Grand Canyon National Park

Het Grand Canyon National Park is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Verenigde Staten. De Grand Canyon is terug te vinden in Arizona en krijgt op jaarbasis gemiddeld zo’n slordige 5 miljoen bezoekers te verwerken. Het boeken van een helikopter Grand Canyon tour staat hoog op het verlanglijstje van nagenoeg iedereen die voor het eerst een bezoek brengt aan het zuidwesten van de Verenigde Staten. Ben jij ook van plan om tijdens jouw volgende vakantie in Amerika eewn bezoek te brengen aan deze regio? Hou dan wel altijd rekening met het actuele weer Grand Canyon. De niet onaanzienlijke hoogteverschillen kunnen er namelijk zomaar voor zorgen dat je met verschillende weersomstandigheden te maken kan krijgen.

grand-canyon-national-park-homepagina

Je bezoek aan de Grand Canyon voorbereiden

“Waar ligt Grand Canyon National Park” is wellicht één van de eerste vragen waar je graag een antwoord op zal willen krijgen. Je vindt deze toeristische trekpleister terug in de Amerikaanse staat Arizona. In het bijzonder wanneer je een vakantie naar deze staat hebt gepland mag een bezoek aan deze prachtige omgeving absoluut niet op de planning ontbreken. Met een lengte van zo’n slordige 450 kilometer en op bepaalde plaatsen een breedte van ruim 29 kilometer is een goede voorbereiding van essentieel belang wanneer je niets belangrijks over het hoofd wil zien.

De beste manier om de Grand Canyon te ontdekken is door je wandelschoenen aan te trekken. Omdat je vaak voor een meer dan behoorlijke tocht staat die toch wel enige tijd in beslag neemt is het altijd van belang om een aantal zaken te voorzien, namelijk:

 • Goede wandelschoenen met een goede grip (erg belangrijk);
 • Voldoende water (zeker tijdens de zomermaanden is het er erg warm);
 • Een goede rugzak om al je spullen in op te bergen;
 • Een goede zonnebril;
 • Een jasje voor wanneer de temperaturen onderuit gaan;
 • Een goede Grand Canyon kaart;

Praktische Informatie

De Grand Canyon bevindt zich volledig in de Amerikaanse staat Arizona, meer bepaald in het noordwesten van deze staat. Het nationaal park beschikt in totaal over drie verschillende ingangen. In eerste instantie is het zo dat de zogenaamde ‘South Rim’ bereikbaar is vanuit het zuiden via Route 180 en afslag 165 en uiteindelijk Route 64. Vanuit het noordoosten bereik je ze door tevens de Route 64 te nemen vanuit het plaatsje ‘Cameron’.

Wil je de ‘North Rim’ van het Grand Canyon National Park bezoeken? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat deze bereikbaar is door vanaf de I-15, Zion National Park & Bryce Canyon de weg naar Fredonia af te rijden. Vervolgens neem je hier de Route 89A om vervolgens bij Jacob Lake de Route 69 te nemen die naar het zuiden leidt. Van hieruit is het nog ongeveer zo’n 70 kilometer vooraleer je aan zal komen bij de Grand Canyon.

Let op! Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat uitsluitend de South Rim het hele jaar door geopend is. Voor de North Rim geldt dat ze enkel en alleen kan worden bezocht van mei tot midden oktober. De rest van het jaar is dit deel van het nationaal park afgesloten voor het publiek.

Wil je graag de Grand Canyon bezoeken? In dat geval zal je ook rekening moeten houden met het betalen van een bepaalde toegangsprijs. Een jaarpas waarmee je onbeperkt het nationaal park kan bezoeken kost 70 dollar. De prijs per auto bedraagt 35 euro, per persoon 20 euro en voor motors is er een kostprijs van 30 dollar bepaald.

Geschiedenis van het Grand Canyon National Park

Het was een Spanjaard, meer bepaald ‘García López de Cárdenas’ welke als eerste Europeaan de Grand Canyon ontdekte. Dit gebeurde in het jaar 1540. Dit betekent echter in het geheel niet dat er niet eerder mensen woonden in deze regio, in tegendeel. Het waren verschillende indianenstammen die er reeds veel vroeger voor hadden gekozen om hun nederzettingen in de wanden van de canyon te bouwen. Tot op de dag van vandaag zouden er in het gebied van de Grand Canyon nog steeds zo’n 500 indianen woonachtig zijn.

Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk hoe de Grand Canyon precies is ontstaan. Ook over het tijdsvlak waarin dit is gebeurd bestaat veel discussie. Verschillende experts spreken bijvoorbeeld van een leeftijd van 70 miljoen jaar terwijl meer recente onderzoeken het hielden op een leeftijd van “amper” 6 miljoen jaar. Verdere onderzoeken die in de toekomst nog uitgevoerd zullen worden moeten uiteindelijk meer klaarheid scheppen.

Het Grand Canyon National Park was één van de eerste nationale parken van Amerika. Het was vooral de Amerikaanse president Roosevelt die er om bekend staat een groot voorvechter te zijn geweest van het behoud van het gebied. Hij bracht verschillende bezoeken aan het park, niet alleen om er op poema’s te jagen, maar ook om er te genieten van de indrukwekkende vergezichten. Het Grand Canyon National Park werd in het jaar 1979 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

grand-canyon

Plaatsen in de omgeving

Het merendeel van de mensen die de Grand Canyon bezoeken doen dit via het zuiden. Ongeveer twee mijl voor de parkgrens is het plaatsje ‘Tusayan’ terug te vinden. Hier zijn behoorlijk wat faciliteiten terug te vinden. Het plaatsje heeft zich door de jaren heen dan ook volop ingesteld op bezoekers van het nationaal park. Ondanks het feit dat je hier zonder probleem kan overnachten geven heel wat bezoekers er toch de voorkeur aan om door te rijden naar ‘Grand Canyon Village’. Deze ligt reeds binnen de grenzen van het park en bestaat eigenlijk uit drie delen, namelijk:

 • Het Grand Canyon Visitor Center;
 • De Market Plaza met het grootste hotel van het park;
 • The Historic District met een wel erg bijzondere gift shop;

Wanneer je Grand Canyon Village gaat bezoeken of er gaat verblijven loont het eveneens de moeite om aan de rand van de canyon, het ‘Yavapai Geology Museum’ te ontdekken. Hier is namelijk een prachtige tentoonstelling in te aanschouwen over het ontstaan van de Grand Canyon. Andere belangrijke plaatsen die in de buurt van het Grand Canyon National Park zijn terug te vinden zijn met name:

 • Flagstaff;
 • Phoenix;
 • Las Vegas;
 • Kanab;
 • Page;

Ook ander nationale parken zoals het Zion National Park en het Bryce Canyon National Park zijn in de omgeving terug te vinden.

Wanneer de Grand Canyon het best bezoeken?

Het weer in de Grand Canyon wordt bepaald door de twee verschillende klimaten die in deze regio heersen. Het gaat hierbij enerzijds om een mediterraan klimaat en anderzijds om een steppeklimaat. Dit zorgt er voor dat de beste reistijd voor een bezoek aan de Grand Canyon van mei tot en met oktober is. De hoogste temperaturen (gemiddeld zo’n 32 graden) worden doorgaans gemeten in de maand juli. In januari komt de temperatuur gemiddeld niet hoger uit dan 10 graden en is er zelfs kans op sneeuw. Een besneeuwde Grand Canyon? Het kan zomaar een reden zijn om toch buiten de beste reistijd een bezoek te brengen aan dit prachtige nationaal park!

Waarom het Grand Canyon National Park bezoeken?

Het is mogelijk om tal van verschillende tours en excursies te boeken naar de Grand Canyon. Wel is het zo dat een Grand Canyon excursie zich altijd zal focussen op een bepaald gedeelte van het gebied. Er zal op dit vlak dus steeds een onderscheid worden gemaakt tussen de South Rim en de North Rim. Hou er bovendien rekening mee dat deze tours (welke veelal worden georganiseerd vanuit Las Vegas) niet zelden behoorlijk veel tijd in beslag nemen. Een dagtour kan dan ook al snel zo’n slordige 15 uur (of langer) duren. Wil je liever binnen een kortere tijdspanne een stuk van deze prachtige canyon kunnen aanschouwen? In dat geval is het ook altijd mogelijk om een Express Day Tour van 8 uur met een gids te boeken.

Helikopter Grand Canyon Tour

Een absoluut zeer bijzondere ervaring en één van de meest populaire activiteiten in deze regio is het ondernemen van een helikoptervlucht Grand Canyon. Jouw helikopter Grand Canyon vertrekt doorgaans altijd vanuit Las Vegas en doet ook de eveneens zeer bekende ‘Hoover Dam’ aan. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap!

Ontdek één van Amerika’s meest adembenemende trekpleisters!

Verspreid over deze pagina zijn heel wat interessante Grand Canyon tips terug te vinden die er voor kunnen zorgen dat jouw bezoek aan deze toeristische trekpleister nog leuker en vooral nog memorabeler wordt. Eén ding staat in ieder geval vast, een bezoek aan het Grand Canyon National Park zal je niet snel vergeten. Ben je toch in de buurt en heb je nog wat vakantiedagen over? Dan kan je die gebruiken om het bruisende Las Vegas te ontdekken of een bezoek te brengen aan twee andere nationale parken in de buurt, namelijk het Zion National Park en het Bryce Canyon National Park.