Glacier National Park

Het Glacier National Park wordt door de inheemse bevolking sinds jaar en dag omschreven als de ‘Shining Mountains’ of de ‘Backbone of the World’. Het Glacier NP is gelegen in de noordelijke Rocky Mountains en herbergt een enorme hoeveelheid aan prachtige bossen, mooie bergweiden, ruige bergpieken evenals schitterende meren. Verspreid over het Glacier National Park Amerika zijn bovendien zomaar even meer dan 200 verschillende watervallen terug te vinden. Vaak wordt er door mensen die het park willen bezoeken eveneens gezocht op ‘Glacier Park Canada’. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het park is gelegen op de grens van de VS met Canada. In ieder geval, ben jij van plan om binnenkort deze bijzondere omgeving te gaan ontdekken? Dan kan de informatie op deze pagina je beslist helpen met het voorbereiden van je reis!

Voorbereiding van je bezoek aan het Glacier National Park

Eén van de eerste zaken waar je rekening mee moet houden bij het plannen van een bezoek aan het Glacier National Park is dat je absoluut nood zal hebben aan een goede auto. Eén van de mooiste routes die je doorheen het park kan volgen is de zogenaamde ‘Going-to-the-sun-Road’. Deze weg is 50 mijl lang en voert je mee langs enkele van de mooiste uitzichtpunten van het park. Bij het voorbereiden van je trip en het bepalen van de route(s) die je zal volgen is het dus zeker de moeite waard om deze op je lijst te zetten. Let wel, deze weg is alleen maar open van juni tot oktober. Wil je liever deze route niet zelf afleggen met de auto? In dat geval kan je er ook altijd voor kiezen om één van de shuttlebussen te nemen.

De hoogte van het park is sowieso een belangrijke factor om rekening mee te houden voor bezoekers. Neem nu bijvoorbeeld de ‘Logan Pass’. Het betreft hier een spectaculaire bergpas welke alle bezoekers van het Glacier NP op hun verlanglijstje hebben staan. Deze is echter gelegen op een hoogte van 2000 meter waardoor ze een groot gedeelte van het jaar niet begaanbaar is door de sneeuw die er ligt. Wil je er zeker van zijn dat je ook deze bergpas kan bezoeken? Dan mag het dus duidelijk zijn dat je daar absoluut rekening mee zal willen houden bij het plannen van je vakantie.

Praktische informatie voor een bezoek aan het Glacier NP

Ga je een bezoek aan het Glacier National Park op je planning zetten voor je volgende vakantie in de USA? In dat geval zal je natuurlijk rekening willen houden met de toegangsprijzen die voor dit park aangerekend worden. Wanneer je als persoon het park wil betreden kost je dit 20 dollar. Toegang met een motor heeft een prijskaartje van 30 dollar en wanneer je het park met een auto gaat betreden bedragen de kosten 35 dollar. Ga je voor een langere tijd naar de VS en ben je van plan om Glacier National Park Amerika meerdere malen te bezoeken? In dat geval is het de moeite waard om de jaarlijkse toegangspas te overwegen die een prijskaartje heeft van 70 dollar.

De hoofdweg die door het Glacier National Park loopt is de ‘Going-to-the-sun-Road’. Deze route doorkruist het park van oost naar west en voert je mee langs enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden. Omdat deze weg hoog ligt is ze niet het volledige jaar door beschikbaar. Omwille van deze reden wordt het dan ook aangeraden om ze te nemen van ergens eind juni of begin juli tot half september of begin oktober. Let op! Op het ogenblik dat je gebruik gaat maken van een camper is het van belang om er bij stil te blijven staan dat campers langer dan 21 feet een groot deel van de route (tussen Avalanche Campground en de Rising Sun Picnic Area) niet kunnen afleggen.

Ga je het Glacier National Park bezoeken met een auto die hoger is dan 10 feet? In dat geval kan je mogelijks geconfronteerd worden met problemen door overhangende kliffen ten westen van de zogenaamde Logan Pass. Ben jij een campingreiziger? In dat geval is het aan te raden om een reservatie te maken bij een camping aan de oost- of westingang van het Glacier NP.

Aanbevolen tours en excursies naar Glacier National Park

Geschiedenis van het Glacier National Park Amerika

Archeologische vondsten hebben aangetoond dat er reeds tienduizenden jaren geleden sprake was van menselijke activiteit in het Glacier National Park. Op het ogenblik dat de eerste Europeanen het gebied ontdekten woonden er reeds verschillende indianenstammen. Het ging hierbij onder meer om de Blackfeet-indianen welke heersten over de oostelijke prairies. In de westelijke valleien leefden op dat ogenblik de zogenaamde Salish- en Kootenai-stammen. Het was uiteindelijk pas vanaf het einde van de negentiende eeuw dat men er begon aan te denken om voorzorgsmaatregelen te nemen ter bescherming van het gebied.

Een zeer belangrijke man die mee verantwoordelijk is geweest voor de totstandkoming van het nationaal park was George Bird Grinell. Het was hij die in het jaar 1885 samen met James Willard Schultz het gebied bezocht als gids en besloot om er te gaan jagen. De omgeving raakte hem zo diep dat hij er de daarop volgende 15 jaar alles aan deed om ze tot een beschermd natuurgebied te maken. Ze zou uiteindelijk de status van nationaal park krijgen in het jaar 1910. Een nieuwe mijlpaal brak aan in het jaar 1932. Het was toen dat men er voor koos om het Glacier National Park samen te voegen met het Waterton Lakes national Park welke net over de grens met Canada is gelegen.

Plaatsen in de omgeving

Het is op verschillende manieren mogelijk om toegang te krijgen tot het Glacier National Park. Enkele bekende plaatsen die in de directe omgeving van het park zijn gelegen zijn Kalispell (55 kilometer) aan de West Entrance en St. Mary (77 kilometer) aan de ingang van het Waterton National Park. Andere plaatsen van waaruit er vaak uitstappen worden georganiseerd naar het Glacier NP zijn:

 • Missoula (253 kilometer van de West Entrance);
 • Great Falls (251 kilometer van de Saint Mary Entrance);
 • Lethbridge (130 kilometer van Waterton National Park);
 • Calgary (278 kilometer van Waterton National Park);

Het feit dat het Glacier National Park eigenlijk ook bestaat uit het Waterton National Park zorgt er voor dat er rekening dient te worden gehouden met verschillende grensovergangen tussen de VS en Canada. Zo is er bijvoorbeeld de grensovergang van de ‘Chief Mountain Highway’. Deze is het hele jaar door geopend, maar beschikt over wisselende openingstijden. Even goed de actuele openingstijden controleren wanneer je gebruik wil maken van deze grensovergang is dan ook altijd aan te raden.

Een andere grensovergang waar je gebruik van kan maken is deze van Piegan/Carway. Deze is het hele jaar door geopend van 07h00 tot 23h00. Wil je liever gebruikmaken van de grensovergang van Roosville? Ook dat is mogelijk. Deze grensovergang is de klok rond en het hele jaar door geopend. Ze bevindt zich ten westen van het park, meer bepaald aan de State Highway 93 langs Amerikaanse kant en aan de State Highway 3 langs Canadese kant.

Wanneer het Glacier National Park bezoeken?

Het wordt in principe aangeraden om een vakantie of uitstap naar het Glacier NP in te plannen in de periode van juni tot en met september. Door in deze periode naar het nationaal park af te reizen kan je rekenen op tal van verschillende voordelen. In eerste instantie ervaar je in deze periode bijvoorbeeld haast zeker een aangename temperatuur waarbij de hoeveelheid neerslag ook nog eens zoveel mogelijk binnen de perken blijft. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk ook zo dat je door in deze periode naar het Glacier NP af te reizen nagenoeg met zekerheid gebruik kan maken van alle wegen die doorheen het park lopen. Dat is tijdens vele andere maanden in het jaar helaas niet het geval als gevolg van de sneeuw.

Waarom het Glacier park Canada & Amerika bezoeken?

Stel jij je de vraag; “wat te doen in het Glacier National Park”? Dan is het antwoord dat er werkelijk heel wat moois te ontdekken valt. Dit bovendien niet alleen langs Amerikaanse, maar zeker ook langs Canadese zijde. Enkele bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan  dit nationaal park zijn dan ook:

 • De Going-to-the-Sun-Road;
 • Lake McDonald;
 • De Trail of the Cedars;
 • Bird Woman Falls;
 • Weeping Wall;
 • Logan Pass;
 • De High Line Trail;
 • De Jackson Glacier;

Vertoeven in de prachtige omgeving van de Rocky Mountains

Het feit dat het Glacier Park Canada en Amerika is gelegen in het noordelijke deel van de Rocky Mountains zorgt er voor dat je hier heel wat prachtige omgevingen voorgeschoteld krijgt. Hou zeker rekening met de aangegeven beste reistijd voor een bezoek aan het Glacier NP en ervaar op die manier de schoonheid van deze omgeving op haar best. Ben je dan toch in de buurt? Probeer dan zeker ook even andere delen van de prachtige Rocky Mountains te ontdekken!