Missouri

Er zijn maar weinig Amerikaanse staten waarbij het contrast tussen vroeger en nu zo groot is als in Missouri. In vroegere tijden was Missouri dan ook één van de belangrijkste van alle Amerikaanse staten, maar dat is door de jaren heen wel enigszins veranderd. Dit neemt niet weg dat ook vandaag de dag Missouri nog steeds op geografisch vlak het centrum van Amerika vormt. Het is dan ook de plaats waar de twee grote en bekende rivieren, de Missouri en de Mississippi samensmelten. Ten tijde van de negentiende eeuw was Missouri bovendien het vertrekpunt van menig aantal expedities waardoor ze ook in de geschiedenis een niet onbelangrijke rol heeft opgeëist. Helaas is deze staat door de jaren heen een beetje naar de achtergrond gedrukt waardoor ze op vandaag enigszins op gaat in de massa.

Branson, het ontdekken waard of niet?

Bovenstaande neemt niet weg dat er nog steeds jaarlijks heel wat toeristen voor kiezen om een bezoek te brengen aan de staat Missouri. Dit wordt vooral gedaan om één van de vele toeristen hypes te ontdekken. Een bekend voorbeeld hiervan is ongetwijfeld de stad Branson. Deze stad probeert het country imago van Nashville te evenaren, maar slaagt daar niet zo best in. Toch staat het stadje op de verlanglijst van heel wat reizigers. Ben je in de buurt, spring er dan gerust eens binnen, maar om ze nu speciaal op te gaan nemen in je planning…

Een veel interessantere stad die deel uitmaakt van de staat Missouri is St. Louis. Er zijn heel veel goede redenen om deze stad met een bezoekje te verblijden op doorreis doorheen Missouri. Er heerst immers niet alleen een aanstekelijke Jazz traditie, daarenboven vormt ze ook een cruciale stop voor reizigers die Route 66 willen rijden. Bovendien is St. Louis uiteraard ook de plaats waar de zogenaamde Gateway Arch is terug te vinden. Het betreft hier de ‘poort naar het Westen’. Missouri kan je in ieder geval niet gezien hebben zonder even tijd te hebben doorgebracht in het aanstekelijke St. Louis.

Kansas City, een stad verdeeld over twee staten

Kansas City is een stad die deels in Missouri en deels in Kansas is gelegen. Er valt ook in deze stad wel het één en het ander te beleven. Zo kan je er een bezoek brengen aan de befaamde Truman Presidential Library en mag je ook zeker het Museum in Independence niet overslaan. Verder is Kansas City een aantrekkelijke stad om even in te vertoeven die beschikt over een prima toeristische infrastructuur. Wil je graag even halt houden tijdens je rondreis doorheen de Amerikaanse Missouri? Dan kan deze stad daar uitstekend dienst toe doen.

Het klimaat van de staat Missouri

Rest ons uitsluitend nog een blik te werpen op het klimaat waar je rekening mee dient te houden in Missouri. Deze staat ligt in principe midden in de overgang van een warm zeeklimaat en een warm landklimaat. Van deze laatste is bekend dat ze over een wat wispelturiger karakter kan beschikken. Bovendien is het belangrijk om er  bij stil te blijven staan dat Missouri nauwelijks wordt beschermd door bergen waardoor niet alleen koudefronten uit het noorden, maar ook warmtefronten vanaf de Golf van Mexico een niet onaanzienlijke impact kunnen hebben op het geldende weerbeeld. Omwille van de ligging van Missouri binnen Tornado Alley moet er tijdens bepaalde periodes van het jaar eveneens rekening worden gehouden met het ontstaan van flinke wervelwinden. Niet zelden beschikken deze over een behoorlijk vernietigend karakter.