Acadia National Park

Ondanks het feit dat het Acadia National Park één van de kleinere parken is in de Verenigde Staten heeft ze heel wat troeven in huis voor haar bezoekers. Ze biedt dan ook een uitstekende diversiteit aan op vlak van natuur en activiteiten die ondernomen kunnen worden. In het bijzonder bij de Amerikanen zelf is het Acadia National Park bijzonder populair. Dit resulteert in zeer drukke zomermaanden, zeker omdat de voorbije jaren ook toeristen steeds vaker de weg naar dit nationaal park vinden. Ben jij ook van plan om al het moois te ontdekken dat het Acadia National Park voor jou in petto heeft? Dan ben je op deze pagina alvast zonder twijfel aan het juiste adres!

Voorbereiding

Op het ogenblik dat je van plan bent om het Acadia National Park te gaan bezoeken is het altijd interessant om op voorhand even voor jezelf uit te maken wat je hier allemaal wil bezoeken of ondernemen. Er zijn dan ook een aantal zeer typerende activiteiten waar je hier aan deel kan nemen. Het bekendste voorbeeld hiervan is ongetwijfeld een tocht met een door paarden voorgetrokken kar. Het klinkt misschien een beetje vreemd om dit te doen in een nationaal park, maar het is sinds jaar en dag één van de absoluut belangrijkste activiteiten voor bezoekers aan het park.

In ieder geval is het bij wijze van voorbereiding goed om een planning op te maken voor je bezoek aan het Acadia National Park. Het is namelijk niet alleen mogelijk om dit park te ontdekken met een kar die door paarden wordt voortgetrokken, daarnaast kan je ook verschillende autotours ondernemen en is het mogelijk om prachtige wandelingen te maken langs bijvoorbeeld de kustlijn. Ben jij eerder iemand die omgevingen gaat verkennen met de fiets? Ook in dat geval zal je in het Acadia NP ongetwijfeld je hart kunnen ophalen!

Praktische informatie

Het spreekt voor zich dat je, je altijd bewust zal willen zijn van het prijskaartje dat is verschuldigd voor het bezoeken van het Acadia National Park. Deze kostprijs is zoals ook bij de andere nationale parken in de USA het geval is afhankelijk van de manier waarop je het nationaal park gaat betreden. Voor personen is de prijs bijvoorbeeld vastgesteld op slechts 15 dollar. Ga je met de auto het park bezoeken? Dan moet er rekening worden gehouden met een kostprijs van 30 dollar. Voor motors geldt een toegangsprijs van 25 dollar. Ga je meerdere keren in het jaar een bezoek brengen aan dit park? Dan wordt het aangeraden om een ‘Park-Specific Annual Pass’ aan te kopen voor een bedrag van 55 dollar.

Heel wat activiteiten die in het Acadia National Park worden georganiseerd vereisen een bepaalde fysieke ingesteldheid. Tijdens de zomer kan je dan ook bijvoorbeeld mooie wandelingen maken, maar ook rotsen beklimmen, zwemmen en ga zo maar door. Het Acadia National Park is echter niet alleen in de zomermaanden een aanrader om te bezoeken. Ook tijdens de winter kan je er naar hartenlust de conditie op pijl houden. Dan is het namelijk mogelijk om in een heus winter wonderland niet alleen sneeuwwandelingen te maken, maar kan je er ook met de sneeuwscooters op uit trekken.

Let op! Ondanks het feit dat het grondgebied van het Acadia National Park aaneengesloten is, is het wel zo dat ze verspreid ligt over verschillende eilanden evenals een schiereiland. Dit is iets waar je tijdens het plannen van je uitstap naar Acadia wel rekening mee zal willen houden.

Geschiedenis

Wat veel mensen niet weten is dat het Acadia National Park werd opgericht in het jaar 1916, meer bepaald op 8 juli onder de naam ‘Sieur de Monts National Monument’. Op dat ogenblik was het echter nog geen nationaal park en stond het onder het beheer van de National Park Service. Uiteindelijk zou Acadia National Park effectief de status van nationaal park krijgen op 26 februari 1919. In die tijd werd er ook meteen een naamswijziging doorgevoerd waardoor deze omgeving door het leven ging als het ‘Lafayette National Park’. Haar huidige naam verkreeg ze pas op 19 januari 1929. Wellicht de meest donkere bladzijde uit de geschiedenis van het park is deze die zich afspeelde op 17 oktober 1947. Toen ging namelijk zo’n slordige 40 vierkante kilometer van het park in vlammen op.

Plaatsen in de omgeving

Op het ogenblik dat je van plan bent om een bezoek te brengen aan het Acadia National Park zal je kunnen vaststellen dat er in de omgeving heel wat verschillende, andere bezienswaardige plaatsen zijn terug te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat het merendeel van de toeristen een vakantie in Boston combineren met een bezoek aan dit nationaal park? Boston is dan ook terug te vinden op zo’n 447 kilometer van het nationaal park. Vanuit Boston naar Acadia rijden is mogelijk in ongeveer vier uur en drie kwartier. Andere plaatsen die vaak gecombineerd worden met een bezoek aan het Acadia National Park zijn:

  • Ellsworth op een afstand van 28 kilometer;
  • Bangor op een afstand van 71 kilometer;
  • Augusta op een afstand van 160 kilometer;
  • Concord op een afstand van 434 kilometer;

Wanneer Acadia National Park het best bezoeken?

In principe is het mogelijk om het Acadia National Park het hele jaar door te bezoeken. Wel is het zo dat er als beste reistijd doorgaans de periode van juni tot en met september wordt aangegeven. Dit heeft niet alleen te maken met de aangename temperaturen die dan in het nationaal park heersen, daarnaast valt er ook nauwelijks neerslag. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat ook een bezoek in de winter aan het Acadia National Park een aanrader kan zijn. De gemiddelde temperatuur in de maand januari ligt rond de 1°C waardoor er vaak prachtige winterwandelingen gemaakt kunnen worden. Ga je tijdens de zomermaanden naar het Acadia NP? Hou er dan wel rekening mee dat het er behoorlijk druk kan zijn.

Waarom Acadia bezoeken?

Ondanks het feit dat het Acadia National Park één van de kleinere nationale parken is van Amerika betekent dit niet dat je er niet veel kan ontdekken of ondernemen, in tegendeel. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze regio zijn ongetwijfeld de ruige, uit granieten bestaande rotskliffen. Bovendien is het zo dat het Acadia National Park ongelofelijk populair is om gewoon te komen genieten van de zon. Ze beschikt dan ook over enkele van de meest uitnodigende stranden van de USA. Eveneens bijzonder om rekening mee te houden tijdens een bezoek aan het Acadia NP is de aanwezigheid van een klein fjord genaamd ‘Somes Sound’.

Ondanks het feit dat het aanlokkelijk is om vooral veel tijd door te brengen aan de kust in het Acadia National Park mag ook het binnenland absoluut niet over het hoofd worden gezien. Je ontdekt er dan ook niet alleen imposante bergen, maar ook leuke beekjes en prachtige meren. Ook  voor de meer actieve reiziger is een bezoek aan het Acadia NP absoluut aan te raden.

Een prachtig stukje Maine dat je gezien moet hebben!

Bezoekers zijn het er vaak met elkaar over eens dat een bezoek aan het Acadia National Park een absolute must is tijdens een vakantie in Maine of omgeving. Niet alleen kan je er een keuze maken uit een groot aantal verschillende activiteiten, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat je er enkele van de mooiste gebieden uit de regio zal aantreffen. In het bijzonder de vele panoramapunten zorgen er voor dat je met name de natuur van deze regio niet snel zal vergeten, in tegendeel.