Carlsbad Caverns National Park

Er zijn in de Verenigde Staten op verschillende plaatsen prachtige grottenstelsels terug te vinden. Eén van deze locaties is het ‘Carlsbad Caverns National Park’. In het gebied van de Carlsbad Caverns zijn op moment van schrijven reeds meer dan 100 verschillende grotten in kaart gebracht. De algemene verwachting is echter dat er de komende jaren nog heel wat meer ontdekt zullen worden waardoor dit gebied in de toekomst alleen maar nog indrukwekkender zal worden. Wist je bovendien dat dit het gebied is waar ’s werelds grootste, ondergrondse ruimte is terug te vinden? De zogenaamde ‘Big Room’ beschikt dan ook over een zeer imposant karakter. Wil jij ook graag kennismaken met ongetwijfeld één van de belangrijkste grottenstelsels ter wereld? In dat geval moet je zeker een bezoek brengen aan het Carlsbad Caverns National Park!

Voorbereiding

Het Carlsbad Caverns National Park is terug te vinden in het zuidoosten van de Amerikaanse staat New Mexico. Ze is bovendien op een boogscheut gelegen van de grens met Texas. Om dit park te kunnen bereiken wordt het aangeraden om vanuit het plaatsje Carlsbad de US Highway 62/180 te nemen. Deze weg leg je af voor een afstand van zo’n 20 mijl richting het zuiden waarna je rechtsaf slaat in westelijke richting. Dit doe je ongeveer ter hoogte van het plaatsje Whites City. Het bezoekerscentrum is van hieruit gelegen op een afstand van zo’n 7 mijl.

De Carlsbad Caverns kunnen op twee verschillende manieren worden bezocht. Je kan er in eerste instantie bijvoorbeeld voor kiezen om de liften te nemen die zijn terug te vinden bij het bezoekerscentrum. Deze liften nemen je mee zo’n 275 meter in de diepte waar je uitkomt in de ‘Underground Rest Area’. Geloof het of niet, maar hier zijn verschillende faciliteiten terug te vinden. Je kan hier dan ook niet alleen naar het toilet gaan, daarnaast is er ook een restaurant terug te vinden. Een alternatief is de natuurlijke ingang van de grotten welke is terug te vinden op een afstand van zo’n 800 meter ten opzichte van de ingang.

Praktische Informatie

Heel wat mensen die een bezoek willen brengen aan het Carlsbad Caverns National Park doen dit zonder zich goed voor te bereiden. Dat kan best vervelende gevolgen hebben. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat wandelstokken en kinderstoelen niet zijn toegestaan in het grottenstelsel. Daarnaast dienen kinderen van 4 tot en met 16 jaar verplicht vergezeld te worden van een volwassene. Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar mogen helaas niet deelnemen aan de tour doorheen het grottenstelsel. Andere tips om rekening mee te houden zijn de volgende:

 • De paden in de grotten zijn vaak nat en glad, draag dus schoenen met een goede grip;
 • De temperatuur in de grotten bedraagt gemiddeld 12 graden, draag dus zeker een trui of jas;
 • Het is niet toegestaan om in de grotten gebruik te maken van een fotostatief;
 • Dieren zijn met uitzondering van blindegeleidehonden niet toegestaan in de grotten;

Naast bovenstaande zal je natuurlijk ook graag willen weten welke kostprijs er is verschuldigd om een bezoek te kunnen brengen aan het Carlsbad Caverns National Park. Hiervoor geldt een prijskaartje van 15 dollar per persoon. Ben je van plan om een begeleide tour of excursie te boeken doorheen het grottenstelsel? In dat geval zal je daarvoor uiteraard nog rekening moeten houden met een bepaalde meerprijs.

Geschiedenis van de Carlsbad Caverns

Wellicht de belangrijkste persoon voor het gebied van de Carlsbad Caverns was Jim White. Reeds op jonge leeftijd stond White er om bekend vaak naar de omgeving van de grotten af te reizen om er met een zelfgemaakte touwladder af te dalen naar de grotten. In die tijd geloofden de omwonenden echter nog niet dat er überhaupt grotten terug te vinden waren.

Tot op de dag van vandaag is het zo dat het merendeel van de kamers in de grotten de oorspronkelijke namen dragen die White er aan heeft gegeven. Het gaat hierbij niet alleen om de Big Room, maar ook om New Mexico Room, Queen’s Chamber, Papoose Room evenals Green Lake Room. Het gebied kreeg uiteindelijk de status van nationaal park in het jaar 1930, meer bepaald op 14 mei. Opmerkelijk, het gebied beschikt over twee verschillende registraties in het zogenaamde ‘National Register of Historic Places’. Ongeveer een derde van het Carlsbad Caverns National Park wordt op moment van schrijven officieel erkend als beschermd natuurgebied.

Plaatsen in de omgeving van het Carlsbad Caverns National Park

Heb je tijdens je bezoek aan het Carlsbad Caverns National Park nu wel voldoende tijd doorgebracht onder de grond? In dat geval is het de moeite waard om ook even de omgeving te ontdekken. In de buurt (naar Amerikaanse normen dan) zijn immers tal van interessante locaties terug te vinden. Wij zochten er alvast een aantal voor je uit en hebben ze hieronder voor jou op een rijtje gezet.

 • Carlsbad op een afstand van 44 kilometer;
 • El Paso op een afstand van 243 kilometer;
 • Santa Fe op een afstand van 476 kilometer;
 • Albuquerque op een afstand van 490 kilometer;

In de buurt van het Carlsbad Caverns National Park zijn ook nog twee andere nationale parken terug te vinden die je kan ontdekken. Het gaat hierbij enerzijds om het Big Bend NP en anderzijds om het Guadalupe Mountains NP. In het bijzonder deze laatste ligt echt in de buurt. Ze is immers slechts gelegen op een afstand van zo’n 67 kilometer!

Beste reistijd voor een bezoek aan de Carlsbad Caverns

Officieel is de beste periode om een uitstap naar het Carlsbad Caverns National Park te ondernemen de periode tussen de maanden maart en oktober. Tijdens de winter is het in deze regio behoorlijk koud. De temperaturen zijn dan doorgaans gelegen tussen de 0 en 10 graden. In principe zijn de wintermaanden vrij droog al kunnen er zo nu en dan wel eens sneeuwstormen de kop opsteken. Tijdens de lente dien je bij een bezoek aan deze omgeving vooral rekening te houden met een vaak stevige wind. Ga je in de zomermaanden het Carlsbad Caverns National Park bezoeken? In dat geval dien je dan weer rekening te houden met temperaturen die al snel kunnen oplopen tot 30 graden en meer.

Hou er rekening mee dat het gebied van het Carlsbad Caverns National Park in het bijzonder tijdens de zomermaanden vaak wordt geteisterd door (hevige) onweders. Deze ontstaan echter wel veelal tijdens de late avond, maar toch blijft waakzaamheid geboden. De meest prettige weersomstandigheden tref je hier doorgaans vooral aan tijdens de herfst. Ga je het Carlsbad Caverns National Park uitsluitend bezoeken omwille van de aanwezige grotten? In dat geval zullen met name de temperaturen geen grote impact hebben op je uitstap. De temperatuur in de grotten bedraagt namelijk het hele jaar door eigenlijk zo’n 12 graden.

Waarom de Carlsbad Caverns bezoeken?

De Carlsbad Caverns staan bekend als één van ’s werelds grootste en bijgevolg ook meest indrukwekkende grottenstelsels. In totaal zijn er in het gebied op moment van schrijven reeds meer dan 100 verschillende grotten in kaart gebracht. Ben je benieuwd naar de bezienswaardigheden die je hier allemaal aan kan treffen? Wij hebben er alvast een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Het Battlesnake Springs Historic District;
 • Slaughter Canyon Cave;
 • Het Amphitheatre;
 • De Black River Recreation Area;
 • De Rattlesnake Canyon Trailhead;

Tours & Excursies

Er zijn in het Carlsbad Caverns National Park zes verschillende tours te boeken. Op het ogenblik dat je één van deze tours gaat boeken wordt het aangeraden om op voorhand te reserveren. Er wordt steeds gevraagd om uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de tour ter plaatse te zijn. De tours en excursies waar je een keuze uit kan maken zijn de volgende:

 • De Kings Palace Tour;
 • De Left Hand Tunnel Tour;
 • De Slaughter Canyon Cave Tour;
 • De Lower Cave Tour;
 • De Hall of the White Giant Tour;
 • De Spider Cave Tour;

Let op, verschillende tours waaronder in het bijzonder de ‘White Giant Tour’ zijn fysiek behoorlijk zwaar. Je moet namelijk niet alleen door smalle passages kruipen, maar ook via schoorstenen omhoog klimmen. Zorg er dus bij voorkeur voor dat je hier fysiek optimaal op bent ingesteld om onaangename verrassingen te voorkomen.

Ontdek ’s werelds grootste ondergrondse ruimte!

Het Carlsbad Caverns National Park kan omwille van een groot aantal verschillende redenen als zeer indrukwekkend worden bestempeld. Dit uiteraard niet in het minst omwille van de aanwezigheid van ’s werelds grootste ondergrondse ruimte. Zowel voor de natuurliefhebber als voor de meer avontuurlijke reiziger is dit ongetwijfeld één van de absolute hoogtepunten van een bezoek aan de Verenigde Staten. Ben je hier dan toch en heb je nog wel zin om kennis te maken met een ander interessant nationaal park? Vergeet dan ook zeker niet om het nabijgelegen Guadalupe Mountains NP aan te doen. Ook het Big Bend NP (op zo’n 428 kilometer) is uiteraard een aanrader te noemen!