Biscayne National Park

Het Biscayne National Park is op tal van verschillende vlakken te bestempelen als een echt bijzonder nationaal park. In eerste instantie beschikt ze bijvoorbeeld over een riante oppervlakte van 700 vierkante kilometer. Dat is heel wat, alleen bestaat ze voor 95 procent uit water. Het water dat je hier aantreft is ondiep, warm en bovendien zeer helder. Deze ideale omstandigheden hebben er voor gezorgd dat er zich in Biscayne werkelijk sublieme koraalriffen hebben gevormd. Deze worden bovendien ook nog eens omringd door een grote hoeveelheid tropische vissen. Dit alles zorgt er voor dat Biscayne door de jaren heen is uitgegroeid tot een waar paradijs voor niet alleen duikers en zwemmers, maar ook voor snorkelaars en mensen die er van houden om andere vormen van watersport te beoefenen.

Je bezoek aan Biscayne voorbereiden

Het Biscayne National Park beschikt over een zeer specifiek karakter. Dit heeft uiteraard in het bijzonder te maken met het feit dat het gebied van het nationaal park voor 95 procent bestaat uit water. Ben jij iemand die helemaal niets heeft met water of met watersport? In dat geval is de kans groot dat dit nationaal park helemaal niets voor jou is. Ben jij in tegenstelling wel een echte waterrat? Dan zal dit voor jou niet alleen één van de mooiste, maar ook één van de leukste nationale parken in de Verenigde Staten zijn om te bezoeken.

Ben je van plan om tijdens de warme en tevens ook vochtige zomermaanden naar Biscayne af te reizen? In dat geval zien je er wel rekening mee te houden dat dit de periode is waarin er heel wat muggen de omgeving van dit nationaal park onveilig maken. Lange mouwen en een lange broek dragen kunnen dan zorgen voor bescherming tegen mogelijke muggenbeten. Ben je onverhoopt vergeten om insectenwerende middelen te kopen? Dan hoef je nog niets te vrezen. Het is namelijk zo dat je bij het Visitor Center een grote aantal verschillende van deze middelen kan aankopen.

Praktische Informatie

Om je bezoek aan het Biscayne National Park te plannen zal je rekening willen houden met de bereikbaarheid van dit nationaal park. Een smalle strook welke deel uitmaakt van dit nationaal park is terug te vinden voor de kust. De belangrijkste plaats hier is Convoy Point. Dit is ook meteen de locatie waar het Dante Fascell Visitor Center is terug te vinden. Het is mogelijk om dit punt te bereiken door de US-1 te nemen. Vanaf deze weg kan je de route vervolgen ter hoogte van Homestead waar de afslag SW 328th Street dient te worden genomen. De toegang tot het nationaal park bevindt zich op een afstand van ongeveer 9 mijl.

Gelet op het feit dat 95 procent van de totale oppervlakte van het park bestaat uit water spreekt het voor zich dat de rest van het Biscayne National Park uitsluitend te bereiken is per boot. Het wordt in het nationaal park toegestaan om gebruik te maken van een eigen boot, maar hiervoor gelden wel strikte regels. In het bijzonder het respecteren van de zogenaamde ‘Slow Speed Zones’ is iets waar je absoluut rekening mee zal moeten houden. Vanaf Convoy Point zijn er ook speciale, georganiseerde tochten waar je aan deel kan nemen.

Geschiedenis

Het is opvallend dat het gebied van het Biscayne National Park tot in de jaren ’60 zo goed als onontwikkeld is gebleven. Vanaf dit ogenblik werden er echter verschillende voorstellen ingediend om het gebied te gaan ontwikkelen naar het voorbeeld van Miami Beach. Later in de jaren ’60 en ’70 werd er echter voor gekozen om onder meer twee kerncentrales te bouwen op de kusten van de baai. Een terugval in ontwikkeling zorgde er uiteindelijk voor dat het gebied in het jaar 1968 werd herkend als ‘Biscayne National Monument’. Het gebied werd uiteindelijk uitgebreid tot ze op 28 juni 1980 uiteindelijk de status heeft gekregen van nationaal park.

Plaatsen in de omgeving van het Biscayne National Park

Elk jaar opnieuw krijgt het Biscayne National Park heel wat bezoekers over de vloer. Velen van hen zijn fervente watersporters, maar het spreekt voor zich dat er ook heel wat reizigers zijn die gewoon graag deze prachtige omgeving willen komen ontdekken. Vanaf het nationaal park is het relatief eenvoudig mogelijk om tal van andere plaatsen te bereiken. Het gaat hierbij niet alleen om de Everglades, maar ook om Miami en natuurlijk ook Key West. De afstand tussen het Biscayne National Park en het Ernst F. Coe Visitor Center van de Everglades bedraagt amper 29 kilometer. Dit betekent dat je ze in ongeveer 45 minuten tijd kan bereiken. De afstanden tot de andere plaatsen in de buurt zijn de volgende:

  • Miami (gelegen op een afstand van zo’n 61 kilometer);
  • Key West (gelegen op een afstand van zo’n 218 kilometer);

Beste reistijd voor een bezoek aan Biscayne

Het klimaat van het Biscayne National Park kenmerkt zich door warme, natte zomers gecombineerd met milde, droge winters. Dit klimaat zorgt er voor dat je eigenlijk het hele jaar door kan komen genieten in dit nationaal park. Wel dien je er rekening mee te houden dat de temperaturen hier tijdens de zomermaanden al snel waarden kunnen bereiken van tussen de 30 en 35 graden. Ook in de winter wijken deze temperaturen niet ver van de zomerse waarden af. Ook dan kan de temperatuur immers nog een aardige 25 graden aantikken. Hou er wel rekening mee dat je tijdens de zomermaanden in het Biscayne National Park niet zelden geconfronteerd kan worden met korte, maar hevige (onweers)buien. Bovendien geldt ook voor deze regio dat er in de zomermaanden evenals (vooral) in de herfst tropische stormen en orkanen voorbij kunnen komen.

Waarom Biscayne National Park bezoeken?

Er zijn heel wat interessante redenen te vermelden waarom je er goed aan kan doen om het Biscayne National Park te bezoeken. In eerste instantie is het mogelijk om hier deel te nemen aan heel wat verschillende activiteiten. Deze worden doorgaans verzorgd door organisaties welke zich buiten het park bevinden. Dergelijke activiteiten worden doorgaans georganiseerd in de haven Black Point Park of op het eiland Key Biscayne. Ben je bovendien benieuwd naar de andere bezienswaardigheden die je in of nabij dit park kan aantreffen? Het gaat hierbij om de volgende:

  • De Florida Keys;
  • Bill Baggs Cape Florida State Park;
  • Het Miami Seaquarium;
  • Crandon Park;
  • Bocca Chita Key;
  • Stiltsville;
  • Virginia Key;

Een absolute aanrader voor liefhebbers van watersport!

Het Biscayne National Park is anders dan het merendeel van de andere nationale parken die zich in de VS bevinden. Je bezoekt dit nationaal park dan ook niet zozeer omwille van de natuurpracht (hoewel er ook hier werkelijk prachtige plaatsen en uitzichten te ontdekken vallen), maar vooral omwille van de watersportactiviteiten die er worden georganiseerd. Ben je bovendien op zoek naar een leuke locatie op een boogscheut van Miami om tijdens de zomermaanden lekker te genieten in de zon? Ook in dat geval is het zeker de moeite waard om even kennis te maken met Biscayne. Wil je graag een bezoek aan dit nationaal park combineren met een bezoek aan de Everglades? Ook dat kunnen we je alleen maar warm aanbevelen!