Big Bend National Park

Het Big Bend National Park is gelegen in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Texas. Bezoekers van de Big Bend treffen hier de natuur aan in haar meest pure, maar bovendien ook grillige vorm. Het landschap van het Big Bend NP wordt gevormd door grillige rotsen die worden afgewisseld met diepe canyons. Een belangrijk aandachtspunt voor reizigers die een bezoek willen brengen aan de Bend USA is terug te vinden in het extreme klimaat. In het bijzonder tijdens de zomermaanden kan het hier dan ook ontzettend heet worden. Wil jij graag kennismaken met dit nationaal park tijdens je volgende bezoek aan de Verenigde Staten? Dan is het zeker de moeite waard om rekening te houden met de informatie op deze pagina!

Voorbereiding

Big Bend staat niet alleen bekend als één van de grootste, maar verrassend genoeg ook als één van de minst bezochte nationale parken van de Verenigde Staten. Dit is in het bijzonder het gevolg van de relatief afgelegen ligging van het park. De dichtstbijzijnde stad van betekenis is dan ook ‘El Paso’. Zelfs deze is echter gelegen op een afstand van zo’n slordige 300 mijl ten noordwesten van het Big Bend National Park. Een bezoek brengen aan het nationaal park vereist dan ook een grondige voorbereiding.

Het Big Bend National Park is gelegen in het zuidwesten van de staat Texas waar ze meteen grenst aan buurland Mexico. De twee belangrijkste toegangen tot het park bevinden zich in het noorden en in het westen. Het gaat hierbij om ‘Persimmon Gap’ in het noorden en om ‘Maverick Entrance’ in het westen. Hou er bij het voorbereiden van je vakantie ook rekening mee dat het zoals in de inleiding reeds aangegeven in verschillende maanden van het jaar werkelijk snikheet kan worden in Big Bend National Park.

Praktische Informatie

Het Big Bend National Park is bereikbaar vanaf de Interstate 90. Hier neem je de zuidelijke afslag bij de plaats ‘Marathon’ of bij de plaats ‘Alpine’. Persimmon Gap is terug te vinden op een afstand van ongeveer 42 mijl ten zuiden van Marathon. Ze is gelegen aan de State Highway 385. Ben je van plan om het park te bezoeken door gebruik te maken van de Maverick Entrance? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat deze is gelegen op een afstand van ongeveer 78 mijl ten zuiden van Alpine. Deze bevindt zich aan de State Highway 118.

Het spreekt voor zich dat er om toegang te krijgen tot het Big Bend NP een bepaalde toegangsprijs dient te worden betaald. De toegangsprijs voor personen bedraagt 15 dollar. Toegang met een motor kan worden verleend voor een prijskaartje van 25 dollar en voor toegang met de auto bedragen de kosten 30 dollar. Uiteraard geldt ook voor het Big Bend National Park dat de mogelijkheid bestaat om een speciale toegangspas voor één jaar aan te kopen. De kosten voor deze pas bedragen 55 dollar per jaar.

Geschiedenis

Door de jaren heen zijn er in het Big Bend National Park heel wat opgravingen gebeurd. Deze opgravingen hebben niet alleen prachtige zeefosiellen aan het licht gebracht, daarnaast zijn er ook beenderen van dinosaurussen gevonden evenals vulkanische dikes. Het volledige gebied van de Big Bend kan dan ook rekenen op een zeer rijke, culturele gescheidenis. Gaande van archeologische sites van meer dan 10.000 jaar oud tot de meer recente pionier en ranches die er zijn verschenen. De oprichting van het Big Bend National Park vond plaats op 12 juni 1944.

Plaatsen in de omgeving van het Big Bend NP

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het van belang om er rekening mee te houden dat het Big Bend National Park behoorlijk afgelegen ligt. Zelfs de dichtstbijzijnde plaatsen van betekenis zijn dan ook op een behoorlijke afstand gelegen. Het gaat hierbij om de volgende plaatsen:

  • Marathon op een afstand van ongeveer 110 kilometer;
  • Alpine op een afstand van ongeveer 166 kilometer;
  • El Paso op een afstand van ongeveer 512 kilometer;
  • Guadalupe Mountains NP op een afstand van 447 kilometer;

De doenbare afstand met het Guadalupe Mountains NP zorgt er voor dat steeds meer reizigers er voor kiezen om ook deze mee op te nemen in hun reisschema. Wanneer je dus met andere woorden graag nog een ander nationaal park in je planning wenst op te nemen is dat zonder probleem mogelijk!

De beste reistijd voor een bezoek aan Big Bend

Plan je een bezoek aan de Big Bend USA? In dat geval is het altijd interessant om te weten dat nu precies de beste reistijd is. Het wordt aangeraden om je bezoek te plannen in de periode tussen februari en november. Ondanks dit advies is het zo dat veel mensen toch trachten om de omgeving tijdens de zomermaanden te ontwijken. Dit heeft alles te maken met het feit dat de temperaturen in de maanden mei, juli, juli en augustus gemiddeld rond de 34 graden zijn gelegen. Zelfs in de maand september kan het nog steeds behoorlijk heet worden in de Big Bend.

Ga je toch tijdens de hete zomermaanden de Big Bend bezoeken? Hou er dan steeds rekening mee dat fysieke inspanningen een behoorlijk stuk lastiger kunnen zijn. Voldoende water meenemen, zelfs voor korte uitstappen is dan uiteraard een absolute must.

Wat te doen in het Big Bend National Park?

Het Big Bend National Park beschikt over een totale oppervlakte van ongeveer 3.240 vierkante kilometer. Dit behoorlijk uitgestrekte gebied kent een grote populatie aan wildleven. In totaal zijn er in het natuurpark dan ook zo’n 600 verschillende diersoorten terug te vinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de prairiewolf, de coyote evenals een groot aantal roofvogels evenals de adelaar. Wist je bovendien dat je in dit nationaal park ook de mogelijkheid hebt om oog in oog te staan met zwarte beren? Mede omwille van deze reden wordt het dan ook vaak aangeraden om op pad te gaan met een ranger of ervaren gids. Enkele van de niet te missen bezienswaardigheden van het Big Bend NP zijn in ieder geval de volgende:

  • De Santa Elena Canyon;
  • De Lost Mine Trail;
  • Emory Peak,
  • De Window Trail;
  • Boquillas Canyon;
  • De Ross Maxwell Scenic Drive;

Tours & Excursies in Bend USA

Er worden tal van verschillende tours & excursies georganiseerd in Bend USA. Heel wat bezoekers van het park kiezen er voor om een begeleide tour te maken. Dit niet alleen omdat de ervaren gidsen of rangers uitstekend in staat zijn om de mooiste plaatsen aan te duiden, maar ook omdat men op deze manier een bepaalde bescherming geniet tegen de wilde dieren die hier overal kunnen opduiken. Ben je van plan om een bepaalde tour te boeken in het Bend USA park? Hou er dan wel rekening mee dat deze bij voorkeur geruime tijd op voorhand wordt vastgelegd. In het bijzonder tijdens de meest toeristische maanden zitten de excursies immers al snel vol.

Een prachtig nationaal park om te bezoeken

Het Big Bend National Park is op vele vlakken een grote verrassing te noemen. Heel wat reizigers kiezen er nog steeds voor om dit nationaal park niet te bezoeken en dat is helemaal niet terecht, in tegendeel. Je treft hier dan ook werkelijk prachtige omgevingen landschappen aan waarbij er ook heel wat wildleven kan worden ontdekt. Daarnaast is het altijd een aanrader om je bezoek aan het Big Bend NP te combineren met het Guadalupe Mountains NP. Zo sla je twee vliegen in één klap!