Root Beer

root-beer-floatsIn Amerika kan je als bezoeker kennismaken met tal van verschillende frisdranken waar we hier in België en Nederland misschien zelfs nog nooit van hebben gehoord. Het zogenaamde Root Beer dat vaak ten onrechte in één adem wordt genoemd met Cream Soda is daar één van. Deze koolzuurhoudende frisdrank bestaat uit een combinatie van wortel- en vanille-extracten, zoethout en muskaatnoot. De wortelextracten zijn bovendien afkomstig van de vrouwelijke Sassafras plant. In tegenstelling tot wat de naam Root Beer in eerste instantie laat vermoeden gaat het hierbij dus niet om echt bier, maar om een frisdrank die uiteraard alcoholvrij is. Je kan deze frisdrank in huis halen van verschillende merken. Denk hierbij onder meer aan A&W en White Rock, welke meteen samen met IBC het populairst zijn. Ondanks het feit dat al deze verschillende merken een Root Beer op de markt hebben gebracht moet het gezegd dat de smaakervaring onderling toch op niet onaanzienlijke wijze kan verschillen. Het ontdekken van meerdere Root Beers in Amerika is dan ook eigenlijk een must.

De unieke smaak van Root Beer

Veel mensen stellen zich de vraag of ze de smaak van Root Beer mogen vergelijken met bijvoorbeeld die van Coca-Cola omdat er eveneens sprake bij is van een toets van vanille. Op zich klopt dit wel, maar dat neemt niet weg dat het hier gaat om een ronduit unieke frisdrank die eigenlijk met niets anders kan vergeleken worden. Bij het drinken van je eerste blikje is de kans dan ook zeer groot dat je de smaak helemaal niet thuis kan brengen. Sterker nog, veel mensen vinden de eerste slok die ze nemen van dit drankje maar vies. Van zodra je de smaak leert kennen zal je evenwel merken dat het een verrassende frisdrank is die over een unieke smaaksensatie beschikt. Zowel jong als oud weten ze dan ook best te waarderen.

Zijn Root Beer en Cream Soda hetzelfde?

Een vraag die veel mensen zich stellen is of er nu al dan niet sprake is van een verschil tussen Root Beer en Cream Soda. Dat is wel degelijk het geval. Ondanks het feit dat verschillende merken, waaronder dus ook A&W er zowel voor hebben gekozen om een Root Beer als een Cream Soda op de markt te brengen verschilt de samenstelling van het drankje. Root Beer staat dan ook vooral bekend omwille van de ronduit indrukwekkende combinatie van allerhande verschillende ingrediënten die wordt gerealiseerd. Beide frisdranken mogen dan een beetje vergelijkbaar zijn met elkaar omdat ze over een subtiele toets van vanille beschikken, dat neemt niet weg dat het eigenlijk twee verschillende drankjes zijn waar je best even gewoon kennis mee kan maken.

Root Beer Float met een bolletje vanille

root-beerHet motto van veel Amerikanen is “hoe zoeter, hoe beter”. Dat blijkt onder meer uit het feit dat ze er voor hebben gekozen om de Root Beer Float in het leven te roepen. Het betreft hier eigenlijk gewoon een glas Root Beer waar een bolletje vanille in is gedaan. Het gebruik van vanille ijs zorgt er voor dat de unieke smaak van vanille nog beter naar boven komt. Vooral veel toeristen zijn het er bovendien over eens dat het drankje op deze manier over een nog betere smaak beschikt. Hoe dan ook, ga je op vakantie naar Amerika en wil je graag kennismaken met één van de meest legendarische (fris)dranken van het land? In dat geval mag het drinken van een blikje of glas Root Beer (al dan niet met een bolletje vanille) absoluut niet op je planning ontbreken!