Alcatraz in San Francisco

San Francisco is de thuisbasis van één van ’s werelds meest beruchte gevangenissen. Het gaat hierbij uiteraard om Alcatraz. In deze gevangenis hebben enkele van ’s werelds zwaarste criminelen ooit hun celstraf uitgezeten. Eén van de bekendste ex-gevangenen van Alcatraz is uiteraard Al Capone. Alcatraz bezoeken is vandaag de dag voor iedereen mogelijk en een ware belevenis. Wil jij ook graag het voormalige gevangeniseiland bezoeken? Hou er dan wel rekening mee dat er slechts een beperkt aantal Alcatraz tickets per dag worden verkocht. Omwille van deze reden kan het op voorhand boeken van je tickets een absolute aanrader zijn.

alcatraz234

Een eerste kennismaking met Alcatraz

Ongeveer twee kilometer voor de kust van San Francisco is het voormalige gevangeniseiland Alcatraz terug te vinden. Wat veel mensen niet weten is dat dit eiland in eerste instantie dienst deed als militair fort. Deze status had ze tussen het jaar 1850 en 1907. Pas later, meer bepaald van 1907 tot 1933 werd ze voor het eerst een (militaire!) gevangenis. In het jaar 1934 konden ook andere niet-militaire gevangenen in Alcatraz worden opgesloten. Het betrof hier vaak de ergste criminelen. Dit omdat men er vanuit ging dat ontsnappen vanuit Alcatraz onmogelijk was. In het bijzonder de sterke waterstromingen zouden er namelijk voor zorgen dat elke gevangene die wou ontsnappen zou komen te verdrinken.

Toeristische trekpleister

In het jaar 1963 werd er (noodgedwongen) voor gekozen om Alcatraz niet langer te gebruiken als gevangenis. Verschillende redenen lagen hiervan aan de basis. Zo was er niet alleen de hoge kostprijs, maar ook het feit dat het zoute water de gebouwen sterk had geërodeerd. In zo’n 29 jaar tijd kreeg Alcatraz zomaar even 1576 gevangenen over de vloer. Nadat de gevangenis werd gesloten werd er gezocht naar een mogelijkheid om de plaats op een andere manier in stand te kunnen houden. Het unieke karakter van Alcatraz evenals het  feit dat enkele beruchte criminelen hier opgesloten hebben gezeten heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat men de toeristische kaart heeft getrokken… en met succes. Alcatraz is tegenwoordig niet voor niets één van de meest populaire bezienswaardigheden van de USA!

alcatraz bezoeken

Al Capone

Een groot deel van de populariteit waar Alcatraz over beschikt is te wijten aan het feit dat de maffiabaas ‘Al Capone’ er ooit opgesloten heeft gezeten. Hij verbleef op ‘The Rock’ van 1934 tot 1939. Ondanks het feit dat de maffiabaas hier niet is gestorven wordt vaak gezegd dat zijn geest hier rondspookt. Ondanks het feit dat er officieel nooit gevangenen (met succes) uit Alcatraz zijn ontsnapt was er natuurlijk de beruchte ontsnappingspoging van maar liefst 36 gevangenen. Uiteindelijk werden er 23 van de gevangenen terug in hechtenis genomen. 6 gevangenen werden tijdens hun ontsnapping doodgeschoten en nog eens 2 zijn met zekerheid verdronken. Ook van de 5 resterende gevangenen wordt aangenomen dat ze verdronken zijn.

Alleen de ontsnappingspoging van Clarence Anglin, John Anglin en Frank Morris op 11 juni 1962 kon mogelijks succesvol zijn geweest. Zij verlieten het eiland op een zelfgemaakt vlot en zijn nooit teruggevonden. In het jaar 1979 verscheen er wel een officiële conclusie van de FBI waarin stond te lezen dat de gevangenen verdronken zouden zijn. Bewijzen hiervan zijn echter nooit gevonden.

Alcatraz tickets op voorhand kopen

Alcatraz is niet alleen één van de absolute top bezienswaardigheden van San Francisco, maar bij uitbreiding van heel de Verenigde Staten. Dit zorgt er voor dat het niet zelden voorkomt dat tickets voor Alcatraz reeds vele weken op voorhand zijn uitverkocht. Ditsa geldt niet in het minst voor het hoogseizoen. Omwille van deze reden is het dan ook aan te raden om je tickets steeds op voorhand te bestellen. Let op! Wanneer je Alcatraz wil bezoeken moet je daarvoor een beroep doen op een officiële partner van Alcatraz Island. Doe je dat niet? Dan zal je alleen toestemming krijgen om rond het eiland te varen, maar er niet aan te meren.

Hoe Alcatraz bezoeken?

Alcatraz bezoeken is mogelijk door het boeken van verschillende tours. Zoals eerder reeds aangegeven is het altijd belangrijk om de gewenste tour te boeken bij een officiële partner van Alcatraz. Doe je dat niet? Dan heeft de tour geen toestemming om het eiland zelf te bezoeken. Het resultaat is dan dat je er eigenlijk alleen maar langs vaart. Het hoeft niet gezegd dat de meeste toeristen dit behoorlijk teleurstellend vinden. In ieder geval, voor een bezoek aan Alcatraz kan je een keuze maken uit de volgende tours:

  • De Early Bird / Day Tour;
  • De Night Tour;
  • De Behind The Scenes Tour;

De prijs die je voor je Alcatraz tickets dient te betalen wordt altijd beïnvloed door verschillende factoren. Zo kunnen kinderen tussen twaalf en zeventien doorgaans rekenen op een korting. Hetzelfde geldt voor senioren al is hun korting doorgaans een stuk beperkter. Hou er rekening mee dat tickets voor een bezoek aan Alcatraz niet goedkoop zijn. De prijs varieert dan ook van 37,25 tot maar liefst 89,25 dollar. Afhankelijk van de gekozen tour duurt deze tussen de 2,5 en 4,5 uur.