Great Basin National Park

Het Great Basin National Park is één van de minder bekende nationale parken in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Dat het park minder bekend is betekent echter in het geheel niet dat je hier niets moois kan ontdekken, in tegendeel. Great Basin mag in eerste instantie misschien een beetje eentonig lijken, van zodra je wat verder kijkt zal je meteen kunnen vaststellen dat er zich hier een werkelijk prachtige omgeving ontvouwt. Het Great Basin National Park staat er wel om bekend een enorm uitgestrekt gebied (van bijna geheel Nevada) te bestrijken. Wil je dit nationaal park gaan ontdekken? Dan is een goede voorbereiding eigenlijk een echte must!

Je bezoek aan het Great Basin voorbereiden

Het Great Basin National Park is niet alleen gelegen in de Amerikaanse staat Nevada. Ze behelst dan ook eveneens een groot gebied in de staten Californië, Oregon evenals Idaho en Utah. Dit gebied heeft haar naam te danken aan het feit dat al het regenwater dat hier terechtkomt niet wordt afgevoerd naar de oceaan. In plaats daarvan wordt het opgevangen door de grondwaterbekkens. Dit is van cruciaal belang geweest voor het ontstaan evenals de evolutie die dit nationaal park heeft doorgemaakt. Er heeft zich hier door de jaren heen namelijk een werkelijk prachtige variatie in zowel flora als fauna gevormd.

Je moet er bij het voorbereiden van je bezoek aan het Great Basin rekening mee houden dat er hier sprake is van een grote diversiteit op vlak van gebieden. Een deel van het park is bijvoorbeeld woestijngebied terwijl er zich op Wheeler Peak een gletsjer heeft gevormd. In de talrijke bossen die je hier aan kan treffen is het bovendien mogelijk om heel wat mooie bloemen te ontdekken. Een niet te missen bezienswaardigheid zijn ook de ‘Lehman Caves’. Heel wat bezoekers van het Great Basin zijn het er namelijk met elkaar over eens dat dit één van ’s werelds mooiste druipsteengrotten is.

Praktische Informatie

Eén van de eerste zaken waar bezoekers van het Great Basin National Park uiteraard rekening mee willen houden is de toegangsprijs tot het park. Wel, op dit vlak hebben we goed nieuws! Het is namelijk zo dat de toegang tot het Great Basin National Park op moment van schrijven helemaal gratis is. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat er verschillende tours binnen de parkgrenzen wel betalend zijn. De bekendste op dit vlak is de grottour.

Het is voor een bezoek aan het Great Basin National Park van belang om er rekening mee te houden dat de enige verharde toegangsweg naar het park de zogenaamde ‘Nevada State Highway 488’ is. Vanuit het noorden, oosten of westen kan je de ingang van het park bereiken via de State Highway 6. Deze weg is gelegen ten noorden van het park. Vervolgens kan je de afslag Nevada State Highway 487 South nemen om vervolgens deze weg te volgen tot je bent aangekomen in het plaatsje ‘Baker’. Van hieruit kan je rechtsaf slaan om via State Highway 488 het park te bereiken.

Ga je vanuit het zuiden naar dit nationaal park rijden? In dat geval is het aan te raden om dit in noordelijke richting via de Utah State Highway 21 te doen. Op het ogenblik dat je de staatsgrens hebt bereikt en voorbij bent noemt deze de Nevada State Highway 487. Ook in dit geval geldt dat je ter hoogte van het plaatsje Baker linksaf moet afslaan via de State Highway 488. Het park bevindt zich ongeveer 5 mijl verder.

Geschiedenis

Voor het ontstaan van het Great Basin National Park moeten we terug in de tijd naar het jaar 1986. Meer bepaald op 27 oktober van dat jaar was het de Amerikaanse president Ronal Reagon welke er voor had gekozen om de zogenaamde ‘Great Basin National Park Act’ te ondertekenen. Het moet echter gezegd dat dit niet de eerste keer was dat er voor werd geopperd om de omgeving als nationaal park te aanzien. Ongeveer 60 jaar voor het ondertekenen van de Great Basin National Park Act gingen er reeds stemmen op om er een nationaal park van te maken. Toen gingen deze plannen echter uiteindelijk niet door.

Plaatsen in de omgeving

Ongetwijfeld één van de belangrijkste redenen voor de mindere populariteit van het Great Basin National Park heeft betrekking tot het feit dat er in de omgeving van dit nationaal park eigenlijk niet of nauwelijks interessante bezienswaardigheden zijn terug te vinden. Ook de interessantere steden zijn nagenoeg allemaal op een geruime afstand terug te vinden. Dit gezegd zijnde is het zo dat dit voor een rondreis doorheen de Verenigde Staten niet zo’n groot probleem hoeft te zijn. Wij hebben alvast enkele mooie steden en plaatsen voor je op een rijtje gezet die in principe relatief goed bereikbaar zijn vanaf het Great Basin National Park.

  • Ely op een afstand van 109 kilometer;
  • Cedar City op een afstand van 210 kilometer;
  • Salt Lake City op een afstand van 381 kilometer;
  • Las Vegas op een afstand van 473 kilometer;

Wil je jouw bezoek aan het Great Basin National Park graag combineren met een bezoek aan nog enkele andere nationale parken? Ook dat is perfect mogelijk. Het Bryce Canyon NP ligt bijvoorbeeld op een afstand van 328 kilometer. Wil je liever een bezoek brengen aan het Zion Canyon NP South? Deze is op haar beurt gelegen op een afstand van 386 kilometer.

Beste reistijd voor het Great Basin National Park

Het wordt aangeraden om het Great Basin National Park te bezoeken in de maanden juni tot en met september. In principe kan je deze omgeving het hele jaar door bezoeken, maar dan moet er wel rekening worden gehouden met de openingstijden van de belangrijke ‘Wheeler Peak Scenic Drive’. Het is namelijk zo dat deze route in de maand oktober of november wordt afgesloten voor het najaar en de winter. De weg opent doorgaans terug haar deuren in de maand juni.

Ondanks het feit dat de zomermaanden dus de meest aangewezen periode vormen voor een bezoek aan het Great Basin is het wel zo dat er dan frequent hevige onweersbuien kunnen optreden. Gelukkig vinden deze onweders doorgaans voornamelijk ’s avonds plaats. Hou er tot slot eveneens rekening mee dat je in de hoger gelegen gebieden van dit nationaal park in principe het hele jaar door kans hebt op sneeuw.

Waarom het Great Basin bezoeken?

Ondanks de mindere bekendheid van het Great Basin National Park is het zo dat er hier toch heel wat interessante bezienswaardigheden zijn terug te vinden. Wanneer je het mooiste dat dit nationaal park te bieden heeft niet over het hoofd wil zien is het op z’n minst een aanrader om de hieronder terug te vinden bezienswaardigheden te bezoeken:

  • Wheeler Peak;
  • Lehman Caves;
  • Rock Glacier;
  • Stella Lake;
  • Teresa Lake;
  • Baker Lake;

Wil je graag een bezoek brengen aan de populaire Lehman Caves? Hou er dan wel rekening mee dat een bezoek aan deze grotten uitsluitend mogelijk is onder begeleiding van een ranger. Het is voor de rondleiding ook belangrijk om er rekening mee te houden dat er hiervoor een bepaalde kostprijs in rekening wordt gebracht. Per rondleiding mag de groep slechts uit maximum 25 personen bestaan. In het bijzonder tijdens de drukke zomermaanden is het best mogelijk dat de tours reeds uren op voorhand zijn volgeboekt. Hou hier dus zeker rekening mee.

Een minder bekend, maar toch erg mooi nationaal park

Ondanks het feit dat het Great Basin National Park duidelijk niet zo’n grote bekendheid geniet als andere nationale parken moet het gezegd dat ze toch het ontdekken meer dan waard is. Bovendien is het voor bezoekers aan het Great Basin ook relatief eenvoudig mogelijk om hun weg van hieruit verder te zetten richting andere nationale parken in de buurt. Zo zijn zowel het Bryce Canyon als het Zion Canyon National Park van hieruit te bereiken.