afstand van ongeveer 67 kilometer;
  • Carlsbad op een afstand van ongeveer 88 kilometer;
  • El Paso op een afstand van ongeveer 176 kilometer;
  • Het Big Bend National Park op een afstand van ongeveer 458 kilometer;

Beste reistijd voor het Guadalupe Mountains National Park

Het is een beetje lastig om de beste reistijd te bepalen voor het Guadalupe Mountains National Park. In principe wordt het aangeraden om dit gebied te bezoeken van maart tot en met oktober. Echter zijn er ook verschillende redenen aan te halen waarom een bezoek in de zomermaanden mogelijks niet zo interessant is. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de temperaturen die in de maanden juni, juli en augustus niet zelden pieken tot (ver) boven de 30 graden. Deze maken het ondernemen van een tocht doorheen het ruige gebied van het Guadalupe Mountains National Park er uiteraard niet makkelijker op. Dat is echter nog niet alles.

Naast bovenstaande is er ook nog de moesson die vaak lelijk huis houdt in het gebied. Deze kan niet alleen veel neerslag op korte tijd, maar ook een stevig onweer met zich meebrengen. Omwille van deze reden kan het aan te raden zijn om ook de zomermaanden links te laten liggen voor een bezoek aan dit nationaal park. Het voorjaar, zijnde van maart tot en met mei / juni leent zich dan ook wellicht het beste voor een uitstap naar deze boeiende omgeving.

Waarom het Guadalupe Mountains National Park bezoeken?

Het Guadalupe Mountains National Park is ondanks het feit dat ze wat minder bekend is toch een absolute aanrader om te bezoeken. Verspreid over dit indrukwekkende park zijn dan ook tal van in het oog springende locaties terug te vinden. Denk op dit vlak in eerste instantie maar eens aan Guadalupe Peak, maar wat ook te denken van McKittrick Canyon en El Capitan. Deze bezienswaardigheden zijn uiteraard nog maar het topje van de ijsberg. Andere aanraders zijn dan ook met name:

  • Het Devil’s Hall Trail;
  • Het Frijole Ranch Cultural Museum;
  • Bush Mountain;
  • De Salt Basin Dunes;
  • Het Guadalupe Peak Trail;

Een ronduit indrukwekkend gebied om te ontdekken!

Het Guadalupe Mountains National Park is een waar paradijs voor de ervaren wandelaar. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat je, je hier begeeft in zeer onherbergzaam gebied. Dit maakt dat waakzaamheid altijd geboden is. Ga je tijdens de zomermaanden een lange tocht ondernemen doorheen het Guadalupe Mountains National Park? In dat geval is het altijd extra belangrijk om goed de weerberichten in het oog te houden. Kies je een mooie dag uit om dit prachtige nationaal park te gaan ontdekken? Dan zal je, je die uitstap ongetwijfeld nog lang blijven herinneren!