Great Smoky Mountains National Park

Wist je dat in de Verenigde Staten één van de oudste bergketens ter wereld is terug te vinden? Het gaat hierbij om de zogenaamde ‘Appalachian Mountains’. De rotsen welke in deze buurt het landschap hebben gevormd beschikken over een ouderdom van zo’n 900 miljoen jaar. Een zeer belangrijk onderdeel van deze maar liefst 2.700 kilometer lange bergketen luistert naar de naam ‘Great Smoky Mountains National Park’. Het waren de Cherokee indianen die de oorspronkelijke inwoners waren van dit gebied. Zij verwezen naar het gebied als zijnde ‘Shaconage’. Denk jij er ook aan om de Great Smoky Mountains te bezoeken? In dat geval kan de informatie op deze pagina jou daar ongetwijfeld bij helpen!

Je bezoek aan de Great Smoky Mountains voorbereiden

Zoals eigenlijk geldt voor alle nationale parken wordt het ook steeds aangeraden om je bezoek aan het Great Smoky Mountains National Park goed voor te bereiden. In eerste instantie is het zo dat menig aantal bezoekers van het gebied er voor kiezen om gebruik te maken van de ‘Cades Cove Loop Road’. Deze weg bestrijkt een afstand van zo’n 11 mijl en is in principe dagelijks geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat deze weg in de maanden mei tot en met september twee keer per week wordt afgesloten voor auto’s. Ze is dan tot 10h00 ’s ochtends uitsluitend bereikbaar voor voetgangers evenals fietsers.

Cades Cove is met de auto uitsluitend bereikbaar vanuit het oosten. Er kan hiervoor gebruik worden gemaakt van Laurel Creek Road. Dit gezegd zijnde is het zo dat er wel verschillende mogelijkheden bestaan voor wat de terugweg betreft. Je kan er namelijk niet alleen voor kiezen om dezelfde weg terug te nemen, daarnaast zijn er ook twee onverharde eenrichtingswegen die je kan gebruiken. Het gaat hierbij om de Rich Mountain Road en de Parson Branch Road. Deze eerste voert je onderweg mee langs tal van verschillende uitkijkpunten. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze beide wegen in de wintermaanden worden afgesloten.

Praktische Informatie

De Great Smoky Mountains zijn terug te vinden op de grens van twee Amerikaanse staten. Het gaat hierbij enerzijds om de Amerikaanse staat Tennessee en anderzijds om de staat North Carolina. Er lopen verschillende wegen rond het park, maar de belangrijkste toegangsweg is toch echt de US-441. Je moet er wel rekening mee houden dat een significant deel van de wegen die in en rond het Great Smoky Mountains National Park lopen onverhard zijn. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat de wegen in een relatief goede staat verkeren. In principe zou je dus niet veel problemen mogen ondervinden wanneer je met een gewone auto het nationaal park gaat bezoeken.

Ben je van plan om een bezoek te brengen aan het Great Smoky Mountains National Park? In dat geval zal je, je natuurlijk ook de vraag stellen met welke kosten je precies rekening dient te houden. In tegenstelling tot bij heel wat andere nationale parken geldt voor het Great Smoky Mountains National Park dat er geen toegangsprijs dient te worden betaald. Heb je dus met andere woorden een beperkt budget beschikbaar voor je vakantie naar de VS? In dat geval hoeft een bezoek aan het Great Smoky Mountains NP zeker niet op je planning te ontbreken!

Net omwille van het feit dat er voor het Great Smoky Mountains National Park geen toegangsprijs in rekening wordt gebracht is het zo dat je hier nauwelijks toeristische faciliteiten terug zal vinden. Je treft er wel een bezoekerscentrum aan evenals een kleine campingwinkel. Wil je graag een hapje eten bij een restaurant, ben je op zoek naar een giftshop of moet je, je auto tanken? In dat geval kan je daarvoor terecht bij de plaatsen Gatlinburg, Townsend en Cherokee.

Geschiedenis

Het gebied van de Great Smoky Mountains werd in eerste instantie Kante’s Cove genoemd. We hoeven niet ver te zoeken om de oorsprong van deze naam te achterhalen. Het is namelijk bekend dat de vrouw van de chief van de Cherokee indianen die hier leefden luisterde naar de naam… Kate! De eerste blanken die het gebied ontdekten waren het echtpaar John en Luraney Oliver. Zij kozen er voor om samen met hun eerste kind in het jaar 1818 naar dit gebied af te reizen op zoek naar een beter bestaan. Het waren uiteindelijk de Cherokee indianen die er voor hebben gezorgd dat het koppel en hun kind de winter wisten te overleven. In het jaar 1934 werd er voor gekozen om het gebied te herkennen als nationaal park. In het jaar 1983 werd ze vervolgens op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.

Plaatsen in de omgeving van het Great Smoky Mountains National Park

Het Great Smoky Mountains National Park beschikt over een relatief centrale locatie waardoor het mogelijk is om in de buurt heel wat interessante plaatsen en steden te gaan bezoeken. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het zo dat je tijdens een bezoek aan dit nationaal park de meeste bezoekersfaciliteiten zal aantreffen in plaatsen als Gatlinburg, Townsend evenals Cherokee. Ben je verder nog op zoek naar andere interessante locaties om te bezoeken? In dat geval kan je daarvoor rekening houden met de onderstaande opties:

  • Greenville op een afstand van ongeveer 175 kilometer;
  • Chattanooga op een afstand van ongeveer 200 kilometer;
  • Charlotte op een afstand van ongeveer 265 kilometer;
  • Atlanta op een afstand van ongeveer 280 kilometer;
  • Nashville op een afstand van ongeveer 370 kilometer;
  • Huntsville op een afstand van ongeveer 400 kilometer;

Beste reistijd voor een bezoek aan de Smoky Mountains

Eén van de meest verrassende periodes in het jaar om een bezoek te brengen aan het Great Smoky Mountains National Park is de lente. In deze periode is het weer in het nationaal park werkelijk ongelofelijk onvoorspelbaar. Het is best mogelijk dat je de ene dag kan rekenen op prachtig weer met aangename temperaturen terwijl het de volgende dag sneeuwt. In de zomer zal je kunnen vaststellen dat er sprake is van een aanzienlijk verschil in temperatuur tussen de hoger en de lager gelegen gebieden. Voor de lage gebieden geldt dat de temperatuur dan ergens tussen de 15 en 31 graden is gelegen. Voor de hoger gelegen gebieden gelden dan weer temperaturen van tussen de 13 en 18 graden.

Het wordt in principe vooral aangeraden om een bezoek te brengen aan de Smoky Mountains tijdens de zomermaanden. Niet alleen ben je dan min of meer verzekerd van fijne (tot erg warme) temperaturen, daarnaast zijn ook alle wegen geopend. Dat is niet het geval in de winter. Verschillende (toegangs)wegen worden dan afgesloten… al moeten we zeggen dat de Great Smoky Mountains in een winters kleedje er wel ongelofelijk mooi uitzien!

Waarom het Great Smoky Mountains National Park bezoeken?

Er zijn ongelofelijk veel verschillende redenen aan te halen om een bezoek te brengen aan het Great Smoky Mountains National Park. In eerste instantie zijn er verspreid over het park heel wat bezienswaardige locaties terug te vinden. Dat is echter niet alles. Daarnaast kan je er namelijk ook deelnemen aan tal van verschillende activiteiten. Zo is het mogelijk om prachtige wandelingen te maken langs één van de vele wandelpaden die verspreid over deze omgeving zijn terug te vinden.

Ben je iemand die eerder houdt van fietsen? Ook dat is mogelijk, al moet het gezegd dat je wellicht in dit nationaal park slechts een handvol fietsers zal aantreffen. In het bijzonder het steile karakter van menig aantal wegen ligt hiervan aan de basis.

Een eveneens erg leuke activiteit is het zogenaamde ‘tubing’. In het zuiden van de Great Smoky Mountains is het mogelijk om op een opgeblazen binnenband de Deep Creek bergstroom stroomafwaarts te varen. Let op, hete eerste deel van deze tocht staat er om bekend behoorlijk wild te verlopen. Dit geldt niet in het minst voor de maanden in de lente. Voor de meer avontuurlijke bezoeker van dit nationaal park is het in ieder geval een absolute aanrader om deze activiteit te beoefenen.

Tours & Excursies

Ondanks het feit dat de Great Smoky Mountains zich er uitstekend toe lenen om te voet te ontdekken is het zo dat er uiteraard ook tal van verschillende excursies en tours worden aangeboden. Een absolute aanrader is bijvoorbeeld de Great Smoky Mountains National Park: Helikoptertour. Deze tour laat je vanuit een vogelperspectief kennismaken met de prachtige omgeving van het nationaal park. De tour duurt ongeveer 25 minuten en is niet goedkoop, maar wel meer dan de moeite waard!

Een paradijs voor wandelaars en avontuurlijke reizigers

Het Great Smoky Mountains National Park kan in principe alleen maar worden bestempeld als een waar paradijs voor zowel wandelaars als meer avontuurlijke reizigers. Ben jij ook van plan om er te voet op uit te trekken in deze prachtige omgeving? Dan kan je daarvoor kiezen uit onder meer:

  1. Cades Cove Nature Trail;
  2. Abrams Falls Trail;

Beide bovenstaande routes staan er om bekend ongelofelijk mooi te zijn. Het spreekt voor zich dat dit nog maar het puntje van de ijsberg is. Heb je het nationaal park wel gezien en wil je nog enkele interessante plaatsen in de buurt ook ontdekken? In dat geval kan je onder meer denken aan plaatsen als Greenville, Charlotte en natuurlijk ook Atlanta en Nashville.