Channel Islands National Park

Voor de kust van zuidelijk Californië zijn in totaal acht verschillende eilanden terug te vinden. Het Channel Islands National Park bevat vijf van deze acht eilanden. Het gaat hierbij om alle noordelijke eilanden (zijnde San Miguel, Santa Rosa, Santa Cruz & Anacapa), aangevuld met het zuidelijk gelegen Santa Barbara. Deze eilanden bevinden zich allemaal in het zogenaamde ‘Continental Shelf’ gebied. Een opvallend detail is dat de eilanden welke deel uitmaken van de Channel Island in het verleden nooit verbonden zijn geweest met het vasteland. Dit heeft er voor gezorgd dat er menig aantal planten op zijn terug te vinden die je nergens anders ter wereld zal aantreffen. Plan jij ook een bezoek aan dit nationaal park? In dat geval kan de informatie op deze pagina je ongetwijfeld helpen om je bezoek voor te bereiden!

Voorbereiding

Het eerste wat je moet weten op het ogenblik dat je van plan bent om de Channel Islands te bezoeken is dat ze over een behoorlijk geïsoleerde ligging beschikken. Deze geïsoleerde ligging heeft geleid tot de unieke en gevarieerde topografie, maar heeft er ook voor gezorgd dat de omgeving nog nauwelijks is ontwikkeld. Dat is een punt om rekening mee te houden, maar anderzijds maakt net dit de Channel Islands tot een ongelofelijk boeiende plaats om de wondere natuur te onderzoeken.

Een belangrijk aspect om tijdens je voorbereiding rekening mee te houden heeft betrekking tot het feit dat er op de eilanden die deel uitmaken van het Channel Islands National Park geen winkels, restaurants en dergelijke zijn terug te vinden. Wel is het zo dat er verschillende rangerstations op zijn gevestigd en zijn er een aantal primitieve campings op de diverse eilanden terug te vinden. Deze zorgen er voor dat overnachten op de Channel Islands in tegenstelling tot wat veel mensen op het eerste zicht vermoeden wel degelijk mogelijk is.

Praktische Informatie

In totaal zijn er slechts twee verschillende maatschappijen die het mogelijk maken om een boottocht te boeken naar de verschillende eilanden die deel uitmaken van het Channel Islands National Park. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de boottochten die worden uitgevoerd door de Island Packers. Deze worden georganiseerd vanuit de kustplaatsen Ventura evenals Oxnard. Daarnaast zijn er ook nog de boottochten die worden georganiseerd vanuit Santa Barbara. Voor deze boottochten geldt dat ze worden uitgevoerd door Truth Aquatics. Wil je graag een vlucht boeken naar Santa Rosa Island? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Hiervoor kan je een beroep doen op de diensten van het bedrijf ‘Channel Islands Aviation’.

Het bezoekerscentrum, beter bekend als het ‘Lagomarsino Visitor Center’ is gelegen op het vasteland, meer bepaald in de kustplaats ‘Ventura’. Dit bezoekerscentrum is dagelijks geopend met uitzondering van feestdagen zoals Kerstmis en Thankgsgiving van 08h30 tot 17h00. In het bezoekerscentrum kan je onder meer een 25-minuten durende film bekijken over de eilanden. Bovendien bevindt er zich hier ook een picknickplaats van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de Ventura Harbor. Vergeet bovendien ook zeker niet om even de toren te bezoeken. Van hieruit is het namelijk mogelijk om met behulp van verschillende telescopen naar de diverse eilanden te kijken.

Geschiedenis

Het was Juan Rodríguez Cabrillo die als eerste de zogenaamde Channel Islands ontdekte. Dit gebeurde reeds in het jaar 1542. De drie meest noordelijk gelegen eilanden werden bevolkt door ongeveer 2000 à 3000 Chumash. Zij hadden in totaal 11 dorpen op Santa Cruz, 8 dorpen op Santa Rosa en uiteindelijk ook nog eens 2 dorpen op San Miguel. In het jaar 1938 werd er voor gekozen om de eilanden Santa Barbara evenals Anacapa de status van nationaal monument te geven. San Miguel, Santa Rosa en Santa Cruz werden tot slot samen met het nationaal monument omgevormd tot nationaal park in het jaar 1980. De oprichting van het Channel Islands National Park vond dan ook plaats op 5 maart 1980.

Plaatsen in de omgeving

In de omgeving van het Channel Islands National Park zijn verschillende zeer bezienswaardige plaatsen evenals steden terug te vinden. In eerste instantie is er bijvoorbeeld Los Angeles. Deze stad kan je terugvinden op een afstand van tussen de 106 en 156 kilometer van het nationaal park. Dit is uiteraard afhankelijk van het feit of je erheen gaat vanuit Ventura of vanuit Santa Barbara. Andere plaatsen welke in de buurt zijn terug te vinden zijn met name:

 • Santa Barbara op een afstand van 49 kilometer van Ventura;
 • San Francisco op een afstand van 523 kilometer vanuit Santa Barbara;

Naast bovenstaande zal je kunnen vaststellen dat er vanuit de Channel Islands ook tal van verschillende boottochten worden georganiseerd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een boottocht te boeken naar Anacapa. Vanuit Ventura neemt deze tocht ongeveer één uur in beslag. Vanuit Santa Barbara duurt de boottocht ongeveer 2 uur. Andere plaatsen waar je een boottocht naar kan boeken zijn onder meer:

 • Oostelijk Santa Cruz;
 • Westelijk Santa Cruz;
 • Santa Rosa;
 • San Miguel;
 • Santa Barbara;

De beste reistijd voor een bezoek aan de Channel Islands

De Channel Islands staan er om bekend over een vrij mild klimaat te beschikken. Dit betekent dat er verspreid over het jaar eigenlijk nooit sprake is van grote verschillen in temperaturen. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het op deze eilanden vaak behoorlijk hard kan waaien. Bovendien is het ook nog eens zo dat er regelmatig mist hangt waardoor het zicht enigszins beperkt kan zijn. De beste weersomstandigheden tref je hier over het algemeen aan tijdens de herfst. Niet alleen waait het hier dan minder vaak, daarnaast kan je doorgaans ook nog eens rekenen op het meeste uren zon.

Waarom het Channel Islands National Park bezoeken?

Elk jaar opnieuw zijn er heel wat natuurliefhebbers van over de hele wereld die er voor kiezen om een bezoek te brengen aan het Channel Islands National Park. Dit is vooral het gevolg van het feit dat er heel wat planten op deze eilanden voorkomen die je nergens anders ter wereld aan zal treffen. Bovendien is er ook nog het diverse dierenleven dat je hier aan zal treffen. Deze varieert van het microscopisch klein plankton tot de bedreigde Blue Whale. Deze laatste staat er om bekend het grootste dier ter wereld te zijn. Enkele bezienswaardigheden die je tijdens  een bezoek aan de Channel Islands zeker niet over het hoofd mag zien zijn in ieder geval:

 • Santa Cruz Island;
 • Anacapa Island;
 • Santa Rosa Island;
 • Santa Barbara Island;
 • San Miguel Island;
 • Potato Harbor Road;
 • Cavern Point;

Een unieke locatie voor natuurliefhebbers

Net het feit dat de eilanden die deel uitmaken van de Channel Islands nooit eerder met het vasteland verbonden zijn geweest heeft er voor gezorgd dat er een ronduit unieke flora is terug te vinden. Niet alleen de flora, maar ook de fauna in en rond de eilanden is ronduit bijzonder te noemen. Ben jij dus met andere woorden een echte natuurliefhebber? Dan mag een bezoek aan het Channel Islands National Park zeker niet op jouw planning ontbreken! Je zou er in ieder geval voor kunnen kiezen om even halt te houden bij dit nationaal park tijdens je tocht naar de Amerikaanse grootstad San Francisco!