ESTA-reistoestemming

Om het reizen van en naar de Verenigde Staten toegankelijker te maken werd er enige tijd geleden voor gekozen om het zogenaamde Visa Waiver Program in het leven te roepen. Inwoners van landen die deelnemen aan dit programma (waaronder dus ook België en Nederland) dienen uitsluitend de ESTA-reistoestemming aan te vragen voor hun vertrek. Hoe dat precies in z’n werk gaat en waar je rekening mee dient te houden lees je op deze pagina.

Wanneer moet je een ESTA-reistoestemming aanvragen?

Alle inwoners van landen die onder het Visa Waiver Program vallen dienen verplicht een ESTA-reistoestemming aan te vragen vooraleer ze op een schip of vliegtuig naar Amerika gaan. Dit geldt bovendien niet uitsluitend voor vakantiegangers, maar eveneens voor mensen die een zakelijke uitstap naar de Verenigde Staten willen boeken.

Waar rekening mee houden bij aanvragen van ESTA-reistoestemming?

Er zijn verschillende aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden bij het aanvragen van de ESTA-reistoestemming. Het betreft hier de volgende zaken:

  • De duur van je verblijf in de Verenigde Staten mag maximaal 90 dagen bedragen.
  • Heb je een greencard of een bezoekersvisum? Dan is registratie bij ESTA niet verplicht.
  • Het wordt aangeraden om de ESTA-reistoestemming uiterlijk 72 uur voor je vertrek in te dienen. In principe kan je dit daarna nog steeds doen, maar wanneer je geen goedkeuring ontvangt is er vaak onvoldoende tijd meer om dit alsnog in orde te krijgen. Zonder ESTA-reistoestemming mag je echter niet naar Amerika reizen.
  • ESTA is twee jaar geldig. Binnen deze periode hoef je geen nieuwe aanvraag in te dienen.
  • Heb je in tussentijd een nieuw paspoort ontvangen? Dan ben je altijd verplicht om een nieuwe ESTA-reistoestemming aan te vragen.

Hoe een ESTA-reistoestemming aanvragen?

Er zijn verschillende bedrijven in België en Nederland actief die je kunnen helpen bij het aanvragen van je ESTA-reistoestemming. Kan je echter goed Engels en beschik je over een creditcard? In dat geval kan je de aanvraag zeer eenvoudig zelf indienen bij de US Customs and Border Protection. Klik hier om jouw ESTA-reistoestemming meteen aan te vragen.

Wanneer je de aanvraag hebt ingediend is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er een verwerkingstijd van toepassing kan zijn van 72 uur. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd zal je een referentienummer ontvangen. Het wordt aangeraden een kopie van de reactie op je ESTA-aanvraag af te drukken in tweevoud. Hou één exemplaar thuis goed bij voor eventuele volgende bezoeken aan de Verenigde Staten en zorg er voor dat je ook een kopie bij je hebt.

In bepaalde gevallen kan het voorkomen dat je aanvraag om naar de Verenigde Staten te reizen niet meteen wordt goedgekeurd. Is dat het geval, dan zal je moeten nagaan waar het probleem zich precies bevindt. Zoals aangegeven is het in ieder geval altijd noodzakelijk om over goedkeuring te beschikken vooraleer naar Amerika te vliegen of te varen. Omwille van deze reden wordt het aangeraden om tijdig de aanvraag in te dienen. Wees er je bovendien ook van bewust dat alle gegevens correct moeten worden ingevuld.

Zijn er kosten verbonden aan een ESTA-reistoestemming?

Je moet er rekening mee houden dat het aanvragen van een ESTA-reistoestemming 14 dollar kost. Wanneer je de aanvraag rechtstreeks doet bij de US Customs and Border Protection moet deze som worden betaald met een creditcard. Let op, doe je een beroep op een bedrijf in België om de aanvraag voor jou te regelen, dan kunnen hier nog extra kosten voor in rekening worden gebracht.