Death Valley National Park

Wie Death Valley zegt denkt meteen aan uitgestrekte zoutvlakten, diepe canyons en natuurlijk ook een dorre woestijnvlakte. Het Death Valley National Park dankt haar naam aan een groep van goudzoekers die er in het jaar 1849 voor kozen om deze regio te doorkruisen op zoek naar geluk. Al snel kwamen ze echter zonder water en proviand te zitten waardoor ze besloten om elk een andere richting uit te gaan. Slechts enkele van hen zouden de tocht uiteindelijk overleven. Elke bezoeker van dit nationaal park moet zich dan ook beslist verdiepen in het te verwachten weer in Death Valley. In het bijzonder in de zomermaanden wordt het hier namelijk verschroeiend heet. De gemiddelde temperatuur in Death Valley schiet dan niet zelden door richting waarden van zo’n 47 graden of meer.  Het voordeel van deze temperaturen? Dat je tijdens een rondrit met de camper zonder probleem een ei op de motorkap kan bakken! 

death-valley-national-park

Voorbereiding

Wanneer je tijdens je vakantie in de Verenigde Staten een bezoek wil brengen aan het Death Valley National Park zijn er verschillende voorbereidingen die je daarvoor zal willen treffen. In eerste instantie zal je een auto moeten huren, maar daarnaast zal je ook een bepaalde route willen uitdokteren. Omwille van deze reden is het altijd een aanrader om ergens een Death Valley kaart te proberen bemachtigen. Op het internet zijn verschillende prima kaarten terug te vinden die je een goede indruk geven van alles wat je in het Death Valley NP kan verwachten. 

Death Valley bezoeken betekent vooral dat je rekening zal moeten houden met het weer en dan meer bepaald met de temperatuur die je kan verwachten. In het bijzonder tijdens de zomermaanden wordt het hier met momenten ondraaglijk warm. Niet voor niets betreft het hier dan ook het laagst gelegen, heetste en tevens ook droogste gebied van Amerika. Neem dus voldoende lichte kleding mee en vergeet zeker niet om altijd voldoende water en eten mee te nemen. Bij autopech (wat relatief vaak voorkomt) wil je echt niet zonder drank komen te zitten in Death Valley!

Praktische Informatie voor je bezoek aan Death Valley

Wanneer je van plan bent om het Death Valley National Park te bezoeken is het altijd belangrijk om je bewust te zijn van een aantal aandachtspunten. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je uitgezocht en stellen ze hieronder graag aan je voor.

 • Door de jaren heen zijn er doorheen Death Valley heel wat verschillende wegen aangelegd. Deze wegen zijn echter (zeker naar Amerikaanse maatstaven) erg smal. Het wordt dan ook sterk aangeraden om je snelheid bij een bezoek aan het Death Valley National Park steeds zoveel mogelijk te beperken. 
 • Death Valley staat er om bekend een gebied te zijn zonder bereik. Dit betekent dat je nooit kan vertrouwen op je smartphone. 
 • In lijn met bovenstaande ligt het feit dat je er altijd goed aan doet om een kaart bij de hand te hebben. De kans dat het instellen van je GPS je uiteindelijk tot bij de beoogde bestemming brengt is namelijk zo goed als onbestaande. 
 • De belangrijkste toegangsweg die leidt naar het park is de ‘California Highway 190’ nagenoeg alle bezoekers komen dan ook op deze manier het nationaal park binnen. 
 • Het Death Valley National Park bezoeken per wagen kost 30 dollar voor één dag. Per persoon wordt er een prijs in rekening gebracht van 15 dollar. De toegangsprijs voor bezoekers met een motor bedraagt 25 dollar. Wil je graag in staat zijn om verspreid doorheen het jaar meerdere keren dit nationaal park te kunnen bezoeken? In dat geval moet je daarvoor een prijs betalen van 55 dollar.

Geschiedenis van het Death Valley National Park

Het dal in Californië & Nevada dat op vandaag door het leven gaat als ‘Death Valley’ verkreeg haar naam eigenlijk door een groep immigranten die in het jaar 1849 de vallei over wilden steken tijdens hun zoektocht naar goud. Toen één van de weinige overlevenden zich bij het verlaten van de vallei omdraaide sprak ze de woorden uit; “Goodbye, Death Valley”. Dat men in deze regio op zoek ging naar goud en zilver was helemaal geen gek idee. In de jaren 1850 werden er in Death Valley namelijk op dit vlak verschillende ontdekkingen gedaan. In het jaar 1880 werd er ook borax aangetroffen. Ondanks het feit dat Death Valley al vrij vroeg reizigers aan heeft getrokken verwierf ze pas onder het presidentschap van Bill Clinton in het jaar 1994 de status van Nationaal Park.

Plaatsen in de omgeving 

Ga je een vakantie naar Death Valley ondernemen? In dat geval spreekt het voor zich dat je graag zal willen weten in welke omliggende plaatsen je kan overnachten. Ben je met een camper op vakantie? Dan zal je kunnen vaststellen dat er in Death Valley NP zelf verschillende campingplaatsen zijn terug te vinden waar je kan overnachten. Dat is natuurlijk niet alles. Enkele plaatsen in de omgeving die als uitvalsbasis kunnen dienen zijn bijvoorbeeld:

 • Las Vegas; 
 • Stovepipe Wells;
 • Furnace Creek;
 • Panamint Springs;

In tegenstelling tot heel wat andere nationale parken is slapen in Death Valley National Park dus wel degelijk zonder probleem mogelijk.

Wanneer het NP Death Valley bezoeken?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat Death Valley slechts over één type klimaat beschikt. De temperatuur in Death Valley wordt dan ook bepaald door enerzijds een steppeklimaat en anderzijds een woestijnklimaat. Beide klimaatvormen staan er echter in de praktijk wel degelijk om bekend een vaak verschroeiende hitte te kunnen realiseren. Omwille van deze reden is het dan ook vooral het weer in Death Valley welke bepalend is voor wat nu precies de beste reisperiode is voor deze regio. 

De invloed van het weer in Death Valley op je vakantie 

Het weer speelt een belangrijke, zo niet cruciale factor bij het plannen van je Death Valley vakantie. Bij het bepalen wat te doen in Death Valley moet er dan ook altijd met één oog naar de actuele temperaturen worden gekeken. Wil je hier zo weinig mogelijk hinder van ondervinden? In dat geval is het altijd een goed idee om tijdens de wintermaanden naar deze regio af te reizen. Tijdens de maanden december, januari, februari en maart zijn de temperaturen veruit het aangenaamst met gemiddelden die rond de 20 graden zijn gelegen.

Wanneer ligt de temperatuur in Death Valley het hoogst?

Globaal gezien wordt het afgeraden om Death Valley National Park te bezoeken tijdens de zomer. Vanaf de maand mei kruipen de temperaturen al snel tot ruim boven de 30 graden. De heetste maand is de maand juli met een gemiddelde temperatuur van zo’n slordige 40 graden. In de praktijk zijn er in deze maand net als in de maanden juni en augustus echter vaak uitschieters tot 47 graden of meer.

Waarom het Death Valley NP bezoeken?

Samen met de vraag “Waar ligt Death Valley” vragen veel mensen zich ook meteen af wat je in deze vaak bloedhete omgeving nu precies kan beleven. Wel, dat is behoorlijk wat! Wij hebben de belangrijkste redenen om een bezoek te brengen aan Death Valley dan ook alvast even voor je op een rijtje gezet: 

 1. Maak kennis met de gokhoofdstad van de wereld Las Vegas; 
 2. Bezoek ‘Badwater Basin’ op 86 meter onder het zeeniveau (het laagste punt van Amerika);
 3. Ontdek het panorama van ‘Zabriskie Point’; 
 4. Maak een wandeling doorheen de schitterende ‘Sand Dunes’;
 5. Ervaar het bijzondere landschap van de ‘Twenty Mule Team Canyon’; 
 6. Bezoek het spookstadje ‘Titus Canyon’ met haar rotstekeningen;
  Aanschouw de magische zonsondergang vanaf Dante’s View;

Ondanks het feit dat de temperatuur in Death Valley in de praktijk altijd een factor is om rekening mee te houden valt er in deze omgeving duidelijk meer dan voldoende te bezoeken en te beleven!

Tours & Excursies

Er bestaat geen betere manier om kennis te maken met de bezienswaardigheden van Death Valley dan het boeken van een tour of excursie. In het bijzonder vanuit Las Vegas worden er zowel trips voor één als voor meerdere dagen georganiseerd. Enkele populaire tours en excursies die je zou kunnen overwegen zijn:

 • Death Valley bezoeken vanuit Las Vegas met een kleine groep;
 • De Death Valley Trekker Tour;
 • Death Valley Tour met een Luxury Van;

In de Verenigde Staten zijn er ook verschillende organisaties actief die bijvoorbeeld een ‘7-daagse nationale parken tour’ aanbieden. Dergelijke tours worden steeds georganiseerd met kleine groepen en doen ook vaak Death Valley National Park aan.

Ervaar zelf één van ’s werelds meest bijzondere omgevingen

Death Valley National Park bezoeken is een bijzondere belevenis. Iedereen heeft ongetwijfeld wel al eens over deze plaats gehoord, maar ze zelf ervaren en beleven is toch net even wat anders. Wees aandachtig voor de veiligheidswaarschuwingen die worden gegeven en hou zeker rekening met de belangrijke tips op deze pagina, maar geniet bovenal vooral van al het moois dat deze omgeving voor jou in petto heeft. Death Valley is niet zomaar een vallei, maar wel één die met absolute zekerheid een diepe indruk op je na zal weten te laten. Vergeet tijdens je vakantie in het Westen van de VS ook zeker niet om even halt te houden bij de andere nationale parken in deze regio en waag gerust een gokje in het bruisende Las Vegas!