Fooien

fooiIn België gebeurt het eerder zelden, maar in Amerika is het geven van een fooi niet alleen heel normaal, het wordt vaak ook gewoon verwacht. Dit is onder meer het geval wanneer je er voor kiest om een restaurant te bezoeken. De obers die opdienen in het restaurant verdienen standaard immers slechts een zeer beperkt bedrag waardoor ze haast moeten leven van de fooien die ze ontvangen. Wanneer je ‘vergeet’ om een fooi te geven zal je de volgende keer dan ook een behoorlijk stuk minder welkom zijn in de zaak. Veel mensen hebben er echter geen idee van dat ze een fooi moeten geven en stellen zich bovendien ook de vraag hoeveel dat dan precies moet zijn. Wij vertellen je graag alles over het geven van fooien in Amerika op deze pagina.

Hoeveel fooi geven?

In België kan er een fooi worden gegeven in een restaurant of een bar wanneer je heel tevreden was met de service. In Amerika speelt dit eerder een beperkte rol. Met andere woorden, ook wanneer je vond dat de service en het eten beter kon wordt er verwacht dat je een fooi geeft. Het bedrag dat je dan extra rekent als fooi zal echter een stuk beperkter zijn in vergelijking met het ogenblik dat je echt zeer tevreden was met de geleverde diensten. Hoewel het percentage dat je als fooi moet geven niet vaststaat zijn er toch enkele standaarden waar je je op kan baseren. Voor een gewoon goede service wordt een fooi gevraagd van zo’n 15 procent. Ben je heel tevreden? Dan geef je een fooi van zo’n 20 procent. Viel de service tegen? Dan kan je zo’n 10 procent bij de gewone kostprijs optellen.

Omdat het vooral voor toeristen vaak nogal lastig is om te bepalen hoeveel fooi ze nu precies moeten geven kiezen heel wat eetgelegenheden er voor om dit op het ticket te vermelden. Onderaan het ticket dat je krijgt zal je dan kunnen opmerken dat er enkele percentages met fooien worden aangegeven. Vaak wordt ook aangegeven dat de hoogte van de ‘tip’ afhankelijk kan zijn van je persoonlijke ervaringen. Het zijn dus geen vastgestelde percentages en bedragen (je kan ook meer of minder geven), maar ze maken wel min of meer duidelijk wat er precies van de klant wordt verwacht. Uiteraard zal een fooi in een klasserestaurant bovendien ook hoger liggen in vergelijking met deze die je geeft tijdens een bezoekje aan de plaatselijke fastfoodbar.

Hoe een fooi geven in een restaurant?

Rest ons nog even aan te geven hoe je nu precies een fooi moet geven. Dit kan op twee verschillende manieren. Betaal je cash? In dat geval geef je de fooi uiteraard gewoon zo. Heb je er echter voor gekozen om te betalen met een creditcard? In dat geval is het gebruikelijk dat je onderaan de rekening aangeeft welk bedrag er als fooi mag worden bijgeteld. Geef vervolgens het totaalbedrag aan dat door de ober in rekening mag worden gebracht. Betaal je de rekening met je creditcard, maar wil je de tip gewoon zo geven? Dan hoef je geen meerprijs aan te geven. Je geeft de fooi dan gewoon zo aan de ober en het bedrag reken je af met je creditcard.

Ook fooien voor taxichauffeurs, kamermeisjes, etc.

Hoeveel fooi er precies wordt verwacht van een taxichauffeur is heel wat minder duidelijk. Hier in België wordt het bedrag afgerond, maar in Amerika vereisen ze toch wel wat extra. Een paar dollar is dan het minste dat je kan geven. Dit geldt overigens niet alleen voor de taxichauffeur, maar eveneens voor het personeel dat je bagage naar boven brengt. Voor het kamermeisje laat je tot slot een paar dollar achter bij het uitchecken op de lakens van je bed. Je kan er ook voor kiezen om elke dag een klein bedrag te geven als blijk van je waardering.