Congaree National Park

De Verenigde Staten is een land dat zich in het verleden kenmerkte door de aanwezigheid van zogenaamde ‘floodplain forests’. Op een zeker ogenblik kwamen deze nochtans zeer belangrijke plaatsen te verdwijnen waardoor er op vandaag nog maar enkele meer bestaan. Eén van de weinige foodplain forests waar je op vandaag nog kennis mee kan maken is gelegen in ‘Congaree National Park’. Verspreid over het park zijn heel wat bijzondere bomen terug te vinden. Het gaat hierbij niet alleen om de stevig uit de kluiten gewassen Bald Cypress, maar ook om de zogenaamde Loblolly Pine. Deze laatste kan maximaal 50 meter groot worden! In ieder geval, ben jij iemand die houdt van de natuur en wil je graag een typisch floodplain forest ontdekken? Dan is het zeker de moeite waard om kennis te maken met het Congaree National Park!

Voorbereiding

Een eerste belangrijk punt om tijdens je voorbereiding rekening mee te houden heeft betrekking tot het feit dat een groot gedeelte van het Congaree National Park is uitgeroepen tot Wilderness Area. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar het zorgt er wel voor dat dit gebied niet met de auto bereikbaar is. De weg eindigt dan ook vrij kort nadat je de parkgrens voorbij bent. Hou er bovendien rekening mee dat het park om 17h00 haar deuren sluit. Het hekken dat is terug te vinden tussen de ingang en het bezoekerscentrum wordt dan gesloten.

Een ander punt om rekening mee te houden bij het voorbereiden van je uitstap naar dit gebied zijn de veelal talrijk aanwezige muggen. De aanwezigheid van deze vervelende diertjes zorgt er voor dat het sterk wordt aangeraden om niet alleen lange mouwen, maar ook lange broekspijpen te dragen. Zorg er bovendien eveneens altijd voor dat je in het bezit bent van insectenwerende middeltjes. Hou tijdens je bezoek aan dit park niet alleen rekening met de aanwezigheid van muggen, maar ook met de talrijke spinnen evenals slangen.

Praktische Informatie

Het Congaree National Park is terug te vinden in de Amerikaanse staat South Carolina. Het park beschikt op moment van schrijven slechts over één ingang welke zich aan de noordkant van het park bevindt. Deze ingang is te bereiken door gebruik te maken van de Interstate 77 welke is gelegen net ten zuiden van Columbia. Op deze route moet je de exit 5 nemen en vervolgens gewoon de borden volgen die leiden naar de ingang van het park. Zoals eerder reeds aangegeven dien je er wel rekening mee te houden dat niet de volledige weg met de auto kan worden afgelegd.

Voor heel wat nationale parken is een toegangsprijs vereist, maar dat geldt niet voor het Congaree National Park. De toegang is op moment van schrijven dan ook volledig gratis. Bovendien is het vrij eenvoudig mogelijk om zelfstandig één van de verschillende routes af te leggen die door het park lopen. Op dit vlak kan er onder meer een keuze worden gemaakt uit:

 • De Lower Boardwalk en Elevated Boardwalk;
 • De Bluff Trail;
 • De Oakridge Trail;
 • De Weston Lake Loop Trail;
 • De River Trail;

Voor welke van deze verschillende trails je uiteindelijk zal kiezen is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Hou er echter ook altijd rekening mee dat de afstanden onderling behoorlijk kunnen verschillen. Daar waar de Lower Boardwalk en Elevated Boardwalk bijvoorbeeld een afstand overbruggen van 4 kilometer geldt voor de Oakridge Trail reeds een afstand van 10 kilometer.

Geschiedenis

Voor het ontstaan van het Congaree National Park moeten we terug in de tijd, meer bepaald naar het jaar 1969. Het was namelijk in deze periode dat de zogenaamde Sierra Club er voor koos om een campagne op te starten met als doel de oerbossen te redden van particuliere landeigenaren. Uiteindelijk zorgde deze campagne voor de oprichting van het Congaree Swamp National Monument in het jaar 1976. 7 jaar later werd besloten om dit monument uit te roepen tot biosfeerreservaat.

Een nieuwe belangrijke mijlpaal vond plaats in het jaar 1988. Het was namelijk in dit jaar dat twee derde van het gebied werd bestempeld als wildernisgebeid. Dit heeft wel als gevolg gehad dat het niet langer mogelijk is om met de auto tot aan de ingang van het park te rijden. Uiteindelijk werd in het jaar 2003 de status als National Monument opgeheven waarna het gebied de naam en status ‘Congaree National Park’ kreeg.

Plaatsen in de omgeving

Het Congaree National Park is ergens in het midden van de staat South Carolina gelegen. De dichtstbijzijnde stad van formaat is natuurlijk Columbia. Er zijn dan ook heel wat reizigers die er voor kiezen om deze locatie te gebruiken als uitvalsbasis voor de omgeving. Van hieruit kan je dan ook met name Lexington, maar ook het iets verder gelegen Great Falls ontdekken. Natuurliefhebbers die het Congaree National Park bezoeken zullen graag uiteindelijk hun weg verder willen zetten richting het Francis Marion National Forest. Van hieruit is het dan weer de moeite waard om via Charleston richting Savannah af te reizen. Hier is overigens ook het Savannah National Wildlife Refuge terug te vinden.

Beste reistijd voor het Congaree National Park

De beste periode om een reis te ondernemen naar het Congaree National Park is van april tot en met oktober. Binnen deze periode kan je niet alleen rekenen op aangename (tot soms hete) temperaturen, daarnaast hoef je ook geen grote hoeveelheden neerslag te verwachten. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat de temperatuur in de zomermaanden behoorlijk kan oplopen. Temperaturen van boven de 30 graden zijn dan ook in het geheel geen uitzondering. De hoogste temperaturen worden doorgaans in de maand juli gemeten. De laagste temperaturen gelden in de maand januari.

Waarom het Congaree National Park bezoeken?

Het Congaree National Park mag dan niet het bekendste nationaal park zijn van de Verenigde Staten, dit neemt niet weg dat je er toch een behoorlijke tijd kan vertoeven. Bovendien is het ook nog eens zo dat er in de omgeving van het Congaree National Park ook nog heel wat andere plaatsen zijn terug te vinden die je kan ontdekken. Denk hierbij onder meer aan:

 • Het Poinsett State Park;
 • De Weston Lake Loop;
 • De Millford Plantation Historic Site;
 • De Bozard Pond;
 • Wavering Place;
 • Het Congaree Bluffs Heritage Preserve;

Maak zelf kennis met één van de foodplain forests

De ooit zo belangrijke foodplain forests zijn tegenwoordig met uitsterven bedreigd. Het Congaree National Park is dan ook één van de weinige plaatsen waar je ze nog aan kan treffen. Dit alleen al is een uitstekende reden om een bezoek aan dit nationaal park te overwegen. Bovendien is het zo dat deze regio net wat minder toeristisch is in vergelijking met andere delen van de Verenigde Staten. Dit heeft als gevolg dat je hier nog net wat rustiger kan reizen. Ben je een echte natuurliefhebber? Dan zijn er in de buurt met onder meer het Manchester State Forest evenals Francis Marion National Forest ook nog heel wat andere leuke locaties terug te vinden om te bezoeken!