Denali National Park

Wanneer je een reis hebt gepland naar Alaska kan je eigenlijk niet om het Denali National Park heen. In het bijzonder aanwezigheid van de hoogste berg van Amerika zorgt er voor dat dit nationaal park over een bijzondere aantrekkingskracht beschikt. Het weer in Denali Alaska kan behoorlijk grillig zijn en naarmate je hoger op de berg komt wordt meteen duidelijk dat de omstandigheden hier niet ideaal zijn. Het zijn echter net deze vaak gure omstandigheden die aan de basis liggen van één van de mooiste subarctische landschappen van de Verenigde Staten en bij uitbreiding zelfs de hele planeet. Wil je de Denali beklimmen? Dan is het wel altijd belangrijk om je goed te laten inlichten. Ook de aanwezigheid van een ervaren bergbeklimmer of gids kan gewenst zijn omwille van het weer in Denali Alaska.

Voorbereiding

Het is bij een bezoek aan het Denali National Park altijd belangrijk om op voorhand te bepalen op welke manier je het park gaat bezoeken en aan welke activiteiten je er gaat deelnemen. Zo kan je bijvoorbeeld verspreid over het park heel wat fantastische wandelingen maken. Dit kan zowel met als zonder begeleiding. Op het ogenblik dat je graag één van de tochten wil maken met een ranger is het wel belangrijk om je één of tijdens drukke periodes twee dagen op voorhand in te schrijven bij het Denali Visitor Center. Ben jij een fervente fietser? Ook dat is natuurlijk perfect mogelijk. Fietsen is mogelijk op de volledige 91 mijl van de zogenaamde Park Road.

De Denali beklimmen is één van de populairste activiteiten in het nationaal park. Bergbeklimmers komen dan ook van over de hele wereld naar hier om deze reus te (proberen) bedwingen. Dit gezegd zijnde is het zo dat bergbeklimmers een speciale goedkeuring moeten ontvangen voor hun activiteiten. Eigenlijk betreft het hier niet echt een soort van goedkeuring, maar eerder een extra financiële verplichting. Buiten de standaard toegangsprijs is het namelijk zo dat bergbeklimmers nog eens een extra ‘special use fee moeten betalen’. Elke klimtocht dient bovendien ten minste 60 dagen op voorhand te worden gemeld.

Aanbevolen tours & excursies in en naar Denali National Park

Praktische Informatie

Het Denali National Park is op verschillende manieren bereikbaar. Zo kan je er voor kiezen om de auto te nemen, maar ook de trein en de bus zijn een mogelijkheid. Het park bevindt zich aan de Alaska Highway 3. De ingang is ongeveer op een afstand van 240 mijl ten noorden van Anchorage terug te vinden en op 125 mijl ten zuiden van Fairbanks. Het is het hele jaar door mogelijk om deze weg te nemen, al kan je tijdens de winter wel geconfronteerd worden met winterse omstandigheden. Er zijn bussen die het park aandoen vanuit de plaatsen Anchorage, Fairbanks, Seward evenals Talkeetna. Tijdens de zomermaanden is het eveneens mogelijk om het park te bezoeken met de trein, namelijk met de ‘Denali Star’. Deze rijdt tussen de plaatsen Anchorage en Fairbanks.

Uiteraard is de toegang tot het Denali National Park niet gratis. Voor personen geldt een toegangsprijs van 15 dollar. Let op! In tegenstelling tot bij verschillende andere nationale parken is het zo dat er geen speciale toegang is voor motors en auto’s! Ga je voor een langere tijd in Alaska rondreizen en denk je bijgevolg dat je meerdere keren in het jaar Denali National Park gaat bezoeken? In dat geval kan het interessant zijn om een speciale jaarpas aan te kopen voor een bedrag van 45 dollar.

Regels voor de Denali beklimmen

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het zo dat mensen die de Denali willen beklimmen rekening dienen te houden met enkele extra verplichtingen en aanwijzingen. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Het betalen van een special use fee van 200 dollar (per persoon);
  2. Het melden van de klimtocht uiterlijk 60 dagen op voorhand;

Hou er bovendien bij de Denali beklimmen altijd rekening mee dat het weer in deze regio in geen tijd om kan slaan. Het wordt dan ook altijd aangeraden om niet alleen voor je trektocht het weer te controleren, maar ook tijdens je tocht steeds waakzaam te zijn voor plotse veranderingen in het weerbeeld. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.

Geschiedenis

De oprichting van het Denali National Park vond plaats op 26 februari 1917. Wat veel mensen niet weten is dat dit nationaal park in eerste instantie door het leven ging als ‘Mt. McKinley National Park’. Het jaar 1980 was erg belangrijk voor deze plaats. In eerste instantie verdrievoudigde de oppervlakte van het park tot een totaal van 2,4 miljoen hectare terwijl er daarnaast ook een naamswijziging werd doorgevoerd. Vanaf dat ogenblik ging het park dan ook door het leven als ‘Denali National Park and Preserve’.

Plaatsen in de omgeving

Er zijn in de omgeving van het Denali National Park verschillende plaatsen terug te vinden die dienst kunnen doen als uitvalsbasis voor een bezoek aan dit gebied. In het merendeel van de gevallen kiezen bezoekers er echter voor om gebruik te maken van de plaatsen Fairbanks en Anchorage. Deze eerste is gelegen op een afstand van 125 mijl terwijl Anchorage is terug te vinden op een afstand van 240 mijl. In het bijzonder de aanwezigheid van de treinverbinding die wordt uitgevoerd door de Denali Star zorgt er voor dat de bereikbaarheid van dit nationaal park werkelijk uitstekend is.

Het beste weer in Denali National Park

In principe zou je er het hele jaar door voor kunnen kiezen om een bezoek te brengen aan het Denali National Park in Alaska. Dit gezegd zijnde is het vooral het weer in Denali Alaska welke roet in het eten kan gooien. Het beste weer in Denali Alaska kan je (wellicht enigszins verrassend) vooral ervaren tijdens de maanden juni tot en met augustus. Tijdens onze zomermaanden liggen de temperaturen in dit gebied wel erg laag. Mensen die niet tegen de koude kunnen zullen wat dit betreft dan ook wellicht een andere periode wenselijker vinden. Wat maakt de zomermaanden in deze regio dan toch zo populair? Omdat er vooral in de maand juni structureel minder neerslag valt in vergelijking met andere maanden van het jaar.

Waarom Denali bezoeken?

Het Denali National Park is werkelijk een prachtige plaats om te bezoeken. Je kan er niet alleen een werkelijk adembenemend mooi subarctisch landschap ontdekken, daarnaast worden er ook heel wat activiteiten aangeboden die je slechts op een handvol plaatsen in de wereld kan ervaren. Denk hierbij onder meer aan tochten met sledehonden. Sowieso wordt dit transportmiddel veelvuldig in deze omgeving ingezet. Zelfs de rangers patrouilleren in de backcountry met sledehonden!

Voor mensen die houden van winterse landschappen is het Denali National Park eigenlijk een absolute must om te bezoeken. Los van de vele activiteiten waaraan je deel kan nemen is het dan ook zo dat er verspreid over het park ook heel wat prachtige bezienswaardigheden zijn terug te vinden. Denk op dit vlak onder meer aan de volgende:

  • De Denali berg;
  • Het Wonder Lake;
  • Mount Foraker;
  • De Denali Park Road;
  • De Kahiltna Glacier;

Tours & Excursies

Op het ogenblik dat je er voor kiest om één van de verschillende tours of excursies te boeken dien je er wel rekening mee te houden dat deze altijd worden uitgevoerd onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Het weer in Denali National Park staat er om bekend erg grillig te zijn waardoor ze zomaar om kan slaan. Bepaalde geboekte activiteiten zullen daardoor uitgesteld moeten worden naar een latere periode. Enkele populaire tours en excursies in Denali National Park zijn onder meer (via de link vind je meer informatie over deze populaire tours en excursies):

Tijdens bepaalde periodes in het jaar is het ook mogelijk om een speciale excursie te boeken in het Denali National Park met als doel om het prachtige Noorderlicht te kunnen aanschouwen.

Bekijk hier alle tours & excursies in Denali National Park

Ontdek zelf dit prachtige stukje Alaska!

Het grillige weer in Denali Alaska zal voor veel reizigers tijdens hun bezoek aan het Denali National Park een doorn in het oog zijn. Dit gezegd zijnde is het zo dat deze omgeving de inspanning echt helemaal waard is. Je treft hier dan ook niet voor niets één van de mooiste subarctische landschappen ter wereld aan. Bovendien valt een bezoek aan het Denali National Park ook perfect te combineren met een verblijf in populaire plaatsen als Fairbanks en Anchorage. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, dit nationaal park mag eigenlijk niet ontbreken op jouw verlanglijstje!