19-11-2016 :: Barrow in Alaska krijgt nieuwe naam

Barrow Alaska

De kans is erg groot dat je nog nooit eerder van het plaatsje Barrow in het Amerikaanse Alaska van hebt gehoord. Bovendien zal je deze naam in de toekomst ook niet meer zien opduiken, want de inwoners van de meest noordelijke nederzetting van Noord-Amerika hebben er voor gekozen om het thuisbasis een nieuwe naam te geven. Dit zorgde er voor dat op 18 november 2016 om 14h31 plaatselijke tijd voor de laatste keer de zon onder is gegaan in Barrow. Ze komt pas terug op volgend jaar en dat zal gebeuren in het plaatsje Utqiagvik.

Beslist in referendum

Barrow AlaskaHet spreekt voor zich dat de naamsverandering van Barrow in Utqiagvik er niet zomaar kwam. Er werd onder de plaatselijke bevolking immers een referendum gehouden waar uiteindelijk de naam Utqiagvik als winnaar uit de bus kwam. Deze naam is niet zomaar gekozen. Vertaald uit de taal van de Inupiaq, de originele inwoners van de plaats in Alaska betekent dit immers ‘plaats waar wilde wortels worden verzameld’.

Definitieve naamsverandering vanaf 1 december

Ondanks het feit dat het referendum heeft beslist om de naamsverandering door te voeren zal dit pas officieel gebeuren vanaf 1 december. Dit neemt evenwel niet weg dat de volgende zonsopgang hier pas plaats zal vinden op 22 januari 2017 om 14h17. We kunnen dus gerust concluderen dat de zon in Barrow daadwerkelijk nooit meer zal opkomen. Ben jij ooit al op bezoek geweest in het plaatsje Barrow? Laat ons dan gerust weten wat je van je verblijf vond!