Amerikaanse Feestdagen

Amerikaanse feestdagen staan er om bekend over een ander, veelal intenser karakter te beschikken dan in België en Nederland het geval is. Nog meer dan in onze landen worden verschillende dagen van het jaar dan ook uitsluitend doorgebracht met familie en vrienden. Doorheen het jaar worden er in de Verenigde Staten verschillende belangrijke feestdagen gehouden. Het spreekt voor zich dat de nationale feestdag genaamd ‘Independence Day’ belangrijk is, maar wat ook te denken van Thanksgiving, misschien wel de meest traditionele feestdag onder Amerikanen? Veel mensen met een voorliefde voor Amerika dromen er van om één of meerdere feestdagen in dit indrukwekkende land bij te kunnen wonen. De unieke sfeer opsnuiven en proeven van één van de mooiste tradities die er op deze wereld bestaan. Wij stellen op deze pagina in ieder geval de verschillende, Amerikaanse feestdagen even uitgebreid aan jou voor.

Thanksgiving

thanksgivingMisschien wel de meest gezellige en traditionele Amerikaanse feestdag is ongetwijfeld Thanksgiving. Deze dag valt ieder jaar op de vierde donderdag van de maand en staat volledig in het teken van gezellig samenzijn met de familie. Het is dan ook in deze periode dat heel veel familieleden grote afstanden afleggen om bij elkaar te kunnen zijn. Dat Thanksgiving een feest is van traditie blijkt onder meer uit het gerecht dat de gasten krijgen voorgeschoteld. Het betreft hier in het merendeel van de gevallen dan ook een heerlijke kalkoen met als dessert de traditionele pumpkin pie! Om mensen de kans te geven om tijd met hun familie door te brengen is vrijdag een vrije dag. Dit zorgt er voor dat er een familiereünie kan ontstaan van vier dagen. De dag na Thanksgiving is het overigens winkelen geblazen! De Black Friday shopping luidt immers de officiële start in van de kerstinkopen en die gaat steevast gepaard met bijzonder mooie kortingen.

Christmas

In lijn met Thanksgiving ligt uiteraard ook Christmas. Beide feestdagen vertonen grote gelijkenissen met elkaar. Ook Kerstmis wordt in Amerika namelijk vooral met familie (en soms goede vrienden) gevierd. De kerstperiode duurt vrij lang en is volgens velen nergens zo gezellig als in de Verenigde Staten. Vaak wordt de dag na Thanksgiving dan ook reeds begonnen met het ophangen van de kerstversiering. Dit komt omdat veel mensen dan een vrije dag hebben en het in bepaalde staten nadien gewoon te koud wordt om nog met de buitenversiering aan de slag te gaan. Je ziet vast de rijkelijk versierde voortuinen van menig aantal Amerikaanse woningen voor je? Dat is nog wel eens iets anders dan in onze landen! In ieder geval is ook kerstmis een zeer gezellig feest die in verschillende staten nog steeds kan worden gevierd met een mooi, wit sneeuwtapijt.

Halloween

halloweenEen typisch Amerikaanse feestdag die probeert voet aan de grond te krijgen in Europa, maar daar eigenlijk niet goed in slaagt is Halloween. In tegenstelling tot bij ons is dit een dag waar in Amerika wel naar wordt toegeleefd. Niet alleen zijn er dan speciale Halloween feesten, bovendien worden de huizen versierd met verlichte pompoenen en gaan de kinderen van deur tot deur met de bekende slagzin ‘trick or treat’. Halloween vindt plaats op de avond voor Allerheiligen. De oorsprong van deze bijzondere dag vinden we terug in de Iers-Keltische kalender. Volgens deze kalender was 31 oktober immers de laatste dag van het jaar. Het was het moment waarop de oogst binnen was en tegelijkertijd het zaaigoed voor het komende jaar reeds klaar lag. Deze dag was echter ook bijzonder omdat de Kelten geloofden dat dan de zielen van overledenen terug naar de aarde zouden komen om te proberen het lichaam van een levende over te nemen. Op deze manier kon men dan vervolgens een volledig jaar verder leven.

Memorial Day

Elk jaar op de laatste maandag van de maand mei wordt in Amerika Memorial Day gehouden. Het is een dag waarbij stil wordt gestaan bij de gesneuvelde Amerikaanse militairen. De feestdag is ontstaan meteen na afloop van de Amerikaanse Burgeroorlog omdat men de militairen die stierven voor de Unie wou eren. Na afloop van de Eerste Wereldoorlog werd de feestdag uitgebreid naar alle militairen die ooit voor hun land hebben gestreden en er het leven bij lieten. De eerste viering werd gehouden onder de naam ‘Decoration Day’ en vond plaats in het jaar 1868. De oorsprong van de naam is terug te vinden in het feit dat men er in deze tijd voor koos om de graven van de overleden militaire te decoreren.

Labor Day

Labor Day is in onze landen vergelijkbaar met de Dag van de Arbeid. Meer dan waarschijnlijk zou de oorsprong van deze feestdag zijn terug te vinden in het jaar 1882. Het was namelijk toen dat een vakbond er voor koos om festiviteiten te organiseren in New York, speciaal voor de arbeiders. Enkele jaren later werd er voor gekozen om er een jaarlijks terugkerende feestdag van te maken. Het weekend van Labor Day staat er om bekend het einde in te luiden van het zomerseizoen. Het is wel een periode waarin heel veel Amerikaanse gezinnen er voor kiezen om er samen met het gezin of vrienden op uit te trekken.

Columbus Day

Het betreft hier een herdenkingsdag die niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in diverse landen in Latijns-Amerika wordt herdacht. Op deze dag wordt dan ook even stilgestaan bij het ontdekken van Amerika door Columbus in het jaar 1492. Columbus Day vindt jaarlijks plaats op 12 oktober.

Independence Day

independence-dayDe nationale feestdag van Amerika vindt elk jaar plaats op 4 juli. Omwille van deze reden wordt ze in de Amerikaanse volksmond dan ook niet zelden ‘Fourth of July’ genoemd. Het is op deze dag dat de onafhankelijkheid van het Amerikaanse volk wordt gevierd ten aanzien van de vroegere overheerser, namelijk Groot-Brittannië. Op 4 juli 1776 werd de onafhankelijkheid van Amerika uitgeroepen door middel van de ‘Declaration of Independence’. Elk jaar opnieuw wil men de inwoners van de Verenigde Staten aan dit heugelijke feit herinneren. Zoals het Amerika betaamt gaat deze dag ook niet zomaar voorbij, in tegendeel. Verspreid over het land worden verschillende parades gehouden, er wordt samen een picknick of een barbecue georganiseerd en uiteraard moet de nationale feestdag eindigen met prachtig vuurwerk.

President’s Day

Eén van de belangrijkste feestdagen is ongetwijfeld President’s Day. De officiële feestdag wordt gehouden op de derde maandag van februari en is ontstaan ter ere van de eerste president van Amerika, namelijk George Washington. President’s Day werd in het leven geroepen om de verjaardag van Washington (22 februari) te vieren. Vanaf het jaar 1885 werd het een vrije dag voor iedereen die werkzaam was bij de federale overheid. Na afloop van de Amerikaanse Burgeroorlog werd er tevens voor gekozen om de verjaardag van Lincoln te vieren. Deze viel op 12 februari. Omdat dit toch een beetje van het goede teveel was werd er dan maar voor geopteerd om de beide feestdagen op dezelfde dag te laten vallen. Opvallend is dat President’s Day in verschillende Staten onder diverse namen wordt gevierd. Zo wordt er vaak naar verwezen als Washington’s Birthday, George Washington Day en Lincoln Day.

Martin Luther King Day

Martin Luther King Day is een Amerikaanse feestdag die uiteraard dient om de overleden Afrikaans-Amerikaanse dominee Martin Luther King te eren. De feestdag wordt jaarlijks gehouden op de derde maandag van januari. Dit is zo omdat Martin Luther King verjaarde op 15 januari. Deze bijzondere feestdag staat veelal vooral in het teken van demonstraties voor vrede en rechtvaardigheid. Het spreekt voor zich dat er daarbij ook speciale aandacht wordt besteed aan gelijkheid voor alle rassen en seksuele overtuigingen. Het merendeel van de scholen, maar ook grote bedrijven kiezen er op deze dag voor om de deuren te sluiten.