Chiricahua National Monument

De kans is bijzonder groot dat je slechts oppervlakkig of mogelijks zelfs helemaal nog niet hebt gehoord over het ‘Chiricahua National Monument’. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ze niet in de buurt is gelegen van de bekende toeristische routes. Betekent dit meteen dat je dit park zomaar links moet laten liggen? Zeker en vast niet. Een bezoek aan dit park levert je namelijk heel wat prachtige uitzichten op. Het indrukwekkende, ruwe landschap met haar duizenden smalle rotspilaren evenals balancerende rotsblokken is een ware streling voor het oog. Het mag dan ook duidelijk zijn, ben jij iemand die houdt van de natuur en de wonderlijke creaties die ze door de jaren heen heeft weten te realiseren? In dat geval is een bezoek brengen aan het Chiricahua National Monument zeker de moeite meer dan waard!

Voorbereiding

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het Chiricahua National Monument niet meteen dichtbij een toeristische route is gelegen. Dat is vervelend, want het betekent dat je er meer dan waarschijnlijk een (flinke) omweg voor zal moeten maken. Om teleurstellingen te voorkomen is het altijd de moeite waard om voor jezelf uit te maken of het park deze omweg voor jou waard is of niet. Wellicht dat je deze vraag na het lezen van de informatie op deze pagina perfect voor jezelf zal kunnen beantwoorden.

Het Chiricahua National Monument bestaat eigenlijk uit een netwerk van paden. Alle paden samen zijn goed voor een afstand van een slordige 18 mijl. Omwille van het feit dat je verschillende paden met elkaar kunt combineren is het in de praktijk eigenlijk zonder probleem mogelijk om je eigen route te maken. Het spreekt voor zich dat je dit bij voorkeur doet vooraleer naar het park af te reizen. Alleen op deze manier zal je namelijk tijdverlies ter plaatse weten te voorkomen.

Praktische Informatie

De geringe populariteit waar het Chiricahua National Monument over beschikt brengt wel een (extra) interessant voordeel met zich mee. Het is namelijk zo dat de toegang tot het park volledig gratis is. Bovendien is het ook nog eens zo dat je ze doorgaans zonder probleem het hele jaar door kan bezoeken. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat weersomstandigheden soms roet in het eten kunnen gooien. De scenic drive wordt bijvoorbeeld in de praktijk nu en dan afgesloten wanneer de weersomstandigheden dit vereisen. Ook rotsblokken die naar beneden dreigen te vallen kunnen er voor zorgen dat deze route tijdelijk niet toegankelijk is. Het spreekt voor zich dat het in de praktijk altijd van belang is om hier rekening mee te houden.

Het Visitor Center waar het Chiricahua National Monument over beschikt is uitgerust met toiletten. In de nabijheid van dit bezoekerscentrum is overigens ook de ‘Bonita Canyon Campground’ terug te vinden. Het betreft hier een camping welke beschikt over slechts 25 plaatsen, maar er zijn wel toiletten evenals picknicktafels terug te vinden. Bovendien is er water beschikbaar, maar zal je hier geen douches aantreffen. Ondanks het feit dat de toegang tot het Chiricahua National Monument gratis is geldt dit uiteraard niet voor overnachten op de camping. De kostprijs die daarvoor in rekening wordt gebracht bedraagt op moment van schrijven 12 dollar per nacht.

Let op! Blijf je langer in het Chiricahua National Monument park? In dat geval is het altijd belangrijk om voldoende eten en drinken bij te hebben. In het park zelf is er namelijk niets te koop!

Geschiedenis

Chiricahua National Monument mag dan wel minder bekend zijn onder toeristen, dat neemt niet weg dat deze omgeving je ongetwijfeld meerdere malen flink zal weten te verrassen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er op een zeker ogenblik voor werd gekozen om ze te bestempelen als nationaal monument. Dit gebeurde op 18 april 1924. Twee zaken lagen aan de basis van deze beslissing. In eerste instantie zijn er de zogenaamde ‘hoodoos’ in deze regio, maar wat bovendien ook te denken van de balancerende rotsen? Wat veel bezoekers in eerste instantie ook niet weten is dat ook de Faraway Ranch welke op een zeker ogenblik eigendom was van Neil en Emma Erickson is terug te vinden binnen de grenzen van dit monument.

Plaatsen in de omgeving

Net omwille van het feit dat het Chiricahua National Monument is gelegen op een zekere afstand van de toeristische routes is het belangrijk om rekening te houden met de omliggende plaatsen en steden. Op dit vlak is het vooral de moeite waard om te kijken naar plaatsen als:

  • De stad Tucson;
  • Het Tumacácori National Historical;

Ondanks het feit dat Tucson nog steeds op ongeveer een twee tal uurtjes rijden van het Chiricahua National Monument is gelegen vormt ze een zeer populaire uitvalsbasis. Dit niet in het minst omdat het merendeel van de reizigers die dan toch in deze regio vertoeven er voor kiezen om ook het Tumacácori National Historical te bezoeken. Ook hiervoor kan perfect gebruik worden gemaakt van Tucson als uitvalsbasis.

De beste reistijd voor een bezoek aan het Chiricahua National Monument

Het wordt vaak aangeraden om een bezoek te brengen aan één van de nationale parken van de Verenigde Staten tijdens de zomermaanden. Voor menig aantal van deze parken geldt inderdaad dat dit de meest aangewezen reisperiode is, maar dat is niet het geval voor het Chiricahua National Monument. Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur hier namelijk behoorlijk hoog oplopen. De temperatuur kan zelfs zo hoog oplopen dat een bezoek brengen aan dit park fysiek een uitputtingsslag wordt. Het spreekt voor zich dat dit niet de bedoeling is. Omwille van deze reden is het zo dat menig aantal reizigers aanraden om Chiricahua National Monument vooral tijdens de winter te bezoeken.

Een bezoek brengen aan het Chiricahua National Monument tijdens de wintermaanden zorgt er niet alleen voor dat je kan rekenen op heel wat aangenamere temperaturen. Daarnaast is het zo dat je hier zelden wordt geconfronteerd met problematische weersomstandigheden. Wel is het zo dat je altijd goed moet controleren of de scenic drive is geopend of niet. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het namelijk mogelijk dat deze op een zeker ogenblik (tijdelijk) wordt afgesloten.

Waarom het Chiricahua National Monument bezoeken?

Er zijn maar weinig parken meer in de Verenigde Staten die over een onontdekte status beschikken. Uiteraard is het in grote lijnen bekend wat de inhoud van het Chiricahua National Monument is. Dit neemt echter niet weg dat ze nog niet is ontdekt door de massa. Dit betekent dat je hier nog in alle rust kan kennismaken met prachtige, authentieke, natuurcreaties. Alleen al omwille van deze reden is een bezoek aan het Chiricahua National Monument eigenlijk altijd de moeite meer dan waard.

De moeite waard om een omweg voor te maken!

Het Chiricahua National Monument mag dan wel even verwijderd zijn van de toeristische routes die de VS doorkruisen, dat maakt ze zeker niet minder interessant. Net haar ligging heeft er voor gezorgd dat dit park al haar authenticiteit heeft weten te behouden. Ben je in Tucson of omgeving en ben je een natuurliefhebber? Vergeet dan zeker niet om even kennis te komen met het prachtige Chiricahua National Monument!